Gazete Vatan Logo

Maraş’ı bekleyen büyük tehlike!

Deprem uzmanları uyardı...

Kahramanmaraş’ta dünkü 4.7’lik deprem halkı korkuttu.Deprem uzmanları ise bölgede büyüklüğü 7 üzerinde bir deprem olabileceği uyarısında bulundu.

Dün Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesi’nde 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu depremin ardından Pazarcık’ta 4.4 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha oldu. Can ve mal kaybının olmadığı depremler çevre ilçelerden de hissedildi. Gün boyunca bölgede 11 sarsıntı daha kaydedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi, ilk depremin saat 01.55’te merkez üssü Pazarcık İlçesi’nin Çöçelli Köyü olan yerin 13.6 kilometre derinliğinde meydana geldiğini bildirdi. Ayrıca dün Antalya’nın Kaş İlçesi de saat 09.24’te 4.4 büyüklüğünde deprem ile sallandı. Kaş açıklarında saat 00.02 ile 09.39 arasında 18 deprem kaydedildi.

‘Fay hareketlenebilir’

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, şunları söyledi: “Kahramanmaraş ve civarında meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki deprem ciddiye alınmalıdır. Daha önce faaliyete başlayan bir bölge burası. Aktivite devam ediyordu ve bugün 4.7’ye kadar ulaştı. Doğu Anadolu Fay zonunun kenarında bir yer olduğu için bu deprem can sıkıcı. Orada son yıllarda bir tek 1971 depremi var. O bölgede ciddi bir sıkışma var. Doğu Anadolu zonunun enerjisi kendini göstermeye başladı. Oradaki aktivite, yakında fayın daha da hareketlenebileceğini gösteriyor. Bu bölgede büyüklüğü 7 üzerinde bir deprem olabilir. Belirtiler zamanın kısaldığını da gösteriyor. Yetkililer Doğu Anadolu Fayı’nı ve özellikle Kahramanmaraş bölgesini çok ciddi incelemeli.”

İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür de Kahramanmaraş’taki depremin ciddiye alınması görüşünde. Görür, “Maraş’ta deprem zinciri bir gün önce başlamış. 3.3, 3.7 gibi depremler olmuş, sonra 4.7’ye kadar yükseliyor. Maraş, Türkoğlu’nun doğusunda yer alıyor. Türkoğlu yöresi de Doğu Anadolu Fayı’nın en tehlikeli görüldüğü ve büyük deprem beklenen bir fay. Uzun zamandır suskun. Yer bilimciler açısından endişe veren bir suskunluk bu. Dün 4.7 gibi ‘küçük bir deprem’ kaydedilse de, endişeleri artırdı. Bu deprem zinciri bölgede gerilmenin ve enerji birikiminin devam ettiğini de gösteriyor. Bu bölgede deprem riski yüksektir, büyük şiddette deprem beklenir. Yetkililerin her türlü afet ve risk yönetimiyle, kentin yapı stoğuyla ilgili zaafiyetleri bir an önce gidermesi gerekir” diye konuştu.

Haberin Devamı