Gazete Vatan Logo

Marangozdu ‘keman virtüözü’ oldu

İlkokulda marangozluk yapmaya başladı, ardından keman ustası oldu. İtalya’daki ses sınavında elde ettigi üçüncülükle bir ilki başardı. İşte İskenderunlu İsmail Kaya’nın hikayesi.

Marangozdu  ‘keman virtüözü’ oldu

İskenderun’da yaşayan İsmail Kaya, 10 yaşında marangozluğa başladı, ekonomik yetersizliklerden liseyi terk etmek zorunda kaldı. Arkadaşının evinde gördüğü keman ise hayatını değiştirdi. Hayali virtiöz olmaktı, babasının tepkisinden ötürü keman ustalığıyla yetindi. Ancak yılmadı, 2013’te İtalya’daki ses sınavında kemanıyla dereceye giren ilk Türk oldu. Son olarak dünyaca ünlü Belçikalı sanatçı Nicolas Deletaille’den viyolonsel üretimi için sipariş aldı. Kaya, sanatçının gelecek ay Japonya’da vereceği konserde de kullanacağı müzik aletinin yapımı için yoğun şekilde çalışıyor.

Babam “Çalgıcı mı olacaksın başıma?” dedi

Kaya, kemanla ilk defa 24 yaşındayken ressam arkadaşının evinde tanışmış. O andan itibaren keman virtüözü olmaya karar vermiş. Kaya, babasının hiç oralı olmadığını ve çok ağır tepki verdiğini anlatıyor: “Harçlığımı evden alıyordum. Haliyle keman parasını da babamdan istedim. ‘Çıldırdı, çalgıcı mı olacaksın?’ dedi. Keman alacak yer bulamadım. Arkadaşım kemanını sen yap dedi. Böylece ben de marangozluğun yanında ustalığa başladım. Maalesef yokluk da birazcık buna sürükledi beni.”

Haberin Devamı

Üniversitelerde seminerlere katıldı

Keman yapımına 24 yaşında başlayan Kaya, sağdan soldan edindiği bilgilerle işe başladığını, sonrasında üniversitelere gidip ustalarla görüştüğünü anlatıyor: “Bir kağıda şablon çizdim. Tahtayı kestim, yonttum falan şekil çıkmaya başladı. Sağdan soldan bilgiler edindim. Niğde Üniversitesi’den bir hocayla tanıştım. İTÜ ve farklı okullarda seminerlere başvurdum. ‘Çalgı Yapım Bölümü’ olduğunu öğrendim sonrasında. Bir dönem İstanbul’a geldim seminerler için. 2006’da tanıştığım İtalyan hoca sayesinde yurt dışında yarışmalara katıldım.”

Malzemeler yurt dışından
Kemanı için bütün malzemeleri yurt dışından getirten Kaya, kemanın yanları ve sapı için Bosna akçaağacını, ön ses tablosu için Kuzey İtalya’dan gelen Ladin ağacını ve tuşesi için ise Brezilya ve Afrika’dan getirttiği albanoz ağacını kullanıyor. Çam ağacının reçinesinden kaynatılarak elde edilen özel bir verniği de cila aşamasında kullanıyor.
2013’te dereceye girdi
Kaya dünyaya ismini 2013’te, İtalya’nın Cromona kentinde düzenlenen yarışmada duyurdu. Keman otoriteleri tarafından prestijli olarak kabul edilen yarışmaya 93 yarışmacı eser gönderdi. Yarışma, profesyonel, serbest çalışma ve genç üyeler dalı olmak üzere 3 ayrı kategoride yapıldı. İsmail Kaya’nın kemanı 9’uncu oldu, ayrıca Milano Senfoni orkestrasının ses sınavına tabi tutuldu ve orada da ilk 3’e girdi.
Bir kemanı 5-6 bin euro’ya satıyor
Günde 8 saat çalıştığını söyleyen Kaya, bir kemanı 1.5-2 aylık sürede yapıyor. Maliyetinin 1500 TL olduğunu, keman başına kazancının 5-6 bin euro olduğunu ifade ediyor ve ekliyor: “Yurt dışında el yapımı bir kemanın fiyatı 45 bin euro’ya kadar çıkıyor. Malzeme olarak kullandığım ağaçlar ses kalitesini maksimum seviyeye çıkarıyor.”

Haberin Devamı