Gazete Vatan Logo

Manisa AKP'de Arınç şoku!

SİYASİ partilerin milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na teslim etmesinin ardından en büyük sürprizlerden biri Manisa AK Parti’de yaşandı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Bursa’dan aday gösterilmesi partilileri hem şaşırttı hem de üzdü. CHP ise merakla beklenen ikinci sıra kontenjan adayının kim olacağıydı. Eczacı Özgür Özel’in ismi ikinci sırada yeraldı. MHP ise en büyük değişimin yaşandığı parti oldu.
AK Parti’de sıralama Hüseyin Tanrıverdi (Eğitimci, Sendikacı, Milletvekili, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı), Recai Berber (Hesap Uzmanı- Milletvekili), Uğur Aydemir (Mali Müşavir), Muzaffer Yurttaş (Genel Cerrahi Uzmanı), Selçuk Özdağ (Basın Yayın Enf. İzmir eski Bölge Müdürü- Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.), Sait Han Bakşi (Makine Mühendisi), Abdurrahim Arslan (Makine Mühendisi), Mehmet Uçak (Öğretmen), Murat Erbil (Ekonomi Finansman Uluslararası Ticaret) ve Mustafa Irmak (öğretmen) şeklinde oluştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Bursa’dan aday gösterilmesi parti teşkilatında hem üzüntü hem de şok yaşanmasına neden oldu. Partililer durumu "Arınç Bursa’da da olsa Manisalıdır, her zaman Manisa’nın dertleriyle ilgilenir ve sık sık gelir" diye yorumladı. Mevcut milletvekillerinden Mehmet Çerçi’nin aday olmaması, İsmail Bilen’in liste dışı kalması da AK Parti’nin yeni yüzlerle vatandaşın karşısına çıkmasını neden oldu. AK Parti de dikkati çeken bir diğer unsur kadın adaya yer verilmemesi oldu.

AK Parti İl Başkan Yardımcısı İsmail Aydın, "Listemizde üzüntümüz var. Hüzünlüyüz. Sayın Bülent Arınç’ın Manisa’dan aday olmasını isterdik. Ama kendisi Türkiye’ye mal olmuş bir siyasetçi ve devlet adamı. Bursa’dan yapılan ön yoklamada Arınç için yüzde 67 istek gelmiş. Faruk Çelik Diyarbakır’a kaydırılınca sayın Arınç Bursa’ya verildi. Kendisi dün il toplantımıza telefonla bağlandı. Her zaman Manisa’nın yanında olacağını ve sık sık geleceğini söyledi. Bizi teselli etti. Sayın Hüseyin Tanrıverdi ve Recai Berber’in başı çektikleri listemizde altı milletvekili garanti yedinciye talibiz" dedi.

CHP’DE KONTENJAN

CHP’de 3 Nisan’da yapılan ön seçimin ardından merakla beklenen Genel Merkez’in ikinci sıra kontenjanına koyacağı isim oldu. Listelerin teslim edilmesiyle Eczacı Özgür Özel’in ikinci sıraya yerleşmesi partilileri memnun etti. Eczacılar Birliği Genel Sekreteri olan Özel, 2009 Mart ayında yapılan yerel seçimlerde de partisinin belediye başkan adayı olmuştu.

CHP listesi şöyle oluştu: Hasan Ören (Eski Miletvekili- Sanayici), Özgür Özel (Eczacı), Sakine Öz (Mimar), Mazlum Nurlu (Salihli Eski İlçe Başkanı Avukat), Hasan Cahit Kaplan (Eski İl Başkanı, Sendikacı), Şahin Mengü (Avukat- Milletvekili), Muharrem Ekici (Diş Hekimi), Mustafa Başgülşen (Serbest), Abdullah Saka (Eski Soma İlçe Başkanı- Muhasabeci) ve Tur Yıldız Biçer (Doktor, KBB Uzmanı).
CHP İl Başkanı Turgay Koç, "Çok iyi bir liste yaptık. Halkın teveccühü üstümüzde. Pırıl pırıl adaylarımız var. Eğer dört milletvekilinden aşağı çıkartırsak teşkilat olarak görevimizi yapmamış kabul eder ve seçimlerden sonra istifa ederiz. İnanıyorum ki 12 Haziran geçesi buradan beş milletvekili çıkartacağız" dedi.

MHP’DE DEĞİŞİM RÜZGARI

MHP’nin Manisa listesi, Sümer Oral (İktisatçı- Eski Maliye Bakanı), Erkan Akçay (Maliyeci- Milletvekili), Turgay Şirin (Avukat), Kadir Daş (Müteahhit- Eski Alaşehir Belediye Başkanı), Mansur Onay (Öğretim Üyesi), Zeki Kayda (Ögretmen), İbrahim Emre (Emekli öğretmen), Ersoy Arslan (Ögretmen), Nurhan Selçuk (Öğretmen) ve Hüseyin Tanrısevsin’den (Serbest) oluştu.

İlk sıraya Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin özel ricasıyla aday olan eski Maliye bakanlarından Sümer Oral yerleşti. Oral bakanken Manisa Deterdarlığı’na atadığı ve halen milletvekili olan Erkan Akçay ikinci sırada yeraldı. Milletvekilleri Mustafa Enöz ile Ahmet Orhan ise liste dışı kaldı.

MHP İl Başkanı Uğur Üncü, Genel Merkez’in çok düzgün bir milletvekili sıralaması yaptığını belirterek, "İlçeler arası adaletli davranım düzgün olmuş. Bu kez hedefimiz beş milletvekili çıkartmak olacak" dedi.

Haberin Devamı