Gazete Vatan Logo

Mangalda but-kanat bırakmadık!

Piknik sezonu açılınca tavuk tüketiminde artış başladı. Üretici firmalar kesim kapasitelerini % 10-20 yükseltirken, siparişlerde yüzde 50’ye varan artış var. Haftasonunda ortalama 22 bin ton piliç eti satılırken bunun 5 bin tonunu mangallık ürünler oluşturuyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte, Eylül ayına kadar sürecek mangal sezonu açıldı. Haftasonlarını piknik alanlarında mangal yaparak değerlendirenler, tavuk eti satışlarının artmasına neden oluyor. Parça ürünlerde yüzde 50’ye varan sipariş artışları yaşayan üreticiler, kapasitelerini artırsalar da bayilerden gelen talebe yetişemediklerini söylüyor.

Mangal sezonunun açılmasının yanı sıra Ramazan ayındaki tüketim ve düğünlerin artması nedeniyle, kişi başına 20 kilogram olan piliç eti tüketiminin büyük bir kısmı yaz aylarında yapılıyor. Sektör temsilcileri, sezonun açılmasıyla bir haftasonunda ortalama 22 bin ton piliç eti satışı olduğunu hesaplıyor. Bunun yaklaşık 5 bin tonunu da mangalda kullanılan parça ürünler oluşturuyor. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Dr. Sait Koca, son dönemde tüketimin bütün yıla yayılmaya başlasa da yaz aylarının biraz daha hareketli geçtiğini belirtti.

Fiyatı uygun

Koca, “Haftasonu hava güneşli olunca, tavuk eti tüketimi artıyor. Raflar boş kalıyor diyebiliriz. Çünkü piknikler için en uygun fiyatlı ürün tavuk eti oluyor” dedi. Perşembe günlerinden itibaren üreticilerin kesim kapasitesini artırdığını ifade eden Koca, “Perşembe-Pazar günleri arasında satışlar daha iyi olduğu için kesim programları arasında diğer günlere göre yüzde 50 fark oluyor. Bunda yalnızca piknikler değil, vatandaşın alışverişe haftasonları çıkması da etkili oluyor” dedi. Koca, iç piyasadaki tüketimin her yıl arttığını belirtirken, eğer tüketim çok artarsa ihracattan kısarak iç piyasanın talebinin karşılanacağını ifade etti.

Kapasiteler yüzde 10-12 artıyor

KESKİNOĞLU Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Grup Başkanı Keskin Keskinoğlu, her yıl havaların ısınmasıyla mangaldan dolayı belli oranda artış olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bu yıl da yaz aylarında satışlarda artış bekliyoruz. Bütün entegre tesisler bu dönemde kapasitelerini artırıyor. Kapasitelerde yüzde 10-12 civarında artış yapılıyor. Üretimin yüzde 70’i bütün piliç, yüzde 30’u parça olarak yapılıyor. Yerel ve ulusal zincirlerle çalıştığımız için bu dönemde onlara ürün yok dememek için kapasiteler artıyor. Her yıl bu şekilde turist sayısının artmasından, mangal-piknik sezonunun açılmasından ve yaz sıcaklarında da tavuğun hafif ürün olmasından dolayı tercih ediliyor.”

‘Fiyatlarda zam öngörmüyoruz’

YAZ aylarında tavuk ürünlerinin fiyatının arttığına yönelik eleştiriler yapılırken, sektör temsilcileri bu eleştiriyi doğru bulmadıklarını ifade ediyor. BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, fiyatların artmadığını hatta geri çekildiğini savunuyor. Keskin Keskinoğlu ise, “Fiyatlarımız da maliyetlerle bire bir ilerliyor. Hammadde fiyatlarımızda artış olsa da, farkı tüketiciye yansıtmadan, zam yapmadan ilerleyeceğiz. Piliç eti tüketimi artsın diye zam yapmıyoruz. Şu anda bütün pilicin bayiye satış fiyatı 4.6 lira, marketlerin de 5.5 lira-5.9 lira arasında değişiyor. Parça ürünlerde kanat kilogramı 7 lira civarında çıkıyor, 9 lira olarak bayilerde satılıyor” açıklamasını yapıyor.

Siparişler katlandı

Erpiliç Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ericek havaların ısınmasıyla özellikle kanat ve but gibi parça ürünlerde satışların daha hareketli geçtiğini söyledi. Mayıs-Eylül döneminde yalnızca mangal değil turizm sezonunun açılması, düğünlerin artması, Ramazan ayı gibi nedenlerle siparişlerin arttığını vurgulayan Ericek, şunları söyledi:

“Siparişlerimizde yüzde 50’nin üzerinde artış oldu. Bayiler de yüksek sipariş gönderiyor. Talebi karşılamak için yaklaşık 350 bin seviyesinde olan günlük kesim kapasitemizi 380-390 bine kadar çıkardık. Kesim kapasitemizi artırmamıza rağmen talebin tamamını karşılayamıyoruz.”

Haberin Devamı