Gazete Vatan Logo

Mangalcıyı üzmeyiz

Rusya’ya beyaz et ihracatı yeniden başlayınca “Fiyatlar artar mı” endişesi oluştu. BESDBİR Başkanı Sait Koca,“İç pazar olumsuz etkilenmez fiyatlar artmaz” dedi

Mangalcıyı üzmeyiz

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Dr. Sait Koca, Rusya’nın Türkiye’den beyaz et ithalatını yeniden serbest bırakmasının iç pazarı etkilemeyeceğini belirterek, “İhracatın artmasıyla fiyatların yükselmesi gibi bir sorun bugüne kadar olmadı, bundan sonra da olmayacaktır” dedi.

Rus hükümetince yayınlanan kararnameyle domates haricindeki gıda ürünlerinin Türkiye’den ithalinin yeniden önü açıldı. Kararnameye göre Rusya, Türkiye’den tavuk ve hindi eti, salatalık, turşu, elma, armut, üzüm ve çilek ithal edebilecek. BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, AA muhabirine konuyu değerlendirirken, beyaz et sektörünün diğer hayvancılık sektörlerinden farkının üretimlerini planlı yapabilmesi olduğunu söyledi. Koca, Rusya’nın Türkiye’den tekrar beyaz et ithalinin iç pazarı olumsuz etkilemeyeceğinin altını çizerek, şöyle devam etti: “İç pazarımızı etkileyecek hiç bir eyleme müsaade etmiyoruz. İhracatın artmasıyla fiyatların yükselmesi gibi bir sorun bugüne kadar olmadı, bundan sonra da olmayacaktır. Rusya’ya ihracatın artması fiyatları etkileyemeyecektir. Biz onu ayarlarız. İhracat artarsa üretimi artırırız, iç pazarı bozmayız. Rusya’nın talebine bağlı üretimi gerçekleştiririz”

Haberin Devamı

Revize hedefler

Koca, Rusya’ya beyaz et satışının Türkiye’nin sektördeki hedeflerine ulaşması bakımından önemli olduğunun altını çizerek, ihracatın artması halinde hedeflerin revize edilebileceğini bildirdi. Rusya’nın genellikle sosis, salam gibi ürünlerin üretiminde kullanılan hammaddeleri aldığına dikkati çeken Koca, ithalat yasağının yeni kalktığını, ihracat seviyesinin eski haline gelmesinin zaman alacağına değindi. Koca, Rusya’nın bu alanda kendi üretimini sürekli artırdığına işaret ederek, bu ülkeye yönelik ihracat hedeflerinin kısa süreli olması gerektiğini belirtti.

Dolaylı ihracat yapılabiliyor

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş da Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç’in “Türkiye’den sos ve meyve suyu ürünlerinin yapımında kullanılmak üzere düşük hacimlerde domates ithal edilebileceği”ne ilişkin sözlerini değerlendirdi. Demirtaş, Rusya’nın Türkiye’den aldığı domatese ambargo koymasına karşın, üretim açığı nedeniyle Belarus gibi ülkeler üzerinden dolaylı ihracat yapabildiğini belirterek, “Rusya’nın önümüzdeki dönemde üretimini artırması durumunda çevre ülkelerden domates alımının da giderek azalması öngörülüyor” dedi.

Haberin Devamı

Yol kenarı mangal keyfi

Havalar biraz ısınınca büyük şehirlerde kalan dar ve orta gelirli vatandaşların en büyük eğlencesi ailecek yapılan mangal keyfi. Otobanların arasındaki yeşilin bile boş kalmadığı mangal partilerinde kırmızı et pahalı olduğu için en çok tavuk kanat, but ve göğüs tüketiliyor.