Gazete Vatan Logo

Mangal yapmanın püf noktaları

Baharın gelmesi, hava sıcaklarının artmasıyla beraber mangal sezonu da bir nevi açılmış oldu. Açık alanlarda mangal yapmayı seven piknikciler için Zübeyir Ocakbaşı’nın sahibi Zübeyir Ertaş piknikcilere mangal yaparken dikkat etmeleri gereken püf noktalarını sıraladı.

Mangal yapmanın püf noktaları

Fotoğraflar: Barış ACARLI

Beyoğlu’nda açıldığı günden beri lezzetli etleri, kebapları ve mezeleriyle birçok müdavim kazanan Zübeyir Ocakbaşı yani Vanlı Zübeyir Ertaş mangalda her türlü eti en iyi pişiren isimlerin başında geliyor. Baharın gelmesi ve mangal sezonunun açılmasıyla piknik ve mangal yapmak isteyenler için bu işin püf noktalarını sorduğumuz Zübeyir Ertaş etleri pişirmeden önce mangal seçiminin ve kullanılan kömürün her şeyden önemli olduğuna dikkat çekiyor. Ertaş, “Mangal boyutunun küçük olmaması gerek. Küçük bir mangalda ateşten sağlıklı bir verim alamazsınız. Bu yüzden mangal büyüklüğü ortalama boyutlarda olmalı. Tercihen döküm mangalları seçin ki ısıyı uzun süre koruyabilsin. Ama ateş yakarken çalı, çırpı kullanmaktan ve kömürleri tutuştururken, gazyağı ya da kimyasal özellikli tutuşturucu kullanmaktan kaçının. Sağlığınız için kaliteli kömür almaya özen gösterin. Tutuşmayan kömürü mangaldan alın bir daha kullanmayın. Çok fazla duman yapan kömürden iyi mangal olmaz.”

Mangal eti hazırlarken tuz atmayın

Haberin Devamı

Mangal öncesi etlerin bir gece önceden hazırlanarak dinlenmeye bırakılmasını öneren Zübeyir Usta, vakit yoksa etleri zeytinyağı, sarımsak, pul biber, ve kekikle karıştırmanın da yeterli olacağını belirterek, “Bekletilmiş et aldığınız sürece mangal öncesi etlere bir işlem yapmanız gerekmez. Ama yeni kesilmiş, bekletilmemiş taze eti mangalda yapmayın. Baharatlı sos hazırlarken ise tuz kesinlikle atmayın. Sadece etleri mangala atmadan 10 dakika önce tuz ekleyin.

Mangalda kanser riskini azaltın

- Izgara süresini azaltın. Eti ızgaraya koymadan önce fırında bir süre pişirin.

- Et suyunun ateşe düşerek kanserojen etkili duman üretmesini engelleyin.

- Asla kararmış ya da yanık et yemeyin.

- Pişmesi daha kısa zaman tutan, şiş kebap gibi küçük parçalı etleri tercih edin.

- Isı kaynağı ile etleri koyduğunuz ızgara zemini arasında en az 15 santimetre mesafe bulunsun.

Önce köfte, sonra diğer etler

Et, balık ya da sebzelerin ızgara demirine yapışmasını önlemek için teli kuru soğanı zeytinyağına batırıp yağlayabilirsiniz. Mangalda pişecek etlerin bir sırası olduğunun da altını çizen Zübeyir Usta, “Mangalda önce köfteler sık sık çevrilerek pişirilmeli. Sonrasında kemikli ve kemiksiz etler mangala konmalı. Eğer yağsız bir etle mangal yapıyorsanız bu etleri, yağlı olanların yanında pişirin. Etler orta derecede pişmeli, suyu tamamen kurutulmamalı. Çünkü etin lezzetli olmasının en önemli unsuru içindeki suyu ile pişmesidir. Mangal yaparken yapılan en büyük yanlış etleri kurutuna kadar aşırı derecede pişirmek. Bu etin lezzetini ve yumuşaklığını alır. Etleri kurutmadan pişirin.”

Haberin Devamı

Balık ve sucukta farklı ızgara kullanın

Mangalda ilk pişirme işlemi bittikten sonra mangal ateşini karıştırmak önemli. Önceki etlerden kömür üzerine akan yağların bir sonraki pişecek ete kokusunu vermemesi için ateşi mutlaka bir defa karıştırmak lazım. Kırmızı etlerden sonra mangalda en son pişecekler kokmaması için balık ve sucuk. Tercihen balığı ve sucuğu aynı anda yapıyorsanız olabildiğince farklı ızgara kullanmak şart. Biber, soğan, domates ve patlıcanı da sona bırakın.

Haberin Devamı