Gazete Vatan Logo

Mamayı ‘yerli’leştirdi sıra dünyaya satmada

Keçi sütünden Türkiye’nin ilk yerli biberon bebek mamasını üreten Keçicik Baby Goat, 1 yılda tanınır bir marka haline geldi. 20 milyon $ yatırımla kurulan şirket ihracata başlıyor. Katar, Suudi Arabistan, Kuveyt, Türkmenistan, Rusya, Ukrayna, Çin ürün isteyen ülkeler arasında...

Mamayı ‘yerli’leştirdi sıra dünyaya satmada

Türkiye’de 1964 yılından bu yana bebek maması ithal ediliyor. Pazara zamanla yeni markalar girse de ithalat zinciri kırılmadı. Her yıl 300 milyon TL’lik mama ithalatı yapılıyor. Her alanda yerli üretimin konuşulduğu ülkemizde nihayet bebek maması da yerlileşti. Eser Mumcular, Metin Seçim ve Engin Yiğit; Keçicik Baby Goat markasıyla Türkiye’nin ilk ve tek yerli, keçi sütü bazlı bebek mamasını üretti. 20 milyon dolar yatırımla kurulan ve Temmuz 2016’da faaliyete geçen şirkete yurt dışından da talep gelmeye başladı.

Görüşmeler sürüyor

Katar, Suudi Arabistan, Kuveyt, BAE, Yemen, Türkmenistan, Rusya, Ukrayna, Çin, Belarus ve Gürcistan ürün isteyen ülkelerin başını çekiyor. Ağustos’ta Kuveyt ile anlaşma imzalanacak, Türkmenistan’a ilk parti ihracat gerçekleştirilecek. Şirketin 2019’dan sonraki hedefi ise mevcut durumunun 3 katı büyüklüğe ulaşmak. Keçicik Baby Goat’ın ilginç bir kuruluş hikayesi var.

Metin Seçim, inşaat mühendisi. Yurt dışından memleketi Aydın’a dönmüş. Aynı süreçte İsviçre’den dönen Engin Yiğit ile Ege Üniversitesi’nden bir hocanın yönlendirmesiyle keçiciliğe başlamışlar. Keçicik markasıyla süt ve süt ürünleri üreten ortaklara Türkmenistan’dan dönen Eser Mumcular da katılmış. Sonuçta 20 milyon dolarlık yatırım yapan ortaklar Aydın Koçarlı’da Baby Goat markasıyla keçi sütünden Türkiye’nin ilk bebek mamasını üretmeye başlamış.

Haberin Devamı

Sayılı şirket üretiyor

Dünyada keçi sütünden bebek maması üreten firma sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini söyleyen Mumcular, “Biz de bu pazara Türkiye’den dahil olduk. Fikir aşamasında; Türkiye’de bir ilk olan ürünü üretmenin planlanmasının yapılmasından tutun da, satış, pazarlama ve ihracata uzanan yolda kısa ve uzun vadeli planlar oluşturduk. Şu an sayıları 2 bini aşkın keçimizden kontrollü olarak elde edilen sütlerle mamalarımızı üretiyoruz” diye konuştu.

3 kat büyüme hedefi koydular

ESER Mumcular, süt ve süt ürünlerini tamamen bıraktıklarını, bebek mamasının yanı sıra beslenme grubunda yeni ürünleri olacağını belirterek, “Klasik mandıracılık yapan çok firma var. Biz farklı bir kulvarda yürümek istedik. Üç bebek mamamız, bir de bebek bisküvimiz var. 2018 yılında yine bebek beslenmesine yönelik ürünlerimiz olacak. 2 yıl mevcut ürünlerimizle yürümeyi planlıyoruz. 2019’da mevcut varlığımızı 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ürünler eczanede satışa sunuldu

Baby Goat, tüketiciyle eczaneler kanalıyla buluşuyor. Eser Mumcular, sözlerine şöyle devam etti: “Bilinçli anneler market raflarından mama almak istemiyor. Doktorlarının önerileriyle hareket ediyorlar. Biz de doktorlarla temas kurduk ve onların önerisiyle tüketiciyle buluşuyoruz. Şu an eczanelerde ve bazı hastanelerin yeni doğan servislerinde varız.”