Gazete Vatan Logo

Mam'Art’ın özel kadınları

Özel Kadınlar Listesi oyunuylu perdelerini açan Mam’ART’ın kurucusu Feri Baycu Güler, Beste Bereket, Hülya Gülşen ve Başak Daşman’la izleyenlere keyifli bir oyun sunuyor.

Mam'Art’ın özel kadınları

Yeni kurulan bir tiyatro Mam’ART. İlk kez perdelerini Neil LaBute’nin “Some Girls”, “Özel Kadınlar Listesi”yle açıyor. Oyunun esas adamı, şöhreti yakalamış ve bir nev-i şöhret hastalığına tutulmuş genç, yakışıklı bir yazar. Bu kez aşık oluyor ya da aşık olduğunu sanıyor, evlilik hazırlıkları içinde, geçmişini temizlemek ve ardında bıraktığı kırık kalpleri onarmak adına bir yolculuğa çıkıyor. Hayatına giren dört farklı kadın tipiyle, ayrı ayrı dostluk dolu bir buluşma gerçekleştirmek istiyor. Elbette adam yazar, kelime oyunlarında çok başarılı. İlişkiler, mahremiyetin sınırı ve şöhret tutkusu. Herkesin kendinden bir parça bulabileceği bu oyun, susarak giden ve geride kalanlar üzerine kurulu... Ve hayata boyunca hep birilerine ihtiyaç duymuş bu adam, gerçekte neyin peşinde?

Belki de giden için hiç konulamamış bir son nokta, kalan için de kafa kurcalayan hep neden sorusu. Giden gerçekten arkasına bakmadan gidebilir mi? İnsan yakaladığı gerçek aşkı görmezden gelebilir mi? Sevdiğini üzmemek adına susabilir ve terk edebilir mi? Oysa susmak diyor oyun, söylenmemiş yalanlardan daha kötüdür.

Haberin Devamı

Ayrılık erkeği zorluyor

Oyunda esas kadınlar dört tane. Bu “esas kadın”lardan, adamın lise yıllarındaki masum, iyi kız aşkını canlandıran Güler, “Hangimiz saçmalamadık ki zamanında. O kadın oraya sadece bir sorunun cevabını öğrenmek için gitti ve daha mutlu olarak ayrıldı.”

Yönetmen Tuğrul Tülek’ e göre oyunun kaybedeni ya da kazananı yok. Kahraman aslında büyümeye çalışan bir erkek ve bu yolda da desteğe ihtiyaç duyuyor. Tülek, “Oyunda da gördüğümüz gibi kadınlar, ayrılıklardan sonra bir şekilde yoluna devam ediyor, oysa adam, yoluna devam edebilmek için hala desteğe ihtiyaç duyuyor.”

2,5 ayda sahne dediler

Mam’Art’ın kurucusu Feri Baycu Güler, 2001 yılında tiyatroya ara verip, farklı bir alanda çalışsa da, bu tutku peşini hiç bırakmıyor ve Mam’Art için çalışmalara başlıyor. Çalışmalar ekibe yönetmen Tuğrul Tülek’in katılmasıyla daha da hızlanıyor. Oyunun bulunması, oyuncu kadrosunun oluşturulması, provalar derken, 2,5 aylık bir çalışma sonucu “Özel Kadınlar” sahne diyor.

Haberin Devamı

Feri Baycu Güler’i tüm bu oluşumda en çok düşündüren şey ise, tiyatronun ismi olmuş. Güler Mam’Art isminin nasıl ortaya çıktığını anlatarak, “Kızımın süper kahramanları Minnie ve Mickey’i düşünürken, baktım olmayacak, bir gün kızım Dafne’ye en sevdiği süper kahramanını sordum. ‘Anneciğim, bir tane var. O da sensin’ deyince, tamam dedim, işte anne, Mam-Art” şeklinde anlatıyor.

Özel Kadınlar Listesi’nin yönetmenliğini Tuğrul Tülek yapıyor. Oyun pazartesi günleri İKSV’de, Cumartesi günleri de Cihangir’de Bo Sahne’de seyircileriyle buluşuyor. Belki sizde bir ilişkinin gideni ya da kalanı olabilirsiniz. Bu yüzden zevkle izlenecek, düşündürecek, güldürecek yaşamın içinden bir oyun.