Gazete Vatan Logo

Malülen emeklilik sorgulama nasıl yapılır?

Sigortalı olarak çalışmaya başlayan bir kişi, çalışma süresi içinde herhangi bir hastalık ya da uğradığı kaza neticesinde iş gücü kaybına uğrayabilir. İlgi kanuni mevzuatın belirlediği oranda iş gücü kaybına uğrayan kişilerin maluliyetlerine karar verilerek, istenilen şartları taşımaları halinde kendilerine Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından maluliyet aylığı bağlanmaktadır.

Malülen emeklilik sorgulama nasıl yapılır?

Malülen Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?

Malulen emeklilik için başvuran kişiler, Sağlık Kurulları Raporunda maluliyet oranlarının tespiti akabinde bu raporlar maluliyet tespiti için görevlendirilen hastanelere sevk işleminin yapan ilgili Sosyal Sigortalar Kurumu birimine gönderilmektedir. Sağlık Kurulu Raporunu inceleyen Kurum, kanunda belirtilen şartları taşıyan kişileri malül kabul ederek kendilerine malulen emeklilik aylığı bağlanması için gereken işlemleri yapar. Bu süreç kişinin durumuna bağlı olarak bir kaç ay sürmektedir.

Bu süreç devam ederken malulen emeklilik başvurusu yapan kişiler tarafından, malulen emeklilik başvurularının sonucu, malüliyet oranlarının ne olduğu ve en önemlisi malulen emekli edilerek malüliyet aylığına hak kazanıp kazanmadıkları ve malüliyet aylıklarının ödeme süresi merak edilmektedir. Bu soruların cevabının ilk aşaması malül sayılıp sayılmadıkları hususudur. Bu sorunun cevabını alabilmek için ise Sosyal Sigortalar Kurumu malulen emeklilik sorgulaması yapılmaktadır.

Sosyal Sigortalar Kurumu malulen emeklilik sorgulaması 2022 SSK evrak takibi kapsamında incelenir.

2022 evrak takibi SSK emeklilik, özürlü maaşı bağlanması, malulen emeklilik maaşı bağlanması konuları için başvurulan bir kanal olarak bilinmektedir. Sosyal Sigortalar Kurumu malulen emeklilik sorgulama işlemi yaparken ilk dikkat edilecek konu, bu sorgulamaların yapıldığı güncel mekanizmaları bilmek ve öğrenmektir.

Günümüzde Sosyal Sigortalar üzerinden ve bir çok devlet hizmetinin online olarak sunulduğu E-Devlet sistemi üzerinden Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) malulen emeklilik sorgulama işlemi kolaylıkla yapılabilmekte, malulen emeklilik başvurusu yapan kişiler süreci ve sürecin sonucunu bu kurum ve platformlardan kolaylıklar güvenilir vtakip edebilmektedir.

SGK Sitesi Üzerinden SGK Malülen Emeklilik Sorgulama

SGK sitesi üzerinden SGK Malülen Emeklilik Sorgulama işlemi yapmak için öncelikle SGK resmi sitesine giriş yapılır. Giriş yapıldıktan sonra malulen emekliliğe ilişkin olarak sorgulama yapmak isteyen kişi, ilgili sekmeye TC kimlik numarasını girer. Sonra "sorgula" butonuna basılır. Ortaya çıkan ekranda malülen emeklilik sürecine ilişkin evrak/evraklara ait bilgiler yer alır.

SGK'ya Şahsen Müracaat

SGK üzerinden SGK Malülen Emeklilik Sorgulama işlemi sorgulaması yaptırabilmek için başvurulabilecek bir diğer yöntem ise malüliyet için müracaatın yapıldığı SGK Müdürlüğü'ne şahsen gidilmesidir. Böylelikle SGK malulen emeklilik sorgulama ile yapılan başvurunun ne aşamada olduğu öğrenilebilmektedir.

E-Devlet Sitesi Üzerinden SGK Malülen Emeklilik Sorgulama

E-Devlet sitesi üzerinden SGK malulen emeklilik sorgulaması kolaylıkla ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Bu sorgulama işlemleri ayrıca son derece güvenlidir. Bu sorgulama için uygulama adresi https://uyg.sgk.gov.tr/DYSEvrakTakip sitesidir. E-Devlet kapısına giriş yapabilmek için öncelikle kimlik doğrulaması yapılır. Sorgulama yapmak isteyen kişi, ilgili sekmelere TC Kimlik numarası ile E-Devlet şifresini yazar. Daha sonra " Kimliğini Şimdi Doğrulama" butonuna basılır.

E-Devlet sitesine giriş yapıldıktan sonra sorgulama bölümüne "DYS Evrak Takip" yazılır. Ekranda açılan sayfada yer alan bağlantıya tıklanır. Sonra sorgulama yapılmak istenen malulen emeklilik evrakına ait bilgiler, yıl bilgisi ile birlikte yazılır. Bilgi girişlerinden sonra sorgulama yapılır. Sorgulama sonucu malulen emeklilik sürecine dair istenilen bilgiler ekrandan takip edilir ve öğrenilir.

E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

E-Devlet sitesine giriş yaparak malulen emeklilik sorgulama işlemi yapabilmek için öncelikle E-devlet şifresine sahip olmak gerekir. Eğer E-Devlet şifreniz yok ise bu şifrenin alınması lazım. Bu amaçla başvurulabilecek yetkili kurum ise PTT şubeleridir. PTT, Türkiye'de en yaygın kurum olması nedeni ile E-Devlet şifresi almada yetkilendirilen kurum olarak belirlenmiştir.

E-Devlet şifresi almak isteyen kişiler, nüfus cüzdanları ile herhangi bir PTT şubesine başvurabilirler. Bir başka kişinin yerine E-Devlet şifresi almak sakıncalı bir durum olacağı için yasaktır. PTT görevlileri, başvuruda bulunan kişinin nüfus cüzdanını incelerler. Sonra başvuran kişinin bildirdiği cep numarasının teyit edilmesi amacı ile bildirilen cep numarasına SMS gönderilir. Başvuran kişi, cep telefonuna gelen kısa mesajı PTT görevlisine okur. Bu aşamadan sonra ise başvuruda bulunan kişiden 2 TL ücret alınır. Başvuran kişiye E-Devlet şifresi kapalı zarfta teslim edilir.

E-Devlet şifresini içeren kapalı zarfı alan kişi, şifreyi başkası ile paylaşmamalı ve kişisel bir bilgi olması itibari ile gizli tutmalıdır. E-Devlet şifresini öğrenen kişi, bu şifreyi kullanarak TC Kimlik numarası ile birlikte artık E-Devlet sitesine giriş yapabilmektedir. İsteğe bağlı olarak PTT'den alınan E-Devlet şifresi daha sonra şifre sahibi kişi tarafından değiştirilebilmektedir.

Malulen Emeklilik Sisteminin Amacı

Malulen emeklilik sisteminin amacı, hastalık ve kaza gibi sebeplere bağlı olarak belli oranda iş gücü kaybına uğrayan çalışanların, ekonomik bakımdan geleceklerinin devlet tarafından düzenli ödenen maaş ile garanti altına alınmasıdır. Kanuni mevzuat uyarınca çalışma güç kaybının ne oranda kaybedildiği hususuna ilişkin yetkili sağlık kurulları tarafından değerlendirme ve değerlendirme sonucuna bağlı olarak bir tespit yapılmaktadır. Bu tespite göre kişinin maluliyet aylığına hak kazanıp kazanamayacağı belirlenmektedir.

SGK Malulen Emeklilik Koşulları Nelerdir?

- En az 10 yıllık sigorta priminin ödenmiş olması - En az 1800 gün hizmet süresinin tamamlanması - En az %60 oranında engel/malüliyet durumunu gösteren Sağlık Kurulu Raporu - Sağlık Kurulu Raporunun işe başlama tarihinden sonra alınmış olması - 4A kapsamında çalışanların işten ayrılmış olması - 4B kapsamında çalışanların ticari faaliyetlerini durdurmuş olması - 4C kapsamında çalışanların görevini bırakmış olması

SGK malulen emeklilik koşulları arasında bulunmaktadır.

Haberin Devamı