Gazete Vatan Logo

Maliyeti 13 milyar

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 5.1 milyon memur ve emekliye yapılan zam ile ilave iyileştirmelerin 2018 yılı bütçesine maliyetinin 13 milyar lira olacağını söyledi. Ağbal, yeniden yapılandırmalardan bugüne kadar 27 milyar lira geldiğini belirtti

Maliyeti 13 milyar

Hükümetin 5.1 milyon memur ve emekliye uygulayacağı

2018 yılı için yüzde 4+3.5, 2019 için yüzde 5+4’lük zammın bütçeye maliyeti ortaya çıktı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, memur ve memur emeklilerine yönelik toplu sözleşmede, bundan önceki toplu sözleşmelerde olduğu gibi genel oran artışı dışında hizmet kollarıyla ilgili de birçok alanda ilave iyileştirmeler yaptıklarını belirterek, “Hepsini dahil ettiğim zaman 2018 bütçesine yaklaşık 13 milyar lira civarında bir ilave artış gelmiş oldu” dedi.

“Her iki yılda da önümüzdeki süreçte enflasyonun üzerinde olacağını tahmin ettiğimiz bir zammı vermiş olduk” diyen Ağbal, bugüne kadar kamu çalışanlarının gelirlerinde hep enflasyonun üzerinde artış yaptıklarını söyledi.

Maaşta yüzde 96’lık artış

TV’de soruları yanıtlayan Naci Ağbal, son 15 yılda en düşük memur maaşının, enflasyondan arındırıldıktan sonra reel olarak yüzde 96 arttığına dikkati çekti. Bakan Ağbal, şöyle devam etti:

“Şu anda en düşük memur maaşı

2 bin 721 lira. Bu rakam Ocak 2018’de

2 bin 830 lira olacak. Temmuz 2018’de 2 bin 929 liraya, 2019 Temmuz’unda

Haberin Devamı

3 bin 200 liraya çıkacak. Tabii ki memur maaşlarında artışı yaptığımız zaman, bunun kamu maliyesine, bütçeye bir maliyeti var. Bu toplu sözleşmede, bundan önceki toplu sözleşmelerde olduğu gibi genel oran artışı dışında hizmet kollarıyla ilgili de birçok alanda ilave iyileştirmeler yaptık. Fazla mesai ücretlerinde, tazminatlarda, ikramiyelerde, bir takım ödemelerde iyileştirmeler yaptık. Onların hepsini de dahil ettiğim zaman 2018 yılı bütçesine yaklaşık 13 milyar lira civarında bir ilave artış gelmiş oldu. Bunu da bütçe imkanları çerçevesinde mevcut kaynaklarımızla karşılayacağız.”

Taşeron işçi konusu tatlıya bağlanacak
TAşEron işçilerin kadroya alınması konusunda Maliye Bakanı, şunları kaydetti: “Kendilerinin bir beklentileri var; buradaki sistemin değiştirilmesi ve işverenin aradan çıkarılarak kamuya doğrudan doğruya hizmet vermek istiyorlar. Bu konuda geçmişte uzun çalışmalar yaptık. Aslında ilk çalışmaya başladığımız zaman çok basit görülmüştü ama sonra işin içine girince gördük ki her bir alımda, her bir hizmette sözleşmeler birbirinden çok farklı. Çalışma Bakanlığımız özellikle bu konuda önceki yapılan çalışmaları dikkate almak suretiyle çalışma yapıyor. Biz de Maliye Bakanlığı olarak bu konu üzerindeyiz. Somut noktaya da gelinmesi gerekiyor. Çok uzak olmayan bir vadede bu çalışmaların sona geleceğine inanıyorum ve vatandaşlarımızın bu meselesini de inşallah tatlıya bağlayacağız.”
Yapılandırmalardan 27 milyar TL geldi
Bazı alacakların yeniden yapılandırılması uygulamalarına ilişkin de bilgi veren Naci Ağbal, vatandaşın bu uygulamalara büyük teveccüh gösterdiğini söyledi. Devletin de söz konusu uygulamalarla ciddi gelir topladığını belirten Ağbal, şöyle devam etti: “En son geldiğimiz rakamlara bakıldığında, her iki kanundan bugüne kadar 27 milyar lira gelir topladık. Bu önceki yeniden yapılandırma kanunlarının çok üzerinde bir tahsilat performansı. Yine bu çerçevede yaklaşık 140 milyar liralık bir alacağı yeniden yapılandırdık.”
Büyüme hedefinde revizyon
Bakan Naci Ağbal, Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerinde yukarı yönlü revizyon gerçekleştireceklerini kaydetti. Ağbal, “İnşallah bütün göstergeler, 2017’nin ikinci çeyreğinde de ekonominin yakaladığı bu ivmeyi sürdüreceğini ve büyüme oranının özellikle ikinci ve üçüncü çeyrekte daha da artarak devam edeceğini gösteriyor. Bugün son veriler dikkate alındığında, 2017 yılı için açıkladığımız yüzde 4.4 oranındaki büyüme oranını yukarı yönlü revize edeceğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı