Gazete Vatan Logo

Maliye'den vergi affı açıklaması!

Vergi Barışı’nı istediler ama...

Maliye Bakanı Şimşek, Varlık Barışı’yla birlikte vergi affının da gündeme geldiğini belirterek, “Vergi Barışı görüşüldü, tartışıldı ancak Maliye olarak istemedik” dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hükümetin sürpriz bir şekilde getirdiği ikinci Varlık Barışı’na ek olarak, yeni bir Vergi Barışı uygulaması olup olmayacağına ilişkin, “Maliye olarak tavrımızı koyduk, böyle bir şeye kesinlikle karşıyız” dedi.

Maliye Bakanı, dün bakanlıkta düzenlediği basın toplantısının ardından soruları yanıtladı. Yeni bir Vergi Barışı hazırlığına dönük sorulara Bakan Şimşek, “Hiçbir şekilde şu anda içeriye dönük bir vergi yapılandırması, bir vergi affı gündemde değil. Vergi Barışı tartışıldı, konuşuldu ama nihai karar kesinlikle böyle bir şey olmayacak” diye konuştu. Toplantı sonrası bir grup basın mensubuyla sohbet eden Şimşek, Vergi Barışı konusuyla ilgili sorulara, “Elbette bu konu gündeme geldi. Varlık Barışı gündeme gelince, vergi affı da gündeme geldi. Vergi Barışı da istediler. Bizde de görüşüldü, tartışıldı ama biz Maliye Bakanlığı olarak tavrımızı koyduk. Kesinlikle böyle bir adım atmaya karşıyız” şeklinde yanıt verdi.

Maliye’nin tavrı net

Bakan Şimşek, “Daha önce bazı konularda açıklamalarınızın tersi oldu, yok dediğiniz bazı konular yasa tasarısı olarak Meclis’e geldi, bu da öyle olabilir mi?” sorusuna önce güldü sonra, “Bu konuda bizim tavrımız nettir” diye konuştu.

766 bin yeni mükellef kazandık

Mehmet Şimşek, Mart 2012’den itibaren ilk kez beyanname veren mükellef sayısının 766 bin kişiye ulaştığını, beyan edilen kira gelirinin yüzde 65 artışla 26 milyar lirayı aştığını söyledi. Şimşek, “766 bin yeni mükellef kazandık, ödemeleri gereken vergi tutarı 3.6 milyar liraya ulaştı. Bu rakam, bir önceki yıla göre 1.2 milyar liralık vergi artışı anlamına geliyor” dedi.

Sahtekarlar şirket kuramayacak

2010’da KDV iadesi risk analizini uygulamaya koyduklarını belirten Mehmet Şimşek, bu modelle devletten haksız yere, sahte faturayla KDV iadesi almaya çalışan çok sayıda firmayı tespit ettiklerini söyledi. Şimşek, şöyle devam etti: “Sahte belge düzenleyen şirketlere, bunların yönetici ve ortakları ile muhasebecilerine yönelik teminat istenmesi uygulamasını hayata geçiriyoruz. Bu işe bulaşanlar, yargı sürecini beklerlerken, tekrar gidip başka şirket kuramayacak.”

Haberin Devamı