Gazete Vatan Logo

Maliye’den ‘Biri bizi gözetliyor’ özel timi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 200 kişilik özel bir ekiple e-ticareti gece-gündüz izleyeceklerini belirterek, “Konut ve araç alıp-satanı takip edeceğiz, kayıt dışı ticaret yapanı bulacağız” dedi

Maliye’den ‘Biri bizi  gözetliyor’ özel timi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, elektronik ticareti takip etmek amacıyla 200 kişilik özel ekip ve birim oluşturacaklarını belirterek, “İnternet ortamında yapılan bütün ticareti anlık takip edeceğiz, gece-gündüz ekrandan izleyeceğiz” dedi. Sadece tebliğ düzenlemesiyle yetinmeyeceklerinin altını çizen Ağbal, yakında Gelir İdaresi Başkanlığı’nda (GİB) büyük bir risk analiz merkezi kuracaklarını söyledi. Ağbal, “Bundan sonra e-ticaret artık ‘Biri bizi gözetliyor evi’ gibi olacak” diye konuştu.

Her sektöre ayrı masa

E-ticarete karşı olmadıklarını, bu alanın gelişmesini istediklerini vurgulayan Ağbal, buradan kayıt dışı işlemler yapılmasına da müsaade etmeyeceklerine dikkat çekti. Ağbal, mal ticareti, araç alımı satımı, gayrimenkul gibi her sektör için ayrı çalışma masaları kuracaklarını bildirdi.

Bu masaların her sektörle ilgili özel risk analizleri yapacağına işaret eden Ağbal, şunları kaydetti:

“Bunları denetleyeceğiz. Elektronik ortamda ticaret yapan internet siteleri var, onlara bir takım yükümlülükler getireceğiz. Siz gayrimenkul alım sitesi yapıyorsanız, o sitede ilanı konulan her ürünle ilgili benim bire bir yerinde görmemi sağlayacak bilgileri de baştan Maliye’ye bildireceksiniz. Elektronik Ticaret İzleme Merkezi sistemde bilgiyi yakalayacak, o iş hangi ildeyse, ilgili vergi dairesine elektronik ortamda bildirimde bulanacak. Aynı gün yerinde bilfiil denetim yapılacak ve vergi mükellefiyeti kaydedilecek.”

Haberin Devamı

100 günübirlik evden 25’i kayıt dışı çıktı
Naci Ağbal, İstanbul başta olmak üzere Ankara, Antalya, Muğla gibi birçok ilde artan günübirlik konaklama ihtiyacına bağlı yeni bir sektör geliştiğini ve buradaki kayıt dışılığın büyüdüğünü söyledi. Maliye Bakanlığı olarak düzenlemeyle günübirlik kiralamaların ödemelerini bankacılık sistemine aldıklarını ve denetimlere başladıklarını anlatan Ağbal, şöyle konuştu: “Haziran ve Temmuz aylarında yaklaşık 4 bin 275 vatandaş hakkında denetleme yaptık. Bunlardan 1.046’sının hiç vergi mükellefiyeti olmadığını tespit ettik, yani yüzde 25’ini vergi mükellefi yaptık. Dolayısıyla bir anda hiç vergi dairesine uğramayan 1.000 kişiyi tespit etmişiz. Bu daha başlangıç. Bu dönemde yaklaşık 3 milyon lira vergi ve ceza kestik. Bu daha başlangıç, önümüzdeki aylarda rakamlar çok daha yukarı çıkacak.”

Haberin Devamı