Gazete Vatan Logo

Maliki Sadr'ı tehdit etti

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el-Maliki, ülkenin güney kentlerinde protesto edilmesinin arından Sadr Hareketi Lideri Mukteda es-Sadr yandaşlarını "askeri operasyonla" tehdit etti.

Maliki Sadr'ı tehdit etti

Mehzepçi politikalarıyla bilinen ve DEAŞ'ın ülkenin üçte birini ele geçirmesine yol açmasıyla eleştirilen Maliki, geçtiğimiz günlerde gittiği Meysan, Zikar ve Basra'da yüzlerce kişi tarafından protesto edildi.

Bunun ardından Bağdat'a gelen Maliki, Sadr yandaşı olduklarını iddia ettiği göstericileri tehdit etti.

Maliki'nin lideri olduğu Dava Partisi'nden yapılan açıklamada, tüm siyasi partilerin yapılanlara karşı tutum belirlemesinin yanı sıra parti mensuplarının da "kanun dışı" diye nitelendirdiği göstericiler hakkında hukuki sürece başvurması istenildi. Açıklamada, hukuki tarafların göstericiler hakkında caydırıcı önlemler almaması durumunda "İkinci Şövalyeler" adı verilen askeri operasyona hazırlıklı olunması gerektiği kaydedildi.

Maliki, 2008 yılında Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu'na karşı başta Basra olmak üzere birçok orta ve güney kentte "Birinci Şövalyeler" adı altında askeri operasyon başlatmış, bu kapsamda Sadr yanlısı yüzlerce kişiyi gözaltına alınmıştı.

"Sokakları kanla boyarız"

Haberin Devamı

Maliki'nin basın danışmanı Abbas el-Musevi konuyla ilgili katıldığı televizyon programında, "Basra'da yaşananlar, bazı taraflardan (Sadr) Maliki'yi siyaseten ve bedenen öldürme girişimiydi." değerlendirmesinde bulundu. Musevi, söz konusu protesto gösterilerinin kendiliğinden gelişmediğini, Sadr Hareketi'ni işaret ederek, bunun siyasi olduğunu iddia etti.

Öte yandan kendisini Hizbullah Irak Şubesi Genel Sekreteri olarak tanıtan Şii din adamı Vatik el-Battat, yayınladığı görüntülü mesajında, Maliki'ye yapılanları "zorbalık" olarak niteledi. Battat, daha da öteye giderek, "Devlet, Maliki'ye karşı çıkan "DEAŞ"lılar hakkında gerekenleri yapmalı. Hükümet, bunlara karşı koymazsa Bağdat sokaklarını kanla boyarız." şeklinde tehdit içeren ifadeler kullandı.

"Gösterileri halk düzenledi"

Sadr'ın Bağdat'taki temsilcisi İbrahim el-Cabiri ise, Maliki'ye karşı yapılan gösterilerin Sadr Hareketi tarafından organize edilmediğini açıklayarak, "Gösterileri, Maliki döneminde yoksulluk ve açlık çekenlerle Spyker şehit aileleri düzenledi." dedi.

Sadr, Tahrir'i işaret etti

Haberin Devamı

Sadr'a yakın olduğu bilinen sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise Maliki'ye gönderme yapılırken, Bağdat'ın Tahrir Meydanı'nda yakında gösterilerin başlayacağı belirtildi.

Açıklama şu ifadelere yer verildi:

"Halkın mesajı ulaştı. Spyker, Musul ve Enbar'ı satanın gelecekte yeri yok. Evet mesajınız ulaştı, yerlerinize sağ salim geri dönün. Kimse sizi rahatsız etmesin, yakında Tahrir Meydanı'nda buluşacağız." Maliki, aşiret temsilcileriyle toplantı için gittiği Meysan vilayetindeki otelin çevresinde yüzlerce kişi tarafından protesto edilmişti. Tikrit'te 2014 yılında DEAŞ tarafından gerçekleştirilen, bin 700 dolayında askerin öldürüldüğü "Spyker" katliamından sorumlu tutulan Maliki için göstericiler, "Ülkenin üçte birini sattın, seni burada istemiyoruz.", "Buraya hoş gelmedin", "Meysan'ın kadını ve erkeği Spyker'ı DEAŞ'a teslim edeni burada istemiyor.", "Meysan halkı, yolsuzluk yapanların hamisi ve çağın düzenbazının buraya gelmesini reddediyor." ve "Meysan devrimcidir, Nuri'nin girmesi yasaktır." yazılı pankartlar taşımıştı. Maliki, Meysan'nın yanı sıra Zikar vilayetinde de benzer şekilde protesto edilmişti. Basra'da da göstericiler, Maliki'nin konuşması beklenen Basra Petrol Kültür Merkezi'ni basmış buradaki programı iptal ettirmişti.

Haberin Devamı