Gazete Vatan Logo

Mali'deki otel saldırısını o örgüt üstlendi

Mali'deki otel saldırısını o örgüt üstlendi

Mali'nin başkenti Bamako'da lüks bir oteli basan silahlı saldırganlar 170 kişiyi rehin aldı. Yapılan en son açıklamada otelden çıkarılan ceset sayısı 27'ye yükseldi. Daha sonra rehinelerin hepsi kurtarıldı. Saldırıyı El Kaide bağlantılı El Murabitun örgütü üstlendi. Örgüt daha önce birçok kanlı eylemin planlayıcısı olan Mokhtar Belmokhtar tarafından yönetiliyor.

Mali'nin başkenti Bamako'da bulunan beş yıldızlı Raddisson Hotel'e, 10 silahlı saldırgan tarafından düzenlenen baskını El Kaide bağlantılı El Murabitun örgütü üstlendi. Baskın sonrası Tekbir getirerek çevreye rastgele ateş açan saldırganlar, aralarında THY personelinin de bulunduğu 170 kişiyi rehin aldı. Daha sonra yapılan operasyonla bütün rehineler kurtarıldı.

EL MURATİBUN ÖRGÜTÜNÜN YÖNETİCİSİ: MOKHTAR BELMOKHTAR

El Murabitun örgütü görece küçük bir örgüt olsa da bölgedeki en ünlü teröristlerden Mokhtar Belmokhtar tarafından yönetiliyor. Cezayir İç Savaşı'nın başlangıcından beri Belmokhtar'ın yönetimindeki teröristler binlerce sivili katletti. 2013'de Cezayir'deki bir doğal gaz tesisinin ele geçirilmesinden sorumluydu. 800 kişi rehin alındı ve bunlardan 40'ı idam edildi. Çat birlikleri 2013'te Belmokhtar'ı öldürdükleri iddiasında bulundu. Amerika geçen yaz bir hava saldırısında onu öldürmeye çalıştı. Ama bilindiği kadarıyla Belmokhtar hala hayatta.

Haberin Devamı

Terörist örgüt adını 11 ila 12 yüzyıllar arasında Kuzey Afrika'da hüküm süren İslami Almoravids hanedanından alıyor. Örgüt, BM, Avustralya, Kanada, Birleşik Krallık ve ABD tarafından bir terörist örgüt olarak görülüyor.

Mali'de İslamcı grupların yakın geçmişi:

Ekim 2011: Libya'daki iç savaşa katılıp dönen silahlı Tuaregler isyan başlattı

Mart 2012: Tuaregler ve El Kaide bağlantılı militanların ülkenin kuzeyini ele geçirmesinden bir ay sonra ordu, hükümetin krizi yönetemediği gerekçesiyle darbe yaptı.

Haziran 2012: İslamcı gruplar Timbuktu, Kidal ve Gao kentlerini Tuareglerden aldı ve Şeriat uygulamaya başladı.

Ocak 2013: İslamcı grupların başkent Bamako'ya ilerleyecekleri tehdidi üzerine Mali, Fransa'dan yardım istedi.

Temmuz 2013: İslamcılar bazı kentlerden çıkarıldı, ülkenin kuzeyine 12 bin kişilik BM gücü yerleştirildi

Haberin Devamı

Temmuz 2014: Fransa cihatçı militanlara müdahale etti. Ancak kuzeydeki çöl bölgesinde saldırılar sürüyor.