Gazete Vatan Logo

Mali'deki otel baskanı: 27 cesete ulaşıldı

Mali'deki otel baskanı: 27 cesete ulaşıldı

Afrika ülkesi Mali'de rehine krizi sona erdi. Mali Güvenlik Bakanı, Bamako'da Radisson Otel'e düzenlenen saldırıda rehine kalmadığını bildirdi. Yetkililer ise saldırıda en az 18 kişinin öldüğünü, 20'ye yakın kişinin yaralandığını bilgisini verdi.

Bu açıklamanın ardından Reuters'in BM'ye dayandırdığı haberine göre ise otelde 27 ceset tespit edildiği açıklandı.

TÜRK REHİNE KALMADI

Mali’nin başkeni Bamato’daki Radisson Blu Oteli’ne yapılan operasyon ile rehinelerin tamamı kurtarıldı. Fransız BFM TV saldırıda 18 kişinin hayatını kaybettiğini duyururken bazı kaynaklar ölü sayısını 27 olarak duyuruyor. Operasyonda THY'nin son rehine kalan personeli Eray Sevim de kurtarıldı.
Bugün meydana gelen olayda Türk Hava Yolları’nın 7 kişilik uçuş ekibi de konakladığı otelde rehin kalmıştı. Operasyon öncesinde yaklaşık 50 kişi serbest bırakıldı. Bu kişiler arasında THY’den 5 personel bulunuyordu. Daha sonra bir personel daha serbest kaldı.
En son güvenlik kuvvetlerinin düzenlediği operasyon sonrası saldırganların elinde rehine kalmadığı belirtildi.
THY'den alınan bilgiye göre son personel Steward Eray Sevim de kurtarıldı. Eray Sevim'in sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
THY, Mali'deki personelini ve kalan yolcuları getirmek üzere uçak yolladı.

İŞTE GÜN İÇİNDE YAŞANANLAR

Haberin Devamı


CEZAYİRLİ VE HİNTLİ VATANDAŞLAR KURTARILDI
Son kurtarılan rehineler arasında 7 Cezayirli ve 15 Hindistan vatandaşı olduğu belirtildi. Saldırının arkasında El Kaide bağlantılı Ensar Dine (Ensaruddin) örgütünün olduğu yönündeki iddialar basında yer almaya başladı. ABD savunma yetkilileri, Mali'deki operasyon için ABD'ye yönelik bir askeri yardım talebi gelmediğini duyurdu.

7. KAT İDDİASI DOĞRULANDI

AFP muhabirine konuşan bir güvenlik yetkilisi ise şunları söyledi: “Her şey 7. katta yaşanıyor. Cihatçılar tekbir getirerek koridorda etrafa ateş açıyor.”
Olaydan saatler sonra saldırganların kat kat dolaşıp son olarak 7. katta rehineleri topladığı açıklandı. Güvenlik güçleri 7. kata doğru ilerliyor. Silah sesleri geldiği de son gelen bilgiler arasında
HOLLANDE: ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Rehineler için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.
Bu arada Mali Devlet Başkanlığı, G5 Sahel zirvesi kapsamında Çad'da bulunan Devlet Başkanı İbrahim Bubakar Keita'nın, Bamako'da yaşanan rehine krizi sonrası ziyaretini yarıda keserek ülkesine hareket ettiğini bildirmişti.

AA: Mali güvenlik yetkilileri, rehine krizinin yaşandığı Radisson Otel'de güvenlik güçlerinin operasyon başlattığını bildirdi.
KURAN OKUYANLARI SERBEST BIRAKTILAR
Reuters'ın haberine göre, saldırganlar Kuranı Kerim'den ayetler okuyan bazı rehineleri serbest bıraktı.
AFP: Mali güvenlik güçleri yaklaşık bir düzeni rehineyi otelden tahliye etti.
AA: Güvenlik yetkilileri, Mali'de Radisson Otel'de rehin alınan 170 kişiden yaklaşık 50'sinin serbest bırakıldığını bildirdi.
BÜYÜKELÇİLİK UYARDI
ABD'nin Bamako Büyükelçiliği, ülkedeki ABD vatandaşlarını uyardı. Büyükelçilik sosyal medya hesaplarından yayınladığı mesajda, elçilik çalışanlarının güvenli bir yerde olduğunu belirterek tüm ABD vatandaşlarının da güvenli noktalarda beklemesi gerektiğinin altını çizdi.
'SALDIRGANLAR OTELE DİPLOMATİK PLAKALI ARAÇLARLA GELDİ'
RFI'nin haberine göre, saldırganlar otele diplomatik plakalı araçlarla geldi.
Mali Actu ise saldırganların otel görevlilerinin üzerine ateş açarak binaya girdiğini aktardı.
Mali'nin, 13 Kasım'da Paris katliamıyla sarsılan Fransa'nın eski sömürgesi olması da, iki saldırı arasında bağlantı olabileceği ihtimalini akıllara getirdi.
Yerel yetkililer, başkent Bamako'nun Hamdallaye Mahallesi'nde çok sayıda yabancı uyruklu kişinin konakladığı ve Radisson Otel'de silahlı bir grubun 140'ı konuk, 30'u personelden oluşan 170 kişiyi rehin aldıklarını açıkladı.
Diplomatik kaynaklar, rehineler arasında 7 Çinlinin olduğunu belirtti
Öte yandan otelin çevresi güvenlik güçleri tarafından ablukaya alındı.
Silahlı kişiler ile çıkan çatışmalarda 2 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı belirtilmişti.
Rehine krizinin yaşandığı, 190 odalı lüks otelde, ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) yetkililerinin de konakladığı ifade ediliyor
İŞTE SALDIRININ OLDUĞU BÖLGE

Haberin Devamı