Gazete Vatan Logo

Malatya'da şiddetli deprem!

Son dakika... Malatya'da 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Pütürge merkezli deprem Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep ve çevre illerde de hissedildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Malatya'nın Pütürge ilçesinde saat 12.37'de 5,2 büyüklüğünde gerçekleşen depremde valiliğimizden aldığımız bilgiler çerçevesinde hasara yönelik ihbar yok. Taramalara AFAD ekipleri ve Jandarmamız tarafından devam ediliyor" açıklamasını yaptı.Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük, "Hasara var, can kaybı yok" ifadelerini kullandı. CNN TÜRK canlı yayınında depremi değerlendiren Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Ocak - Şubat - Mart'ta 20 bin deprem meydana geldi. Normalde 1 yılda 24 bin sarsıntı olur. Biz 20 binini ilk 3 ayda yaşadık" dedi.

Malatya'da şiddetli deprem!

Malatya Pötürge merkezli 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 12.37'de merkez üssü Pötgürge olan olan 5.2 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin yerin 7,02 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi.

Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada ise depremin büyüklüğünü 5.7 olarak duyurdu.

ÇEVRE İLLERDE DE HİSSEDİLDİ
Depremin hissedilmesiyle birlikte çok sayıda Malatyalı ev ve iş yerlerinden sokaklara çıktı. Bu arada, deprem, Diyarbakır, Batman, Elazığ, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa ve Gaziantep gibi çevre illerde de hissedildi.
BAKAN SOYLU'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından "Malatya'nın Pütürge ilçesinde saat 12.37'de 5,2 büyüklüğünde gerçekleşen depremde valiliğimizden aldığımız bilgiler çerçevesinde hasara yönelik ihbar yok. Taramalara AFAD ekipleri ve Jandarmamız tarafından devam ediliyor." açıklamasını yaptı.

Malatya Valiliği, merkez üssü Pütürge ilçesi olan 5,2 büyüklüğündeki depremde herhangi bir can kaybı ve yaralanmanın meydana gelmediğini bildirdi. Valilikten yapılan açıklamada, Pütürge'de saat 12.37'de 5,2 büyüklüğündeki deprem meydana geldiği anımsatıldı. Açıklamada, şu bilgilendirmeler yapıldı: "Mahalle muhtarlıklarından alınan bilgiler ile AFAD, emniyet ve jandarma ekiplerince yapılan saha araştırmaları neticesinde herhangi bir can kaybı ve yaralanma olayı meydana gelmediği tespit edilmiş olup, depremin hemen ardından bölgeye sevk edilen İl AFAD Müdürlüğü ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü görevlilerince binalarda hasar tespitine yönelik çalışmalara başlanmıştır. aşmış Mahallesi'nde 4-5 toprak evin yıkıldığı yönünde mahalle muhtarı tarafından yapılan açıklamalara ilişkin olarak yerinde yapılan araştırmalarda, Taşmış Mahallesi'nde yıkılan konut olmadığı, bir evin çatısında çökme ve daha önceki depremlerde zarar gören bazı binaların duvarlarında çatlaklar oluştuğu anlaşılmıştır."
Ayrıca açıklamada, depremin ardından bölgede artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle konutu hasar gören vatandaşlardan, görevlilerce hasar tespit çalışması yapılana kadar evlerine girmemeleri istendi.
PÜTÜRGE BELEDİYE BAŞKANI: ÇOK ŞİDDETLİYDİ, 12 SANİYE SÜRDÜ
Depremin ardından CNN TÜRK canlı yayınına bağlanan Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük, şu açıklamaları yaptı:"Çok şükür can kaybı bilgisi almadık. Ekiplerimizle birlikte sahadayız. Çok şiddetli hissettik. Ama kısa sürdüğü için bir yıkım olduğunu düşünmüyoruz.Biz belediyedeydik, daha önceki depremde bizim belediye binamız ağır hasar gördüğü için tek katlı başka binadaydık. Tek katlı binada bile ağır çatlaklar oluştu. Vatandaşlarla görüşüyorduk. Çok uzun sürmediği için böyle bir yıkım olduğunu düşünüyoruz. 10-12 saniye kadar sürmüş olabilir.31 Temmuz'daki deprem bu kadar şiddetli değildi, bu çok şiddetliydi.
PROF. DR. ŞÜKRÜ ERSOY: SANKİ BİR YILLIK DEPREM SAYISINI YILIN İLK YARISINDA GEÇTİK BİLE
CNN TÜRK canlı yayınında depremi değerlendiren Prof. Dr. Şükrü Ersoy, şu ifadeleri kullandı:
"Bu noktadaki depremler yeni depremlerdir, artçı depremler gibi yorumlayamayız. Bunu ilerleyen saatler içerisinde çok dikkatli izlemek zorundayız. 5'i geçen her depremde yapı stoğunda hasar meydana geliyor. Yorgun binalar varsa büyük tehlike arz etmekte. Vatandaşların da bu tür evlere girmemeleri gerekiyor.Yetkililerin yapacakları her türlü açıklamaları dinlesinler. İlk saatlerde hemen orada olurlar. Ama Batı'ya doğru olması acaba yeni bir deprem mi diye bizleri de kaygılandırıyor doğrusu. Müstakil bir deprem gibi gözüküyor. Öyleyse giderek küçülecek depremler şeklinde devam eder ve biter. Bu depremler her zaman yaşanacak yapı stoğumuzu hazırlamamız gerekiyor. Ocak - Şubat - Mart'ta 20 bin deprem meydana geldi. Normalde 1 yılda 24 bin sarsıntı olur. Biz 20 binini ilk 3 ayda yaşadık. Önemli bir deprem periyodundayız. Türkiye'nin her yerinde depremler oluyor şu anda. Birkaç gün geçmiyor ki deprem meydana gelmesin. Hem de, Doğu'da olabiliyor, Batı Anadolu'da olabiliyor, Güney Batı Anadolu'da oldu. Ama toplamda 2020 yılında çok deprem oldu. Sanki 1 yıllık deprem sayısını yılın ilk yarısında geçtik bile. Hem batı, kuzey, Doğu Anadolu faylarında 7'nin üzerine çıkacak depremler olacak. Bu bizim kaderimiz kaçınılmaz, bu bir milli seferberliktir. Küçük depremler küçük enerji alır. Daha büyük enerjiler daha büyük depremlerle ortaya çıkacak. Biz daha en kötüyü yaşamadık. Her an hazır olmamız gerek.''
ERSOY: ANINDA SOKAĞA FIRLAMAK DOĞRU BİR ŞEY DEĞİL
''İlk saatlerde dışarda olmakta fayda var. Bunu zaten resmi makamlar söylüyorlar. Bu deprem üzerinde bir başka 5 büyüklüğünde deprem yaşamak çok olağandır. Ama normal şartlar altında. 5,2 büyüklüğündeki depremden sonra bağımsız bir depremse birkaç artçı yaşanır, uzun sürmez ve sönümlenir. Ama bu bölgenin tamamen enerjisini almıyor. Yani bir iki günlük bir rahatlama. Ama önümüzdeki günler-aylar içerisinde mutlaka başka depremler art arda gelecektir. Bu bağımsız bile olsa geçici bir rahatlık. Faylar, depremleri oluşturarak rahatlayabiliyor. Ama bu rahatlama yeni gerilimler taşıyor.
Bu deprem anında, anında sokağa fırlamak doğru bir şey değil. Deprem bittikten sonra çıkması gerekiyor. İnsan 10 saniyede aşağı inemez, yaralanabilir. Ancak deprem bittikten sonra çıkmak gerekiyor.''
AFAD'DAN AÇIKLAMA
AFAD, Twitter hesabından, "Geçmiş olsun Malatya. Pütürge ilçesinde meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki #deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır." açıklamasını yaptı.
PROF DR. OKAN TÜYSÜZ: BÖYLE BİR FAY İLERİDE BÜYÜK BİR DEPREM YARATABİLİR
NTV canlı yayınında konuşan Prof. Dr. Okan Tüysüz ise şunları söyledi:"24 Ocak'ta meydana gelen depremin hemen kenarında yer alıyor. 24 Ocak depreminin artçısı, ya da onun tetiklediği bir deprem olarak değerlendirilebilir. Daha büyük bir deprem olur mu? Doğu Anadolu fayı kırılmayan ama aktif bir fay. Böyle bir fay ileride büyük bir deprem yaratabilir ama yörenin büyük bir depreme hazır olması gerektiğini uzun yıllardır dile getiriyoruz.Bir deprem ne kadar sığda olursa yüzeyde yarattığı sarsıntı da o kadar fazla olackatır. 7 km sığ bir derimlik. Yüzeyde oluşturduğu sarsıntı yüksek olacaktır."
DOÇ. DR. MUSTAFA TOKER: BÜYÜK BİR DEPREM DEĞİL FAKAT...
Doç. Dr. Mustafa Toker de depremle ilgili şunları söyledi:''Artçı şok çok fazla tehlikeli olamayacak şekilde beklememiz gerekiyor. 3,5 - 4 civarında olabilecek artçı şoklar, oradaki binaları sallar, insanlarda korku yaratabilir. Zemininin de bozuk olduğu varsayarsak, oradaki binalarda sallanma, minimal hasarlar ve korku yaratabilir.Bu büyük bir deprem değil. Fakat şöyle bir özelliği var; eğer zemin bozuksa bölgedeki istasyonlarda kuvvetli yer ivmesiyle binalarda büyük hasarlar yaratabilirler.Elazığ depreminde kuvvetli yer ivmesi değeri merkezde düşükken, Sivrice'de yüksekti. Zeminin bozuk olmasının bir fonksiyonu olarak deprem büyütme oranı devreye giriyor. Ve burada hasarlar yaratıyor. Hasarlı binaların yıkılmasına neden olabiliyor. Tedbirli ve dikkatli olmak gerekiyor.''
Elazığ Valisi Erkaya Yırık, Pütürge merkezli depreme ilişkin, "Şu ana kadar bize ulaşan herhangi bir olumsuzluk yok." dedi. Vali Yırık, saat 12.37'de meydana gelen ve merkez üssü Malatya'nın Pütürge ilçesi olan 5,2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede AFAD ve jandarma ekiplerince araştırma yapıldığını belirtti. "Şu ana kadar bize ulaşan herhangi bir olumsuzluk yok." diyen Yırık, özellikle Sivrice ilçesinin Malatya sınırına yakın kırsal bölgelerinde incelemenin sürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı