Gazete Vatan Logo

Mal rejimi bildiriminde son 11 gün

Eşimle nişanlıyken almış olduğumuz ev paylaşıma girer mi?

Yeni Medeni Kanun'a göre evli çiftlerin edindikleri malları paylaşmaları için noterde sözleşme imzalama yasal süresinin dolmasına 11 gün kaldı. İ.Ü. Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Şükran Şıpka, konuyla ilgili örnek olayları ve soruları ayrıntısıyla yanıtlamaya devam ediyor.

Eşim 2003'te vefat ederse miras paylaşımı nasıl olur?
2002'de vefat ederse miras paylaşımı nasıl olur?
Eşinizin 2002 veya 2003'de vefat etmesi halinde miras paylaşımı arasında bir fark olmayacaktır. Sadece siz 2002 yılı sonuna kadar eşinizle birlikte noterde evliliğinizin başından itibaren geçerli olmak üzere "edinilmiş mallara katılma" rejimini seçerseniz, bu durumda miras payınızdan, önce edinilmiş mallar (evlilik tarihinizin başından itibaren) üzerinde mal rejimi tasfiyesi sonucu doğacak olan payınızı alırsınız. Daha sonra eşinize kalan edinilmiş mallarla diğer mallarının tamamı üzerinden siz yine 1/4 miras payınızı alacaksınız. Geri kalan 3/4 miras payı ise çocuklar arasında eşit olarak pay edilecektir. Eğer bu zaman içinde noterden bir sözleşme yapmazsanız, l Ocak 2002 sonrası edinilen mallar üzerinde yarı yarıya mal rejimi alacağınız doğar. Eşinizin diğer tüm malları üzerinde ise yine aynen yukarıda belirttiğim oranlarda sadece miras hakkınız vardır.

Nişanlıyken aldığım evden eşim hak talep edebilir mi?
1997 yılında nişanlımla ortaklaşa para verip bir ev aldık. Tapuyu benim üzerime yaptırdık.!998'de ise evlendik. Yani bu ev benim şahsi malım durumunda. Bu evi satıp (üzerine para ekleyerek ya da eklemeden) başka ev almak istiyoruz. Yeni alacağımız ev paylaşıma girer mi? Evi satmadan ikinci ev almamız durumunda tapu yine benim üzerimde olsa dahi boşanırsak ev paylaştırılır mı?
Evlenmeden önce aldığınız ev kişisel mal olarak değerlendirileceği için paylaşıma girmeyecektir. Ancak bu evi satıp üzerine para katıp başka bir ev alırsanız (boşanmanız halinde) bu ev yine kişisel malınız olur. Ancak eklenmiş olan değer artışı, kağıt üzerinde hesaplanır ve değer artışı para olarak iki eş arasında paylaştırılır. Tabii siz bu yeni aldığınız evi, kişisel malınızı satarak aldığınızı ispat etmek zorundasınız. Eğer ispat edemezsiniz evin değer artışı değil, tamamı yarı yarıya eşler arasında pay edilir.

Yeni yılla birlikte acaba paylaşımda ne değişiyor?
Evlilik tarihimiz 2000. Bu tarihten itibaren mal varlığımızı paylaşmak için bir şey yapmalı mıyım? Bunun süresi 2003'te bitiyor mu? Yani yeni yılla birlikte neler değişiyor?
2002 Aralık ayı sonuna kadar eşinizle anlaşarak bir mal rejimi sözleşmesi yapmadığınız taktirde sizin için l Ocak 2002 tarihinden sonra geçerli olmak üzere yasal mal rejimi olan "edinilmiş mallara katılma" geçerli olacaktır. Bu tarihe kadar evliliğinizin başından itibaren geçerli olmak üzere yasal mal rejimini etkili kılabilirsiniz. Ancak hiçbir şey paylaşmak istemezsiniz bu durumda da "mal ayrılığı" rejimini seçebilirsiniz.

Haberin Devamı