Gazete Vatan Logo

Makinistin freni ölü sayısını azalttı

Çorlu’da 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda gerekli bakımları yapmayan 4 görevli asli kusurlu bulunurken, makinistler aklandı.

Makinistin freni  ölü sayısını azalttı

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde geçen 8 Temmuz’da meydana gelen ve 25 kişinin öldüğü, 340 kişinin de yaralandığı tren faciasıyla ilgili Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan 33 sayfalık bilirkişi raporu dosyaya ulaştı.

Üç farklı üniversitede görev yapan uzmanlarca hazırlanan bilirkişi raporunda, kazanın, 1900’lü yıllarda yapıldığı değerlendirilen kâgir (menfez ile rayların arasının sağanak nedeniyle boşalması sonucu meydana geldiği belirtilerek, “Menfezin üst tarafında bulunan dolgunun büyük bir kısmının ve tamamen ortadan kalktığı ve çerçevenin altı boş ve askıda kaldığı görülmüştür” denildi. Raporda, Haydarpaşa Demiryolu Bakım Servis Müdürlüğü’nde Servis Müdürü Vekili Mümin Karasu’nun kazadan 10 gün önce 29 Haziran 2018 tarihinde hazırladığı turne raporunda, aşırı yağışların beklendiğini ve gerekli tedbirlerin alınmasını istediği bilgisine yer verildi

Serbest bırakıldılar

Heyet raporunda, gerekli bakımları yapmadığı gerekçesiyle Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Yol Bakım Onarım Şefi Özkan Polat, Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile Köprüler Şefi Çetin Yıldırım’ı ‘asli kusurlu’ buldu.

Haberin Devamı

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı raporun ardından 4 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. İfadeleri alınan 4 şüpheli çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Kazada hız ihlali yok

Raporda makinistler Halil Altınkaya ve Suat Şahin’in kusurlu olmadığı hatta seri fren yaparak büyük kayıpların da önüne geçtiği ifade edildi. Saatte 110 kilometre hızla giden trenin hız ihlali yapmadığı belirtilerek, “Makinistin seri fren yapması neticesinde, uzun sürüklenme mesafesinin önüne geçildiği, meydana gelebilecek kayıpların artmasına engel olunduğu ve kazanın şiddetini azalttığı kanaatine varılmıştır. Bu sebeple kazada, makiniste dönük bir hata söz konusu değildir” denildi.

İki rapor çelişkili

Savcılığın hazırlattığı bilirkişi raporu daha önce TMMOB tarafından hazırlanan raporla çelişkili. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası raporda; kazada boşalan menfez dolgusunun doğrudan etkili olmadığını belirterek kazanın nedeninin, “yeteri kadar iyi durumda olmayan demiryolu hatlarında uygulanan seri fren” olduğunu ileri sürmüştü. “Uygulanan seri fren, raylarda burkulmaya yol açtığı için trenin raydan çıktığı değerlendirilmektedir” denilmişti.

Haberin Devamı