Gazete Vatan Logo

Makarna günü var halifeliğin kaldırılması yok!

AKP'nin "Nice Ak Yıllara" adlı ajandasında, Cumhuriyet tarihinde dönüm noktası olan birçok olay ajanda da yer almadı

AKP'nin 2008 ajandasında, makarna günü, ishalde ağızdan sıvı tedavisi, kaynanalar günü gibi günlere yer verilirken, hilafetin kaldırılması, şapka devrimi, tekke ve zaviyelerin kapatılması konularına hiç değinilmiyor.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre AKP'nin yeni yıl için bastırdığı ve parti örgütüne dağıttığı "Nice Ak Yıllara" adlı ajandada yurttaşlar tarafından neredeyse hiç bilinmeyen "önemli günlere" yer verilirken, cumhuriyet tarihinde dönüm noktası olan birçok olay görmezden gelindi. AKP ajandasında, bazı önemli günler şöyle sıralandı: 15 Haziran Kaynanalar Günü, 26 Ekim Nineler Günü, 17 Kasım Komşular Günü, 1-7 Temmuz İshalde Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası, 25 Ekim Makarna Günü, 22-28 Nisan Televizyon İzlememe Haftası, 21 Kasım Televizyon Günü, 15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü, 15 Mayıs Aile Günü Haftası, 5 Mayıs Avrupa Günü, 10 Nisan Laiklik Günü, 16 Mayıs Sakatların Genel Sorunları Günü, 29 Nisan Dans (Bale) Günü, 1-7 Ağustos Emzirme Günü ve Anne Sütü Haftası, 21 Mayıs Süt Günü, 16 Eylül Ozon Tabakasını Koruma Günü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddeti Kınama Günü, 29 Ocak Ezanın Türkçe okutturulması, 1 Nisan Mizah (Şaka) Günü, 4 Nisan NATO Günü, 31 Mayıs Sigara İçmeme Günü, 31 Mayıs Hostesler Günü, 31 Mayıs Ruh Sağlığı Günü, 1 Haziran Ayasofya'da ilk cuma namazının kılınması.

Ajandada, Cumhuriyet tarihinde önemli yer tutan devrimlere ise hiç yer verilmedi. Saltanatın kaldırıldığı 1 Kasım tarihi için ajandada yalnızca "Harf Devrimi" , hilafetin kaldırıldığı 3 Mart tarihi için de "Diyanetin kurulması" bilgisi yer aldı.

Ajandada, ezanın Türkçe okutulduğu 29 Ocak tarihine de bilgi olarak yer verildi. Aleviler için kutsal sayılan muharrem ayında yapılan "Aşure Günü" ise, önceki yıllardaki ajandalarda olduğu gibi, bu yıl da AKP'nin ajandasının "Dini günler" bölümünde yer buldu. AKP ajandasında yer almayan ve Cumhuriyet tarihi açısından önem taşıyan özel günler şöyle: Saltanatın kaldırılması, Halifeliğin kaldırılması, Şeriye ve Evkaf Vekâleti'nin kaldırılması, Medeni Kanun'un kabulü, Tekke ve zaviyelerin kapatılması, şapka ve kıyafet devrimi.

Haberin Devamı