Gazete Vatan Logo

Makamlardan makam araçlarda araç beğen

Kimine göre ‘o makama fazlasıyla layık’, kimine göre ‘adaletsizlik’, kimine göre ise ‘çerez parası‘. Ama şüphesiz son dönemin en sıcak tartışmalarından biri Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in lüks makam aracı. İşte size ülkeler ve makam araçları...

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in lüks makam aracını iade edeceğini açıklamasıyla başlayan tartışma sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrı sert oldu o iade kararına. Önce Görmez’e zırhlı bir makam aracı ardından da özel uçak tahsis edileceğini duyurdu. Tartışma daha da alevlendi. Erdoğan yine dünyadan örnekler vererek kararının meşruiyetini savundu. O da yeni bir tartışma yarattı. Bu yazıda Papa’nın makam aracına ya da uçağına girmeyeceğim. Birincisi Papa, Diyanet İşleri Başkanı değil, 1960’tan bu yana diplomatik ilişkimizin olduğu Vatikan devletinin devlet başkanı. İkincisi bu konu zaten fazlasıyla yorumlandı. Ama makam aracı mevzuu son dönemde birçok ülkede tartışmaların odağında... Peki, hangi ülkede tartışma nasıl seyrediyor? Gelin bir göz atalım...

Güney Afrika’da her bakana iki makam aracı

Tartışmaların en hararetli olduğu ülkelerden biri de Güney Afrika. Mayıs 2014’teki son seçimlerden bu yana vergilerden 6 milyon dolar harcandı yeni makam araçlarına. Yeni kabine göreve gelir gelmez 140 yeni makam aracı alındı. Muhalefete göre bakan yardımcılarının bile ikişer lüks makam aracı var. Biri idari başkent Pretoria’da diğeri yasama başkenti Cape Town’da duruyor.

Haberin Devamı

Yunan bakanlar motosiklete biniyor

İflasın eşiğindeki Yunanistan’da fazlasıyla gündemdeydi makam araçları. Halk kemerleri sıka sıka delik kalmamışken, eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos 750 bin Euro’luk zırhlı makam aracı almıştı kendisine ihtiyaç diyerek. Ocak ayı sonunda seçilen radikal sol Syriza’nın en büyük seçim vaadi lüzumsuz masrafları kesmekti. Göreve gelir gelmez de işe makam araçlarıyla başladılar. Başbakan Aleksis Tsipras fazla masraflı diye tüm lüks makam araçlarını satışa çıkardı. Tsipras’ın zaten kendi otomobili vardı. “Diğer bakanlar da taksi ya da motosiklet kullanıyor, devletin otomobillerine ihtiyacımız yok” dendi.

Çin’de makam araçları 2016’da elektrikli olacak

Çin’de Komünist Parti’ye ait 1.8 milyon araç var. Geçen yıl bu rakamın yarı yarıya azaltılmasına karar verildi. Bakan yardımcısından daha alt seviyede kimseye araç alınmayacağı açıklandı. Toplu taşımayı teşvik için 557 lira yol yardımı yapılacak. 2016’ya kadar da 10 makam aracından 3’ü elektrikle çalışıyor olacak.

Haberin Devamı

Avrupa’da en fazla makam aracı İtalya’da

Tasarruf dendiğinde makam araçlarında kısıtlamaya giden ülkelerden biri de İtalya. Avrupa’nın en fazla makam aracı da orada. Başbakan Renzi geçen yıl Twitter’dan “Bir bakanlık müsteşarının neden makam aracına binmesi gerekiyor? Müsteşarlar yürümeli” diyerek ilk sinyalleri vermişti. Ardından her bakanlığın makam aracı sayısı 5 ile sınırlandı. Herkesi kendisi gibi bisiklete binmeye teşvik etti. Mart ayında da 59 bin makam aracından 151’i eBay’den açık artırmaya çıkarıldı. Jaguar’dan Maserati’ye, Fiat’tan Volvo’ya birçok marka araç vardı. Açık artırmada 900 bin Euro’luk gelir elde edildi.