Gazete Vatan Logo

Mahkemeden şoke eden karar!

Hamile kalınca istismarcıyla evlendirilmek istenen 14 yaşındaki kızın yaşı, ‘dış görünüşü’ dikkate alınarak davaya bakan mahkeme tarafından bir yaş büyütüldü. Böylece sanık ceza almaktan kurtuldu

Mahkemeden şoke eden karar!

Ankara’da, çocuk yaşta cinsel istismara uğrayan, istirmarcısıyla da evlendirilmek istediği ortaya çıkan mağdurenin faili hakkında açılan ceza davasından büyük bir skandal ortaya çıktı. Mağdurenin yaşının, dış görünüşüne göre daha büyük olduğu tespitiyle mahkeme heyeti tarafından büyültülerek, sanığın ceza almaktan kurtulduğu anlaşıldı. İtiraz edilmeyen bu karar kesinleşti.

Ankara 10. Aile Mahkemesi, ailesi tarafından istismarcısıyla evlendirilmek istenen kızın davasında, “çocuk gelinler olmasın” yönünde Türk Medeni Kanunu’nun evlenme yaşını düzenleyen 124. maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Genç kıza istismarda bulunduğu iddia edilen sanık hakkında Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen karardan ise büyük bir skandal çıktı.

14 yaşında hamile

Ceza mahkemesince verilen kararda, mağdurenin, 6 Haziran 2013’te devlet Hastanesine doğum yapmak üzere başvurduğu, bu tarihte 14 yaşında olması, doğum tarihinin ise 8 Mayıs 1999 olması nedeniyle suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi. Kararda, yapılan soruşturma sonucu mağdurenin hamile kaldığı tarih itibariyle 15 yaşından küçük olduğu anlaşıldığından sanık hakkında 15 yaşından küçük olan mağdureye karşı organ sokmak suretiyle cinsel istismar ve hürriyeti tahdit suçundan cezalandırılması istemiyle dava açıldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Kemik yaşı tespiti

Kararda, mağdurenin yaşının büyük olduğunun iddia edilmesi üzerine bu konuda araştırma yapıldığı ve nüfus müdürlüğünden gelen doğum tutanağına göre mağdurenin sağlık personeli yardımı ile doğmadığı, beyan usulüyle 9 Ağustos 2010’daki tescil beyanı ile 8 Mayıs 1999’da doğduğu belirtilerek, nüfusa kayıt edildiğinin tespit edilmesi üzerine kemik grafileri çekilmek suretiyle yaşının tayini için sağlık kuruluna sevkinin yapıldığı belirtildi. Keçiören eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden gelen rapora göre mağdurenin 15-16-17 yaşlarında olduğunun tespit edildiği belirtilen kararda, “Dış görünüş itibarıyla da bu yaşlarda olduğu anlaşılmıştır” denildi.

Yaş büyüdü, dava düştü

Kararda, şöyle devam edildi:

Haberin Devamı

“Mağdurenin annesinin beyanı, hastane raporu, dış görünüşünün mahkememiz tarafından tespiti, nüfusça engelinin olmaması nedeniyle mağdurenin yaşının daha büyük olduğu mahkememizce tespit edilmiş ve ay ve gün baki kalmak şartıyla 8 Mayıs 1999 olan doğum tarihinin 8 Mayıs 1998 olarak mahkememizce düzeltilmesine karar verilmiştir. Düzeltilen yaşına göre mağdurenin yaşının suç tarihi olan ağustos 2013’te 15 yaşından büyük olduğu, mağdure sanık ile kendi rızasıyla ilişkiye girmiş olması nedeniyle sanığın eyleminin TCK’nın 104/1 maddesinde belirtilen reşit olmayan ile rızası ile cinsel ilişki suçunu oluşturduğu, bu suçun takibinin şahsi şikayete bağlı olduğu, mağdurenin ve annesinin şikayetinin bulunmaması nedeniyle sanık hakkındaki davanın düşürülmesine karar verilmiştir.”

Alıkoymaya da beraat

Sanığın alıkoyma suçundan da beraatine karar verildiği belirtilen kararda, “Mağdurenin düzeltilen yaşına göre 15 yaşından büyük olduğu, bu nedenle bir yere gitme ve kalma konusunda açıkladığı iradesinin hukuken geçerli bulunduğu, bu nedenle sanığın yanında mağdurenin rızası ile kalmasının suç oluşturmadığı anlaşıldığından sanığın alıkoyma suçundan beraatine karar verilmiştir” denildi.

Haberin Devamı

Kararda, Cumhuriyet Savcısı’nın da mahkemece düzeltilen yaşı 15’ten büyük hale gelen mağdureye yönelik cinsel istismar suçunun şikayete bağlı hale gelmesi ve şikâyet olmaması nedeniyle düşme ve beraat kararı istediği açığa çıktı. Böylece itiraz edilmeyen karar kesinleşmiş oldu.

Kaynak: Milliyet