Gazete Vatan Logo

Mahkemeden tarihi azınlık kararı!

Beyoğlu Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı’nın açtığı davada mahkeme tarihi karara imza attı: Süryaniler de diğer azınlıklar gibi anadilde eğitim verebilir

Türkiye’de, gayri müslümlerin ‘anadilde eğitim’ hakları ‘Lozan Anlaşması’ ile garanti altında tutuluyor. Bu anlaşma çerçevesinde ise sadece Rum, Ermeni ve Musevilerin açtıkları okullarda ‘anadilde eğitim’ veriliyor. Beyoğlu Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı da bu maddeden faydalanmak için Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Sahip olduğu anaokulunda ‘anadilde eğitim’ vermek için izin istedi. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı bu talebi kabul etmedi.

Aynı statüdeler

Bakanlık tarafından talepleri kabul edilmeyince Vakıf konuyu mahkemeye taşıdı. Ankara 13 İdare Mahkemesi’ne başvuran vakıf, Lozan Anlaşması’nda herhangi bir azınlık adının geçmediğini ve ‘Müslüman olmayan azınlıklara mensup Türk vatandaşları’ ifadesi kullanıldığı için kendilerinin de bu haktan yararnabileceğini belirterek anadilde eğitim yapmak istediğini belirtti. Mahkeme bu talebi değerlendirdi ve vakfı haklı buldu. Gerekçeli kararında ise ifadeyi kullanarak anadilde eğitim yolunu açtı: “Süryanilerin de Rum, Ermeni ve Museviler gibi müslüman olmayan Türk vatandaşı statüsünde bulundukları, dolayısıyla aynı durumda bulundukları halde Süryaniler için ayrı Rum, Ermeni ve Museviler için ayrı hukuk kuralları öngörülmüş olup, bu durum hukuk devleti ilkesi ile eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmaktadır.

Üniversite açacaklar

İstanbul Süryani Kadim Kilisesi Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal: “Süryani vatandaşlarının ve çocuklarının kendi dillerini artık Türkiye’de, Mezopotamya topraklarında öğrenecek olması bizi çok mutlu ediyor. Devlet de bize bu hakkı verdi. Yurt dışına olan göçü engellersek ve yurtdışına gidenleri de geri getirebilirsek hedeflerimizi daha da genişletebiliriz. İlk etapta anaokulu açmayı planlıyoruz. Sonraki süreçte ilköğretim ve ortaöğretim kurumları da açarak dilimizi yaşatmak istiyoruz. Daha sonrasında üniversitede Süryanice bölümü de açabiliriz. Hedeflerimiz arasında var. Zaten Şanlıurfa’daki Harran Üniversitesi ilk Süryanice eğitim veren üniversiteydi. Dilimizin yok olmaması için ileride bunu yeniden hayata geçirebiliriz. ”

Haberin Devamı