Gazete Vatan Logo

Mahkeme talebi reddetti!

Aziz Kocaoğlu hakim karşısında...

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonların ardından haklarında dava açılan, aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu’nun da bulunduğu 22’si tutuklu 130 sanığın yargılanmasına başlandı. Duruşmanın yapıldığı Bayraklı Adliyesine çıkarma yapan CHP’lilerden Grup Başkanvekili Muharrem İnce, "Her ampulün bir ömrü vardır. Bu ampulün ömrü dolmak üzeredir. Zulüm ilelebet payidar olmaz. Bu zulüm sona erecektir. CHP direnmeye devam edecektir" dedi. Adliye önünde yaklaşık 10 bin kişi toplandı.



Geçen yıl mayıs ve kasım aylarında polisin gerçekleştirdiği operasyonlarla ilgili, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun aralarında bulunduğu, 2’si aranan, 2’si başka suçtan tutuklu olmak üzere toplam 22’si tutuklu 130 sanığın yargılanmasına İzmir Özel Yetkili 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Mete Atilla Kırdar, Bahattin Yadoğlu’nun mağdur, Cevahir Cem Kiraz, Kazım Murat Aydın’ın şikayetçi olduğu, 10 gün sürecek davanın ilk duruşması nedeniyle polis yoğun güvenlik önlemleri alırken, protestoya gelen işçiler, sosyal tesisler tarafına, partililer ise C Blok girişine yönlendirildi. Her iki tarafta toplanan yaklaşık 10 bin kişi, protestolarıyla sloganlarıyla davaya yönelik tepkilerini dile getirdi. C Blok tarafından birinci kattaki duruşma salonuna çıkış merdivenleri ise, polis tarafından tutuldu ve duruşmayla ilgisi olmayanlar alınmadı.

Saat 09.00 sıralarında tutuklu sanıklar Genel Sekreter Nermin Şener Genç, Hilmi Özen, Serdal Selçuk Savcı, Hüseyin Kırmızı, Tülay Azeri, Erhan Bey, Ali Süha Sabuktay, Mehmet Sayar, Cafer Konca, Ömer Devrim, Hakan Say, Sedat Sakur, Ata Karataş, Abdülhalim Cumhur Yazıcı, Alaattin Eraslan, Muharrem Dermentoğlları, Cafer Alt, Fikrek Faruk Boyacıoğlu, Murat Boyacıoğlu, Gökhan Boğazkesen, başka suçtan tutuklu Mehmet Hulusi Gülşen ve Muzaffer Köse yerlerini alırken, CHP’li miletvekilleri ile vekaleti bulunan avukatlar ve sanıkların birinci derece yakınları içeri alındı. Daha sonra da hazır bulunan tüm sanıklar, adları okunarak salona alındı.

CHP DİRENİŞİNE DEVAM EDECEK

Duruşma başlamadan önce adliyeye CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Gökhan Günaydın, Birgül Ayman Güler ve İzmir Milletvekili Alaatin Yüksel ile birlikte gelen CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, şunları söyledi:

"Burada sorgulanan İzmir belediyesinin yönetimi değildir. İzmir’in direniş gücü, boyun eğmemesi sorgulanıyor. Her ampulün bir ömrü vardır. Bu ampulun ömrü dolmak üzeredir. İzmir buna boyun eğmeyecektir. Başbakan zamanında ’CHP’li belediyeler, Alman vakıfları aracılığıyla PKK’ya para yardımında bulunuyor’ dedi. Gensoru verdik. Gıkı çıkmadı. ’İftira atıyorsun’ dedik. Ama o kaçtı, meclise gelemedi. CHP her zaman direnmeye devam edecektir. CHP’li belediyeler, iftira kampanyalarıyla karalanmak isteniyor. İzmir’in hemen yanı başında Turgutlu Belediyesi’nde, Zeytinburnu’nda neler yaşandığını ortaya çıkardık, söyledik. İhalesiz alımsız belirledik. Buna susan iktidar, CHP’li belediyelerden hıncını almak istiyor, pes ettirmek istiyor. Meclis başkanı, Cumhurbaşkanı, Başbakan Recep Erdoğan’ın talimatlarıyla hareket edebilir. Yargıya diz çöktürülebilir. Ama CHP direnmeye devam edecektir. Bugün yaşadıklarımız tarihin gelişimine, bilime terstir. Zulüm ilelebet payidar olmaz. Bu zulüm sona erecektir."

İZMİR HALKI YARGILANIYOR

Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da yargılanmaya çalışılan, İzmir ve sosyal belediyecilik anlayışı olduğunu söyledi. Günaydın, "Başkana ’niye süt portakal dağıttın?’ deniyor. Şimdi ise onlar yapacaklarını ilan ediyorlar. Müfettişler, her gün CHP’li belediyelerde suçlu aramaktadırlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi de çalıştırılmak istenmiyor. Kentsel dönüşüm projelerinin bazılarına onay çıkmadı. İzmir halkı yargılanıyor. Ancak İzmir yalnız değil. Çağdaşlık, aydınlık isteyenler onun yanında. Burada yargılayanları tarih elbet yargılayacaktır. Polisiyle savcısıyla hakimiyle çeteleşmeye girenler bunun hesabını verecekler" dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise "Her yerde ’özel yetkili mahkemeler kaldırılsın’ dedik. Biz, bu mahkemeleri Türkiye’nin yargı sisteminden çıkaracağız. İzmir halkıyla beraber sonuna kadar mücadele edeceğiz" diye konuştu.

Burada ilçe belediye başkanları da hazır bulundu. Bu arada tiyatro sanatçıları Genco Erkal ve Şebnem Sönmez de destek için adliye önüne geldi.

CÜPPELİ, SİYAH PANKARTLI PROTESTO

Adliye girişine cüppeleri ve ellerindeki, üzerinde, ’Anayasaya aykırı mahkemeler kaldırılsın’, ’Adalete uzanmayın çarpılırsınız’, ’Hukuka uzanan eller kırılır’, ’Süte su, altına bakır katabilirsiniz, ama adalet hiçbir katkı maddesi kabul etmez’, ’Ne zulüm, ne merhamet sadece adalet’ yazılı siyah pankartlarla gelen Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu da protestoda bulundu. Grup adına açıklama yapan avukat Özdemir Sökmen, "Bu dava sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni değil, kanımızca Türkiye’deki tüm yerel yönetimleri ilgilendirmektedir. Seçilmiş olan bir belediye başkanının çete reisi, örgüt lideri olduğu iddiası ile hakim karşısına çıkarılıyor olması, Türkiye’de belki de ilk kez gerçekleyen bir olay olup, tüm kamuoyunu ilgilendirmektedir. Özel yetkili mahkemelerin kurulmasıyla anayasamızda yer alan doğal hakim ilkesi ortadan kaldırılmıştır. Bu mahkemelerin mutlak surette kaldırılması, özel, genel mahkeme ayrımına son verilmesi gerekmektedir. Bu sebeplerle bugün başlayacak yargılamayı yapacak olan mahkemenin kanımızca böyle bir davaya bakmaya görevli olmadığına inanıyoruz" dedi.

İZDİHAM YAŞANDI

Saat 09.30 sıralarında ise iddianamede birinci sanık olarak yer alan, hakkında 397 yıla kadar hapis cezası istenen tutuksuz sanık Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayraklı’daki adliyeye geldi.

Partililerin alkışları arasında, ’İzmir Azizdir, Aziz kalacak’ sloganlarıyla karşılanan Kocaoğlu, Muharrem İnce ile adliyeye girdi. Başkan Kocaoğlu, adliyeye girerken izdiham yaşandı, kendisine sevgi gösterisinde bulunanlara el salladı, ancak konuşmadı.

KİMLİK TESPİTİYLE BAŞLADI

Davanın ilk duruşması, sanıkların yerlerini alması ve kimlik tespitinin ardından başladı. Avukatlar ile mahkemenin, 324 sayfalık iddianamenin okunmaması konusunda uzlaştığı, ilk olarak Başkan Kocaoğlu’nun, 300 sayfayı bulan savunmasının alınmasının planlandığı bildirildi. Bu arada, bazı avukatlar da salonun dar olması nedeniyle içeri girememelerine tepki gösterdi.

İzmir’de ilk defa sanık sayısı bakımından en kalabalık duruşmanın yapıldığı adliye çevresinde kuş uçurtulmazken, park yasağı da uygulandı. Bu arada, CHP İzmir milletvekili Alaatin Yüksel’in, "Yüzyılın savunmasını yapacağız" değerlendirmesi gibi, CHP Genel Merkezi’nin talimatıyla karşılaştırmalı olarak toplu savunma yapılacağı dile getirildi.

MİTİNGE DÖNÜŞTÜ

Adliyenin sosyal tesisleri tarafında protesto için toplanan ve kentin çeşitli yerlerinden gelen, özellikle DİSK’e bağlı işçilerin bulunduğu grup, desteklerini mitinge çevirdi. ’İzmir Azizdir Aziz kalacak’ sloganları atıp Başkan Kocaoğlu’nun fotoğraflarının taşıyan gruplar adına yapılan açıklamalarda, siyasi olduğunu ileri sürdükleri davanın düşmesi, tutuklu sanıkların serbest bırakılmasını istedi.

Alana kurulan dev ekrandan da Başkan Kocaoğlu’nun önceden çekilmiş görüntüleri yayınlandı. Gruptakiler, yanlarından geçen cezaevi nakil araçlarındakilere de sevgi gösterisinde bulundu.

KİMLİK TESPİTİYLE BAŞLADI

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik gerçekleştirilen operasyonlarla ilgili 130 sanığın yargılandığı dava kimlik tespitiyle başladı. Bu davayla ilgili tutuklu yargılanan 20 sanık haricinde, hakkında yakalama kararı bulunan İsmail Yoğurtçu’nun da dün Adnan Menderes Havalimanı’nda yakalanıp duruşmaya getirildiği ortaya çıktı. Böylelikle bu davadaki tutuklu sayısı 21’e yükseldi. Davada şikayetçilerden Cevher Cem Kiraz da duruşmada hazır bulundu.

AYLIK GELİRİ 80 BİN LİRA

Duruşma salonuna eşi Türkegül Kocaoğlu ile birlikte giren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kimlik tespiti sırasında, görevini açıkladı ve aylık gelirinin 80 bin lira olduğunu söyledi. Daha sonra diğer sanıkların kimlik tespitine geçildi. Tüm sanıklar, iddianamedeki sıralamalarına göre oturtuldu.

Rahat tavırlarıyla dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, duruşma salonunda jandarmaların arasındaki tutuklular yerine genelde izleyicilerin bulunduğu anfinin ikinci sırasında, Sait Ersu Hızır’la yanyana oturdu. Dışarıdaki sendikaların yaptığı müzik yayını salonu ulaşınca, CHP İzmir Milletvekili Alaatin Yüksel, cep telefonuyla sendikacıları arayıp müzik yayını durdurdu.

Duruşma salonunun sağ ve sol tarafına, kimlik tespiti yazılarının görünmesi için iki adet LCD televizyonlar konuldu. Mahkeme heyetinin oturduğu kürsüdeki 40 ayrı klasör de dikkat çekti. Tutuklu sanıklardan Ali Süha Sabuktay’ın annesi, oğlunu görünce duruşma salonunda gözyaşlarına boğuldu. Tutuklu diğer sanık Tülay Azeri’yi avukat eşi Emin Azeri savundu. Yoğun kalabalık nedeniyle duruşma salonundaki anfinin en üst iki sırasına, basın mensupları, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları otururken, merdiven boşluklarına sanıkların yakınları oturdu.

İZLEYENLER

Duruşmayı İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, CHP milletvekilleri Gökhan Günaydın, Sezgin Tanrıkulu, Muharrem İnce, Birgül Ayman Güler, Oğuz Oyan, Mahmut Tanal, Musa Çam, Mehmet Ali Susam, Alaattin Yüksel, Hülya Güven, Ayşe Nedret Akova, Nurettin Demir, Mustafa Moroğlu, Rahmi Aşkın Türeli, Erdal Aksünger, CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, Selçuk, Bornova, Güzelbahçe, Torbalı, Seferihisar, Çiğli, Karşıyaka, Dikili, Menderes, Balçova Belediye Başkanları izledi. İzmir Barosu görevlileri, salondakilere su dağıttı. Duruşmaya saat 12.00’de ara verildi.

MUSTAFA BALBAY: YARGILANMAKTA OLAN İZMİR’DİR

İkinci Ergenekon Davası’nın tutuklu sanığı CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da aralarında bulunduğu 130 sanığın yargılanmasına ilişkin, "Yargılanmakta olan İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve 129 kişinin şahsında İzmir’dir" dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen İkinci Ergenekon Davası’nda, başka suçtan tutuklu olan bu davanın tutuksuz sanığı Yüksel Dilsiz’in gazeteciler, izleyiciler ve sanıkların alınmadığı kapalı duruşmada çapraz sorgusu devam ediyor. Bu arada duruşmaya öğle arası verildiğinde tutuklu sanık CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, "İzmir Yargılanıyor" başlıklı bir sayfalık yazısını avukatı aracılığıyla basın mensuplarına dağıttı.

"BAZEN YARGILANMAK DOĞRUYU HAYKIRMA ZEMİNİDİR"

Mustafa Balbay, "Bugün CHP İzmir Milletvekili olarak Bayraklı’ daki adliye binası önünde şunları şöylemek istedim" diyerek başladığı yazısına şöyle devam etti:

"Yargılanmakta olan, İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve 129 kişinin şahsında İzmir’dir. İzmir’in çağdaşlık, uygarlık, özgürlükle bezenmiş iradesidir. Tarih mahkemesi, böylesi davaları tersine çevirir. Yargılayanla yargılananlar yer değiştirir. İzmir’in vicdanı, tarihi yakalamış, bu davayı olması gereken yere koymuştur. Bazen yargılanmak doğruyu haykırma zeminidir. İzmirlilerin bu haykırışında beni de aralarında hissetmelerini dilerim"

GÖREVSİZLİK TALEBİNE RET

8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma avukatları ortada bir çetenin bulunmadığını, görevsizlik kararı verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti ara karar için duruşmaya bir süre ara verdi. Daha sonra mahkeme heyeti talebin reddedildiğini açıkladı. Cumhuriyet Savcısı’nın iddianamenin özetini okuyacağı, ardından da Başkan Kocaoğlu’nun ifadesinin alınacağı belirtildi. Ardından tutuklu sanıkların ifadelerinin alınmasına geçilecek. Tutuksuz sanıklar ise perşembe günü ifade verecek.

Haberin Devamı