Gazete Vatan Logo

Mahkeme kararını mezar başında okudu

Nihat Hanay, mahkeme kararını kardeşinin mezarı başında okudu

BURSA’nın Mustafakemalpaşa İlçesi’nde 2 yıl önce Bükköy Madencilik’e ait kömür ocağında meydana gelen ve 19 madencinin yaşamını yitirdiği grizu patlamasından sonra yargılanan sanıklara verilen 5 yıl ile 6 yıl 8 ay arasında değişen hapis cezalarını, ölen madrencilerin yakınları az buldu. Kazada yaşamını yitiren Murat Hanay’ının ağabeyi Nihat Hanay, mahkeme kararını kardeşinin mezarı başında okudu. "Murat, ne yazık ki sizin her birinizin canı için onlara birer yıl dahi ceza vermediler" diyen Nihat Hanay, "Biz acımızı hekimlerin değil hakimlerin dindireceğini düşündük. Fakat olmadı" diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Mustafakemalpaşa İlçesi’nde bulunan ’Bükköy Madencilik’e ait kömür ocağında, 10 Aralık 2009 tarihinde meydana gelen grizu patlamasında, toplam 19 madenci öldü. Facianın ardından Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan (59) ile yönetim kurulu üyeleri Orhan Latif Ercan (45), Kasım Karataş (52), taşeron olarak çalışan Fahrettin Şolpan (51) İşletme Müdürü Hayrettin Çelik (47), maden ocağına işçi temin eden Ahmet Yalvaç (43) ve Ocak Şefi Bayram Erdoğan (55) gözaltına alındı. Mahkemeye çıkartılan sanıklardan Fahrettin Şolpan, Hayrettin Çelik ve Bayram Erdoğan tutuklanırken, diğerleri ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Haklarında, 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde, "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan sanıkların yargılama sürecinde, tutuklu sanıklar da tahliye edildi.
Geçen perşembe günü yapılan karar aşamasına gelen duruşmada, mahkeme heyeti sanıkların iyi halini dikkate alıp gerekli indirimi yaptıktan sonra, Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan ile yönetim Kurulu üyeleri Kasım Karataş ve Onur Latif Ercan’a 5’er yıl, Bayram Erdoğan, Fahrettin Şolpan ve Hayrettin Çelik’e ise 6’şar yıl 8’er ay hapis cezası verdi. Ahmet Yalvaç’ın ise beraatine karar verildi.

Sanıklar hakkında verilen cezayı yeterli bulmayan ölen madencilerin yakınları duruşma sonrası adliye sarayı önünde baygınlık geçirirken, olayda yaşamını yitiren Murat Hanay’ın ağabeyi Nihat Hanay, kararı kardeşinin Bükköy’deki mezarı başında okudu. "Acımızı hekimler değil, hakimler dindirir diye düşündük ama yanıldık Murat" diyen Nihat Hanay, "Kardeşim, ne yazık ki sizin her birinizin canı için onlara birer yıl dahi ceza vermediler" dedi. Hanay mahkemenin bu kararından sonra canlarının tekrar yandığını söyledi.

Haberin Devamı