Gazete Vatan Logo

Mahalle baskısına tepki!

Birçok kişi “Özgürlüğüne Sahip Çık” başlıklı bir metin imzalayarak tepki gösterdi

Eyüp’teki Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde bu yıl 11’incisi düzenlenen “One Love Festival” bitti ama tartışması hâlâ devam ediyor. Geçtiğimiz hafta sonu Eyüplüler adlı bir grup “Eyüp’te bira festivali olmaz” diye tepki göstererek festivale karşı çıkmıştı. Eyüp Belediyesi de “İçki bütün kötülüklerin anasıdır” yazılı bir pankartı festival alanının karşısına asarak tepkilere destek verdi. Taraf gazetesi ise içki satışı yapılmamasında mütevelli heyetine Ankara’dan gelen üst düzey telefonun etkili olduğunu yazdı.

43 bin kişi imzaladı

Festivalin ardından bir grup genç yasağın mahalle baskısı ve yaşam tarzını değiştirme çabası olduğunu söyleyerek sosyal medyada örgütlenmeye başladı. Grup internette yayınladıkları bir bildiriyi imzaya açarak hayat tarzlarına yapılan müdahalelere izin vermeyeceklerini belirtti. İki günde yaklaşık 43 bin kişi “ozgurlugunesahipcik.com” adresindeki bildiriyi imzalayarak destek olduklarını gösterdi. Bildiriye destek veren imzacılar arasında Şebnem Ferah, Can Bonomo, Athena, Şebnem Bozoklu, gazeteci Can Dündar, İKSV Başkanı Görgün Taner, oyuncu Özge Özpirinçci, Ozan Güven, Tuba Ünsal, Hayko Cepkin, Koray Candemir, Manga, Redd, Mustafa Alabora, yönetmen Mustafa Altıoklar, Harun Kolçak, Nihat Odabaşı, modacı Deniz Berdan, Armağan Çağlayan, oyuncu Levent Üzümcü, yazar Tuna Kiremitçi, Beste Bereket, Sinemis Candemir, Ekin Türkmen, Ezgi Asaroğlu, Murat Daltaban gibi birçok ünlü isim de yer alıyor. Grubun yayınladığı bildiride şöyle denildi, “Son yıllarda birçok alanda, farklı şekillerde özgürlüklerimiz kısıtlanmaya başlamıştır. Bireysel tepkilerimizin yetersiz kalması karşısında, artık birlikte hareket etme taraftarı olduğumuzu kamuoyuna duyurma kararı almış bulunmaktayız. Bizler yıllardır medya, eğlence, iletişim, kültür, sanat gibi insan ilişkileri odaklı sektörlerde çalışan isimler olarak, herhangi bir alanda özgürlüğümüzün kısıtlanmasına ve uyum içinde yaşayabilecek halkın kutuplaştırılmasına karşı çıktığımızı bildiriyor tüm özgürlüklere sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

Muhafazakarlar da karşı

Sabah yazarı Mehmet Barlas, “İnsanlık tarihinin başlangıcından beri üretilen ve tüketilen alkollü içkileri dini nedenle yasaklamak da, hem özel hem toplumsal yaşama müdahaledir. Bağnaz olmamalıyız” dedi. Star gazetesi yazarı Mustafa Akyol ise, “(..) Ancak bütün bunlar, içki içmek isteyenlerin özgürlüğünün feda edilebileceği anlamına gelmiyor kuşkusuz. (...) Festival, “yolun ortasında” değil, biletle girilen kapalı bir alandaydı. (..) Eyüp Sultan Camii’nden en az bir kilometre uzakta idi. Yani bence “camiye saygısızlık” oluşturacak bir durum yoktu” diye yazdı. Yeni Şafak gazetesi yazarı Kürşat Bumin ise yasağı, “(...) bir belediyenin “alkol tüketimi”ni sınırlamak gibi bir işe koyulmasını yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde anlayabilmek imkânsızdır” diyerek eleştirdi.

Haberin Devamı