Gazete Vatan Logo

Mağdurların yarısı yine para yatıracak

Çiftlik Bank dolandırıcılığının ortaya çıkarılmasında önemli misyon üstlenen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, mağdurlar arasında yapılan anketten çıkan ilginç sonucu açıkladı. Tüfenkci, "Çiftlik Bank mağdurlarının yüzde 50’sine yakını, ‘Bir daha olsa yine paramızı yatırırız’ yanıtını vermiş." dedi.

Mağdurların yarısı yine para yatıracak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Çiftlik Bank vurgunuyla ilgili şok bir anketi açıkladı. Tüfenkçi, “Mağdurların yüzde 50’sine yakını ‘bir daha olsa yine paramızı yatırırız’ cevabını veriyor” dedi. Vurgunun ortaya çıkarılmasında önemli bir misyon üstlenen Tüfenkci, konuya ilişkin gelişmeleri ve piramit satışlara yönelik alınan önlemleri anlattı.

VATANDAŞI UYARDIK

Tüfenkci, bakanlık olarak Çiftlik Bank konusuna tüketici boyutuyla bakıp çalışmaları çok önceden başlattıklarını ve vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardıklarını anımsattı. Tüfenkci, “Biz o zaman da söyledik, bu bir oyundur diye. Bakanlık olarak elimizdeki bütün yetkileri, imkanları kullanarak bunun üzerine gittik ve neticede dava açılmalarını sağladık” şeklinde konuştu.

MÜŞTERİ BUL İLKESİ

Çiftlikbank’ın yanı sıra Türkiye’de piramit satış yapan 65’e yakın firma tespit ettikleri ve bunları da incelemeye aldıkları bilgisini veren Tüfenkci “Bunların 35’inin incelemeleri bitti. Çoğu mal alıp satmadan sadece sanal oyun şeklinde veya değerinin çok üstünde mal fiyatlandırmasıyla müşteri bul ilkesi çerçevesinde satış yapıyor. Dolandırıcılık tespit ettiğimiz dosyaları Cumhuriyet Savcılıklarına illettik” dedi.

Haberin Devamı

SUİSTİMAL ÖNLENECEK

Piramit satışlarda suistimalleri önceden önlemek için alınması planlanan tedbirlere ilişkin de bilgi veren Tüfenkci, şunları kaydetti: “Belki piramit satışın tanımın netleştirmek lazım. Burada idari para cezalarını biraz artırmak lazım. Tüketici Yasası’nda bununla ilgili değişikliği de torba yasamıza koyduk. Başbakanlık’a arz edip Meclis’in gündemine getireceğiz.”

CEZALAR ARTACAK

“Tüketici Yasasında cezaları 2 yıla çıkarıyoruz” diyen Tüfenkci, “Mevcutta Tüketici Yasası’na has bir ceza yok, TCK’ya atıfta bulunuyor ve dolandırıcılık yaptırımı oluyor. Ama şimdi dolandırıcılık boyutu yok ama birtakım suistimaller yapmış, izah edilemeyen para trafikleri var. Tüketiciler bu anlamıyla mağdur olmuşsa, bunlara da Tüketici Yasası kapsamında iki yıla kadar ceza verebilmenin yolunu açtık” dedi.

Haberin Devamı

ÇİFTLİK BANK SEMBOL

Tüfenkci,eline geçen bir anket sonucunda, ilginç bir şekilde Çiftlik Bank mağdurlarının yüzde 50’sine yakının “Bir daha olsa yine paramızı yatırırız” yanıtını verdiğini anlattı. Çiftlik Bank’ın bu konuda sadece bir sembol olduğunu dile getiren Tüfenkci, “Bu tip sistemler, ancak bir şikayet olduğu zaman ya da çok büyüdüğünde görülebiliyor” şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ ÖRNEKLER VAR

Piramit satış üzerinden dolandırıcılıklar ve mağduriyetler konusunda Türkiye’de önemli örnekler bulunduğunu kaydeden Tüfenkci, “Türkiye gündeminde 20 yıldan fazla süre Fadıl Akgündüz, Jet Fadıl vardı. Epey bir insanı mağdur etti. Sadece bir kağıt vermişler ‘bu kadar para yatırdın’ diye” dedi. Tüfenkci, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak işin tüketici boyutuyla incelediklerini, bunun İçişleri ve Adalet Bakanlığı boyutları da bulunduğunu kaydetti.

Dolandırılan bana ulaşıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Çiftlik Bank olayının ardından artık dolandırıcılıklar olduğunda mağdurların kendisini aramaya başladığını ifade etti. Tüfenkci, “Bu olaylar çıktıktan sonra dernek kurmuşlar. Beni aradılar. ‘Efendim biz 200-300 kişi bakanlığın önüne geleceğiz. Biz dolandırıldık, sesimizi duyurmak istiyoruz’ dediler. ‘Heyet olarak gelin de neden dolandırılmadan önce gelmediniz’ diye sordum. Benim yetkimde değil ama ilgileniyoruz. İlgili birimlere yönlendiriyoruz. Bugün bütün dolandırılan mağdurlar telefonla iletişimle bana ulaşıyorlar” dedi. (Yeni Şafak)

Haberin Devamı