Gazete Vatan Logo
Magazin Fatma Girik'e veda...

Fatma Girik'e veda...

Tedavi gördüğü hastanede pazartesi günü hayata veda eden Fatma Girik’in salı günü yapılacak cenaze töreni olumsuz hava şartları yüzünden ertelenmişti. Türk sinemasının Dört Yapraklı Yoncası’nın mavi gözlü sultanı, bugün son yolculuğuna uğurlandı. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndaki konuşması sırasında duygusal anlar yaşayan Hülya Koçyiğit, "Seni çok özleyeceğiz Fatma" dedi.

Çoklu organ yetmezliği nedeniyle pazartesi günü hayatını kaybeden sinema sanatçısı Fatma Girik için 1989-1994 yılları arasında belediye başkanlığı yaptığı Şişli Belediyesi’nde tören düzenlendi. Fatma Girik’in Türk Bayrağına sarılı tabutu Şişli Belediyesi salonuna getirildi. Törene, Fatma Girik’in kardeşi Günay Girik, manevi kızı Fatma Ahu Turanlı, CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, belediye çalışanları ve sevenleri katıldı.

"ŞİŞLİ'YE ÇOK EMEK VERDİ"

Manevi kızı Fatma Ahu Turanlı "Fatma annem Şişli’ye çok emek verdi. Benim çocukluğumda Şişli Belediye başkanıyken onu evde görmek çok zordu. Hafta sonları bile evde yoktu. Sabahın yedisinde kalkıp işçilerle yolları yıkamaya giderdi" dedi.

 

"KIYMETLİ İSMİ EBEDİYEN YAŞAYACAK"

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin "Fatma Girik Şişli’miz için bir değerdir. Büyük bir şanstır. Şişli’de toplumdan yana pek çok hizmette, kurumda, yapıda tartışmasız bir emeği var. Kız yurdumuz ve kreşimiz Fatma Girik adıyla hizmet sunmaya devam etmektedir. Kıymetli ismi ebediyen Şişli’de yaşamaya devam edecektir. Şişli Belediyesi eski başkanımız ve ülkemiz sinemasının duayen oyuncularından dev bir sanatçıya veda etmek için bir araya geldik. Fatma Girik'in zamansız gidişiyle derin bir üzüntü içerisindeyiz. Fatma Girik benim için çok önemli bir isimdi. Belediye başkanlığı döneminde kendisiyle çalışıyor olmaktan her zaman büyük bir onur duydum. 1994 seçimlerinde 1.5 ay boyunca sabah 07:00'den akşam 01:00'e kadar bütün Şişli'yi adım adım dolaştık. Usta sanatçılığı ve toplumsal içerikli filmleri ile milyonların gönlünde taht kurmuş bir isimdir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"FATMA GİRİK'İN ADININ VERİLDİĞİ KIZ YURDUNU AÇACAKTI"


Fatma Girik’in kardeşi Günay Girik, "Diyecek bir şey bulamıyorum. Şişli’de ablamın adının verildiği kız yurdunun açılışını Muammer Keskin ile planlamıştık, çok hoşuna gitmişti. Bu toplantı olacaktı zaten. O bunları görüyor olacaktı. Muhtemelen şu anda da görüyordur. En mutlu olduğu gün bugün olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Belediye önünde açıklama yapan oyuncu Nuri Alço, "Onun yeri hiçbir zaman doldurulamaz. Hep fakirin yanında, yaşlıların yanında oldu. Kendi iş hanını ipotek edip, işçilerin maaşını verdi. Hep işçilerin yanında olmuştur" dedi.

"MAVİNİN BU KADAR GÜZEL OLDUĞUNU DÜŞÜNMEMİŞTİM"


Oyuncu Nur Sürer, "Bütün konuşmaları dinledim. Gerçekten Fato, bizim Fato'muz bunların da çok üstünde bir kadındı. 1985 yılında tanıştık. Bana 'Merhaba kızım' dedi. Gözlerine bakınca bir daldım. Hayatımda mavinin bu kadar güzel olduğunu düşünmemiştim. Sevdiği insanların üzerinden elini çekmezdi. En son 20 gün önce konuşmuştuk. Bir insan hastalığına rağmen 'Ne yapıyorsun kızım?' diye sorardı. 'Dört Yapraklı Yoncası’nın en cengaverisin sen' dedim" sözleriyle, duygularını dile getirdi.

 "SENİ ÇOK ÖZLEYECEĞİZ FATMA"


Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenecek törende konuşan Hülya Koçyiğit, "O mavi gözlerle; sanki içinden bir ışık yanarmış gibi, pırıl pırıl, sevgiyle, iyilikle bakan o güzelim gözler. Girdiği ortama hemen bir enerji getirir, canlılık getirir, neşelendirirdi. Türk sineması denince hepimizin aklına ilk o gelir. Mesleğine tutkuyla, aşkla bir sanatçıydı. Bir efsaneydi, cesur yürekli bir efsaneydi. Seni çok özleyeceğiz Fatma. Sinemaya tutkusunu hepimizi biliyoruz, o güzelim filmleri yaparken duyduğu heyecanı" dedi.

Haberin Devamı

EDİZ HUN

Ediz Hun Fatma Girik'in ardından şunları söyledi:

‘Kitaplar yetmez Fatma’yı anlatmaya 58 yıldır beraberiz… Son derece dürüst mert bir hanımefendiydi. Çok büyük bir kayıp Türk Sineması için…Dürüsttü, mertti, çıkar peşinde hiç koşmadı. Tolstoy'un bir sözü var: 'İnsanın gerçek gücü sıçrayışta değil, sarsılmaz duruşundadır.' Böyle mert bir kadındı. En yakınlarından biriyim. Dostluğumuz bugünlere geldi. Yokluğu Türk Sanar alemi için çok büyük bir kayıptır"

'BİN KEZ DÜNYAYA GELSEM...'


Fatma Girik’in menajeri Bircan Usallı Silan, Fatma Girik’in ardından duygularını dile getirdi:

“Olayı öğrendiğim gün vurgun yemişe döndüm. Fatma Girik benim için mavi direnişti. Gözlerine küçük bir kız çocuğunu da bir anneyi de… O kadar kapsamlı bir kadındı ki ne desem az… Aşkın en güzelini de yaşadı filmlerin en güzelinde de oynadı. Film yapma hayali vardı. En son hayali Suna Kıraç’ın hayatını oynamak istiyordu. Onun hayatı Fatma Girik’e çok yakındı kısmet olmadı.

Haberin Devamı

Biz Fatma Girik’i filmleriyle değil hayata tutunuşuyla, Atatürk aşkıyla seviyoruz. Onun için milli bayramlar inanılmaz önemliydi. Atatürk benim her şeyimdi, olmazsa olmazım derdi. Fatma Girik’i insan olarak daha fazla bağrımıza bastık. Yaklaşık 10 yıldır hiçbir şey yapmıyordu ama 10 yıldır ona karşı saygımız sevgimiz hiç azalmadı.

Halkın sanatçısıydı. En kıymetli eşyası minicik bir küpesi vardı. Hayvanlara olan aşkı çok başkaydı.

Memduh Ün’ün vefatından sonra bir türlü kendini toparlayamadı. Memduh Bey’in gitmesi onu hayattan erteledi… Kopmadı ama bir yanı gitti. ‘Bin kere dünyaya gelsem, bin kere Memduh’la beraber olurdum, Fatma Girik olmak isterdim, Türkiye’de doğmak isterdim’ derdi.”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BAŞSAĞLIĞI TELEFONU


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sanatçı Fatma Girik'in vefatı nedeniyle kardeşi Günay Girik'i telefonla arayarak taziyelerini iletmişti. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanatçı Fatma Girik’in vefatı dolayısıyla kardeşi Günay Girik’i telefonla arayarak taziyelerini iletti.