Gazete Vatan Logo

Maduro’ya drone’lu suikast

Venezuela’nın başkenti Caracas’taki askeri törende konuşma yapan Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya bomba yüklü drone ile suikast girişiminde bulunuldu. Maduro kurtuldu, 7 asker patlama sonucu yaralandı

Maduro’ya drone’lu suikast

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro başkent Caracas’taki bir törende yaptığı ve televizyonlarda canlı yayınlanan konuşması esnasında suikast girişimine uğradı. Maduro, bomba yüklü insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıdan yara almadan kurtulurken, 7 askerin yaralandığı belirtildi. Saldırının ardından yaptığı ulusa sesleniş konuşması yapan Maduro, “Beni ölümden Tanrı, halkım ve silahlı kuvvetler kurtardı” diye konuştu. Maduro, olaydan ABD ve Kolombiya’yı sorumlu tuttu, “Bu, beni öldürme girişimiydi. Bugün bana bir suikast girişimi düzenlediler. Canıma kasteden saldırının sorumlularından bazıları yakalandı” açıklaması yaptı. Şu ana kadar toplanan delillerin, saldırının ‘aşırı sağcı’lar tarafından yapıldığını gösterdiğini belirten Maduro, saldırganların Bogota ve Miami ile bağlantılı olduklarını söyledi. “Canıma kasteden saldırının sorumlularından bazıları yakalandı” diyen Maduro, daha fazla detay vermedi.

‘T-shirt giyen askerler’

Kolombiya hükümeti ise söz konusu iddiaları reddetti. Başkent Bogota’da açıklama yapan bir sözcü iddia için “Her türlü temelden yoksun” açıklamasını yaptı. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Salı günü görevi devlet başkanlığı seçimini kazanan muhafazakâr aday Ivan Duque’ye devredecek. Santos, sosyalist Maduro’nun izlediği politikalara yönelik ağır eleştirileriyle tanınıyor. Ulusal Meclis Başkanı Diosdado Cabello ise Twitter paylaşımında, olayı ‘terör saldırısı’ olarak nitelendirerek, “Seçimleri kazanamayan sağcılar, toplu alanlarda şiddeti sürdürmede ısrarcı” değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan, kendilerine ‘T-shirt Giyen Askerler’ (Movimiento Nacional Soldados de Franela) adını veren grup, Twitter’da yaptıkları paylaşımda saldırının sorumluluğunu üstlendi. Daha önce adı duyulmayan grup hakkında detaylı bilgiye ulaşılamadı. Venezuela’da geçen yıl eski polis memuru Oscar Perez, kaçırdığı polis helikopteriyle Yüksek Mahkeme ve İçişleri Bakanlığı binalarına el bombalarıyla saldırı düzenlemişti.

Haberin Devamı

Canlı yayın hemen kesildi

Başkent Caracas’ta askeri bir törende konuşma yapan Maduro ve yanındaki heyet patlama sesiyle irkildi. Patlama sonrasında törene katılan askerler ve insanlar bir anda kaçmaya başladı. Bu görüntülerin hemen arkasından televizyon yayını kesildi.

Haberin Devamı

Trump bana destek versin

Maduro televizyon konuşmasında ilk incelemelerin saldırının finansman kaynağının ABD’nin Florida eyaletinde olduğunu gösterdiğini iddia etti, “Umarım (ABD Başkanı) Donald Trump bu terör örgütleriyle mücadele etmeye hazırdır” diye konuştu.

Yüzde 1 milyon enflasyon var

Bir zamanlar Latin Amerika’nın en zengin ülkesi olan Venezuela, kötü idare ve hatalı sosyal politikalar yüzünden büyük bir istikrarsızlık girdabına girdi. IMF, yıllardır kaostan çıkamayan ülkede bu yılın enflasyon beklentisinin yüzde 1 milyona çıkacağı öngörüsünde bulunuyor. Maduro Mayıs ayında (enflasyon oranı yüzde 25 binde seyrederken) yapılan devlet başkanlığı seçimlerini kazanmış ve altı yıl daha bu görevde kalmayı garantilemişti. Muhalefet ise seçimlerin adil olmadığını savunuyor.

Haberin Devamı

GÜÇLÜ KAL ‘Mİ AMİGO’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, suikast girişiminden kurtulan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro için destek mesajı paylaşarak, “Güçlü kal dostum” ifadesini kullandı. Saldırının ardından Twitter hesabından açıklama yapan Kalın, Maduro’yla çektirdikleri bir fotoğrafı, ‘Stay strong mi amigo’ (Güçlü kal dostum) mesajıyla paylaştı.

ANKARA: YANINDAYIZ

Dışişleri Bakanlığı, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya yönelik suikast girişimini kınayarak, “Türkiye bu zor zamanda, kardeş ve dost Venezuela halkı, Maduro, ailesi ve tüm hükümet yetkililerinin yanında yer almaktadır. Venezuela’da istikrar, refah, huzur ve güvenliğin sürmesi en büyük temennimizdir” ifadesini kullandı. Dışişleri’nden Maduro’ya yönelik saldırıya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “ Venezuela Ulusal Muhafız Birliklerinin kuruluşunun 81. yıldönümü vesilesiyle başkent Karakas’ta düzenlenen, Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro Moros, eşi ve oğlu, hükümet üyeleri ve askeri yetkililerin katıldığı törende meydana gelen ve Cumhurbaşkanı’nın şahsına yönelik olduğu anlaşılan saldırı büyük bir üzüntü ile karşılanmıştır. Söz konusu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz” denildi. Olay sırasında Maduro ve yakınlarının yara almadan kurtulmasının en büyük teselli olduğu vurgulanan açıklamada, patlamalar sonucu yaralandığı bildirilen 7 askere acil şifa temennisinde bulunuldu.

Haberin Devamı