Gazete Vatan Logo

Maduro’dan Trump’a mahkum jesti

Venezuela lideri Maduro, ajan olduğu gerekçesiyle 2 yıldır hapis tuttukları ABD vatandaşı Joshua Bolt’u, Washington’la diyaloğu geliştirmek amacıyla serbest bıraktı

Maduro’dan Trump’a mahkum jesti

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, yıllardır iktidarını yıkmaya çalışmakla suçladığı ABD ile ‘diyaloğunu geliştirmek’ için, 2 yıldır Caracas’ta hapis tutulan Amerikan vatandaşı Joshua Holt’u serbest bıraktı.

Venezuela’lı yetkililer, 2016’da internet üzerinden tanıştığı kız arkadaşı Thamara Caleno ile evlenmek için başkent Caracas’a gelen 26 yaşındaki Holt’u, Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) ajanı olmak ve ülkede şiddet olaylarını körüklemek için silah depolamak suçlamasıyla tutuklamıştı.

Yerel basında çıkan haberlerde Holt’un serbest bırakılmasında, Cumhuriyetçi Parti üyesi Senatör Bob Corker’ın yürüttüğü arabuluculuk görüşmelerinin büyük etkisi oldu. Corker’ın Maduro’nun yardımcılarıyla, genç Amerikalının serbest bırakılması için aylardır gizli görüşmeler yürüttüğü belirtildi. Corker son olarak Maduro’yla bizzat görüşmüştü.

Serbest bırakılmasının ardından eşi Thamara ile birlikte başkent Washington’a getirilen Holt, ayağının tozuyla Beyaz Saray’da Başkan Donald Trump tarafından ağırlandı. Holt, Beyaz Saray’da Amerikalı yetkililerin kendisi için yaptıklarına minnettar olduğunu dile getirirken, Trump “Çok şey atlattın. Birçok insan dayanamazdı” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Zeytin dalı’

Venezuela Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Holt’un serbest bırakılmasının Caracas ile Washington arasında diyaloğu geliştirmeyi amaçlayan bir jest olduğu belirtildi. Amerikan basını da Venezuela’nın attığı adımı ‘Maduro’nun zeytin dalı’ olarak yorumladı.

Buna karşın Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, Holt’un serbest bırakılmasından ötürü Venezuela hükümetine teşekkür edildi ancak ABD’nin Maduro rejimine yönelik politikalarının değişmediği vurgulandı. Açıklamada, 20 Mayıs’taki ‘gayrimeşru seçimlerin’ ciddiye alınmadığı belirtilerek özgür, adil ve şeffaf seçimler yapılması çağrısında bulunuldu.