Gazete Vatan Logo

Madrid’e karşı kaçak oynuyor

Katalonya lideri Carles Puigdemont, Madrid’in ‘Bağımsızlık ilan ettiniz mi?’ sorusuna cevaben yazdığı mektupta İspanya Başbakanı Rajoy’a diyalog önerisinde bulunmakla yetindi

Madrid’e karşı kaçak oynuyor

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, İspanya’nın “Bağımsızlığınızı ilan ettiniz mi?” sorusuna bir mektupla cevap verdi.Katalan medyasında yer alan haberlere göre Puigdemont, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’a yolladığı mektupta, bağımsızlıklarını ilan edip etmediklerine dair soruyu yine direkt olarak cevaplamadı. Puigdemont mektupta, Rajoy’la en kısa zamanda buluşarak gelecek 2 ay içinde diyalog yolunun açılması gerektiğini belirtti.

Süre verdiler

Katalan liderin mektubuna ilk tepki, İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala’dan geldi. Catala, Puigdemont’un mektubunun ‘geçerli bir cevap olmadığını’ söyledi.

İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Sáenz de Santamaria da, tartışmalı bağımsızlık referandumunun ardından Puigdemont’a yönelttikleri soruya hala yanıt alamadıklarını belirtti. Santamaria, İspanya’nın Katalonya’ya bağımsızlık ilan edip etmediğini açıklaması için Perşembeye kadar süre verdiğini duyurdu.

Santamaria, Puigdemont’un İspanya’dan bağımsız olma talebini düşürmemesi halinde anayasanın 155. maddesi ile uyumlu olarak Madrid’in Katalonya Özerk Bölgesi’nin kontrolünü eline alma ihtimalinin olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Santamaria, “Puigdemont’un hâlâ bu durumu çözmeye başlama fırsatı var. Bağımsızlık deklarasyonu konusunda ‘evet’ ya da ‘hayır’ yanıtını vermek zorunda” dedi. İspanyol yetkili “Evet ya da hayır demek çok zor değildi. Sorulan soru buydu ve yanıt karmaşık olmamalıydı” ifadelerini kullandı.

‘İnandırıcı değil’

Seanz de Santamaria, Puigdemont’un diyalog çağrısının da ‘inandırıcı olmadığını’ ve bu konunun görüşülmesi gereken yerin İspanya Parlamentosu olduğunu kaydetti.

‘Gelip burada konuşsana’

Rajoy, Puigdemont’a bağımsızlık konusundaki pozisyonunu netleştirmesi için Pazartesi günü yerel saatle 10.00’a kadar süre vermişti. Rajoy, eğer bağımsızlıktan yana karar kılınırsa Madrid’in, Katalonya’nın özerkliğini askıya alacağını bildirmişti. Puigdemont’a mektup yazan Rajoy’un Katalan siyasetçiye İspanya Parlamentosu’nda konuşma yapması teklifi de yaptığı ifade edildi.