Gazete Vatan Logo

Madımak ve din dersi açılımı

Hacıbektaş’ta konuşan Başbakan Davutoğlu, Madımak’ın müzeye çevrilebileceğini söyledi, din dersi konusunda “Bir mezhep, din tahkir ediliyorsa kaldıralım” dedi

4. Uluslararası Hacıbektaş Aşure Günü’ etkinliğinin açılış törenine katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alevi açılımına ilişkin açıklamalarda bulundu. Konuşmasına “Selam olsun piri evvel hazreti hünkar Hacı Bektaş-ı Veli’ye. Vakitler hayrola, hayırlar fethola, şerler defola, 12 imamın himmeti üzerinizde hasıl, kaim ola” diye başlayan Davutoğlu şunları söyledi:

YOLUMUZ 12 İMAM YOLU: Ben buraya bir siyasi konuşma için gelmedim. Destur almaya , ikrar vermeye geldim. Kim ki Kerbela’yı unutur, insanlığı unutur. Kim ki Ehl-i Beyt’te hürmetsizlik eder, o bizden değildir. Biz Hazreti Hüseyin’in yolcularıyız. Zalim gördüğümüzde ona sessiz kalmayız. Yolumuz, Hazreti Ali’nin, Hazreti Hüseyin’in, Hazreti Hasan’ın ve bütün 12 imamın yoludur. Din adına işlenen cinayetlerde ister bu IŞİD ister Esad rejimi formuyla olsun hepsi Hazreti Hüseyin’in o büyük mübarek davasının karşısında yer alır.

NEFRET KÜLTÜRÜ DOĞAR: Din Kültürü ve Ahlak derslerine kısaca girmek istiyorum. Herhangi bir mezhep, din bu derslerde tahkir ediliyorsa gerçekten bu dersleri kaldıralım. Aşağılanıyorsa, kötüleniyorsa, ötekileniyorsa, deniyorsa ki ‘Şu mezhepten olanlar dinin dışındadır. Şu dine mensuplar şöyledir’, işte o anda nefret kültürü doğar. İsterim ki her Sünni Hacı Bektaş-ı Veli’yi, Her Alevi de Emir Sultan’ı, Mevlana Celaleddin-i Rumi’yi okusun.

Haberin Devamı

YAŞAYAN MÜZE: O Acı hatıralar yüreğimizi yakıyor. Onun için Madımak otelini kamulaştırdık. Yaşayan bir müze haline getirebiliriz. Bunu teklif ediyorum.

MODERN KERBELA: Çok sembolik gibi gelebilir ama zihniyet değişimini işaret eder, 15 yıl içinde bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Başbakanı devlet adına, Dersim dolayısıyla, bütün Alevilerden ve vatandaşlarımızdan özür diledi. Çünkü o katliam kime karşı yapılmış olursa olsun, gerçekten bir Kerbela idi. Modern bir Kerbela idi. Aşık Mahzuni yaşıyor olsaydı, güzel bir deyişle ona cevap verebilir ya da teşekkür ederdi.

ASLANLI ÇEŞME’DEN SU İÇTİ

Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ve beraberindeki heyet Hacı Bektaş Veli Türbesi’ni ziyaret edip, dua etti. Davutoğlu, suyu Çilehane Tepesi’ndeki kaynaklardan gelen ve türbe avlusunda bulunan Aslanlı Çeşme’den su içti. Davutoğlu müzeye konulmak üzere ‘Zülfikar’ın benzerini hediye etti.

Haberin Devamı

ÜCRETLER KALDIRILDI

Davutoğlu, “Her Alevi her Sünni ile kardeştir eşit vatandaştır. Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana Celaleddin-i Rumi dergahına girişte ücretler kaldırıldı. Hacı Bektaş-ı Veli türbesine en güzel şekilde düzenleyeceğiz. Güllerin en güzelini kullanacağız” dedi.

SEMAH DÖNÜLDÜ

Tören Alevi Dedesi Hasan Güngör’ün Çerağ Uyandırması ile başladı. Sanatçı Erkan Çanakçı’nın Hazreti Hüseyin ve Kerbela’da şehit edilenler için seslendirdiği mersiyeyle devam etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Semah Grubu da semah döndü.