Gazete Vatan Logo

Madımak davasında yeni gelişme!

Sivas’ta, 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin davadan dosyası ayrılan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş’ın yargılanmasına Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Duruşmaya, müdahil avukatları ve Sivas olaylarında hayatını kaybedenlerin yakınları katıldı.

Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir, haklarında tutuklama kararı olan sanıklar Sonkur ve Ceylan’ın henüz yakalanamadığını, sanık Karataş hakkındaki yakalama kararının ise henüz infaz edilemediğini açıkladı.

Katılan vekillerinden Avukat Şenal Sarıhan, ana dava dosyasında olduğu gibi bu dosyaya da müdahilliklerinin kabul edildiğini anımsatarak, sanıkların eylemlerine uyan yasa maddeleri gereğince cezalandırılmalarını istedi.

Savcı Sadık Bayındır, yokluğunda tutuklu sanıklar Sonkur ve Ceylan’ın yokluğunda tutukluluk hallerinin ve sanık Karataş hakkındaki yakalama kararının devamına ve infazlarının beklenilmesine karar verilmesini istedi.

Avukat Sarıhan, sanıklar hakkındaki yakalama kararlarının infazının sorularak, sanıkların ”sıkı bir araştırmayla” bir an önce yakalanmalarını talep etti.

Mahkeme heyeti, Sonkur ve Ceylan’ın yokluğunda tutukluluk, sanık Karataş hakkındaki yakalama kararının devamına ve bunların infazlarının beklenmesine karar verdi.

Sanıklar hakkında başka dava bulunup bulunmadığının ve ”Kırmızı Bülten” düzenlenip düzenlenmediğinin Adalet Bakanlığı’ndan sorulmasını karar altına alan mahkeme, sanık Karataş hakkındaki yakalama emrinin infazı ve sanığın yurt dışında bulunup bulunmadığının araştırılması için müzekkere yazılmasını kararlaştırarak, duruşmayı erteledi.

İddianamede, sanıkların ”terör örgütü üyesi olmak ve propagandasını yapmak” suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

Sivas ana davasında Ankara 1 Nolu DGM’de tutuklu yargılanan sanıklardan Sonkur, 2911 sayılı yasaya muhalefet suçundan 3 yıl, Karataş ve Ceylan ise ”Madımak Oteli’ni yakarak 35 kişinin ölümüne neden olmak” ve ”45 kişiyi yangın çıkartmak suretiyle öldürmeye kalkışmak” suçundan 15’er yıl hapse mahkum edildi.

Sanıkların tahliyelerine karar veren mahkeme, haklarındaki hükmün Yargıtay’da bozulmasının ardından tekrar görülen davada, bulunamadıkları gerekçesiyle bu sanıklar hakkındaki dosyayı ana dava dosyasından ayırdı.

Haberin Devamı