Gazete Vatan Logo

Madde bağımlılarına ilaç: 'Trainspotting'

Bir kitap festivalinde konuşan İskoçya eski sağlık bakanı Sir Kennety Calman, madde bağımlılığıyla mücadele edenlere 'Trainspotting' filmini önerdi. Sanatın, insanların sağlığına olumlu etkisi olduğunu söyleyen Calman, "Sinema, bazen ilaçtan daha etkilidir" dedi.

İskoçya Eski Sağlık Bakanı Sir Kenneth Calman, madde bağımlılığı ile mücadele edenlere çare olarak “Trainspotting” filmini önerdi. Sanatın, bireylerin ruh ve akıl sağlığını koruyabilmeleri için en önemli silah olduğunu vurgulayan Calman, Edinburgh Kitap Festivali’nde, gençlere tavsiyelerde bulundu.

Britanyalı eski sağlık bakanı Sir Dr. Kenneth Calman, 1996’da yönetmen Danny Boyle tarafından sinemaya uyarlanan Irvine Welsh romanı Trainspotting‘in uyuşturucu bağımlısı gençlerin tedavisinde önemli bir rol oynadığını söyledi. Edinburgh Uluslararası Kitap Festivali’ne konuşması olarak katılan Calman, sanatın ve edebiyatın insan sağlığı üzerinde çok önemli rol oynadığının da altını çizdi.

BAŞA GELEN EN İYİ ŞEY

Film ve kitaplara konu olan madde bağımlılığının, özellikle benzer sorunlardan muzdarip gençler üzerinde ciddi etkisi olduğunu savunan eski bakan, İskoç yazar Welsh’in romanı Trainspotting‘i yol gösterici bir roman olarak nitelendirdi. Roman yayımlandığı ilk günden itibaren büyük ilgi görmüş, öyle ki; The Sunday Times gazetesi yapıt için “Britanya edebiyatının başına gelebilecek en iyi şey” demişti. Hatta ünlü yazar Kevin Williamson, kitabın İncil’den daha fazla kopyalanıp dağıtılması gerektiğini ifade etmişti.

“FİLM İZLETTİRİYORDUK”

Haberin Devamı

Kendisi de aynı zamanda bir onkolog olan Calman panelde, madde bağımlılığının pençesine düşmüş insanların yaşam biçimlerini değiştirmede sinemanın bazen tedaviden daha etkili olduğunu söyledi. Calman sözlerine şöyle devam etti: “Bakanlık yaptığım dönemde, İskoçya’daki bazı kliniklerde, uyuşturucu bağımlılarına Trainspotting filmini izlettiriyorduk. Uyuşturucu kullanımının ileriki evrelerinde, bağımlıların nelerle karşılaşacaklarını filmde görmeleri, tedaviden çok daha iyi sonuç veriyordu.” Trainspotting filminden...

HALKIN GÖZDESİ

Haberin Devamı

Trainspotting, 1996’da beyazperdeye uyarlandığında büyük beğeni kazandı ve hatırı sayılır bir hâsılat elde etti. Başrolünde Ewan McGregor’un görev aldığı film, Edinburgh’da yaşayan Mark Renton ve arkadaşlarının eroin bağımlılığını ve maddeyi temin edebilmek için yaptıklarına odaklanıyordu. Yapım, Britanya Film Enstitüsü tarafından En İyi 100 Britanya Filmi listesinin 10’uncu sırasına yerleştirilmiş ve halk oylaması sonucunda tüm zamanların en iyi İskoç yapımı filmi unvanının da sahibi olmuştu. (Taraf)