Gazete Vatan Logo

Macron rakip partiyi bitirdi

Fransa’da Macron’un karşısına güçlü bir aday çıkarmayı başaramayan Sosyalist Parti, tarihinin en kötü dönemini yaşıyor. Eski Başbakan Valls, partinin ‘öldüğünü’ öne sürerek seçimlerde Macron’un hareketinden aday olacağını açıkladı

Macron rakip partiyi bitirdi

Fransa’da Emmanuel Macron’un zaferiyle sonuçlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri, ülkenin en köklü partilerinden olan Sosyalistleri yıkımın eşiğine getirdi. Merkez partilerden aday olmak yerine ‘Yürüyüş’ (En Marche) adını taşıyan kendi hareketini kuran Macron, eski partisine büyük bir darbe vurmuş oldu.

Sosyalist Parti’li eski Başbakan Manuel Valls da son röportajında partisinin artık ‘öldüğünü’ savunarak, Haziran’daki parlamento seçimlerinde Macron’un hareketinden aday olacağını açıkladı. RTL radyo kanalının sabah programına katılan Valls, Macron’un Fransa için yeni bir siyasi kulvar açtığını ve bu yolun takip edilmesi gerektiğini kaydetti.Bir sosyalist olarak 30 yıllık siyasi geçmişini inkar etmeyeceğini, fakat Macron’un başarılı olmasını istediğini belirten Valls, “Sosyalist Parti öldü. Artık geride kaldı. Genel seçimlerde Emmanuel Macron’un hareketinden aday olacağım ve tüm arkadaşlarımı beni izlemeye davet ediyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı seçiminde Sosyalist Parti’nin adayı olan Benoit HamonValls’i partisine ihanet etmekle suçladı. Senatodaki Sosyalist Grubun Başkanı olan Didier Guillaume ise Valls’i destekleyerek, cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 5-6 oranında oy almasının Sosyalist Parti’nin ‘ölüm ilanı’ olduğu yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

SEÇİMİN GİZLİ GALİBİ

Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, sandıktan Macron önde çıksa da, oy kullanmayan ya da protesto anlamına gelen beyaz oy verenlerin oranının yüksek olması dikkati çekti.Seçim kurulundan yapılan açıklamada sandığa gitmeyenlerin oranı yüzde 24 küsür, sandığa gidip beyaz oy verenlerin oranı ise yüzde 12 olarak gerçekleşti. Beyaz oylar, seçmenin yüzde 30’unun üzerinde bir miktarının her iki adaya da destek vermediğini gösteriyor. Seçimlerde 4 milyon seçmenin beyaz ya da geçersiz oy kullandığı belirlenirken, bu rakamın bir önceki seçimlere oranla iki katına çıktığı anlamına geliyor.

Eski dosta veda ziyareti

Görevi Emanuel Macron’a devretmeye hazırlanan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, başkent Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel’e veda ziyaretinde bulundu. Hollande göreve geldiği günden bu yana Merkel ile iyi ilişkiler içerisinde bulunmuştu. Berlin’deki veda ziyaretinde de iki lider basına samimi pozlar verdi.Macron’un da görevi Hollande’dan aldıktan sonra ilk yurt dışı ziyaretini Berlin’e yapacağı açıklandı.

Haberin Devamı