Gazete Vatan Logo

Macron görevi Hollande'dan devraldı

François Hollande, Fransa cumhurbaşkanlığını Emmanuel Macron'a devretti. Elysee Sarayı'nda yapılan törenle Macron, 5. Cumhuriyet'in 8. Cumhurbaşkanı oldu.

Macron görevi Hollande'dan devraldı

Tören öncesinde Hollande ve Macron yaklaşık yarım saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmede Hollande, yaklaşık 300 olduğu belirtilen nükleer savaş başlıklarının kodlarını da Macron'a verdi.

Görüşmenin ardından Hollande, Macron tarafından saraydan alkışlar arasında uğurlandı. Macron ve eşi Brigitte Macron daha sonra Elysee'nin merdivenlerinde gazetecilere poz verdi.

Görüşmenin ardından düzenlenen törende, Fransa'nın en genç cumhurbaşkanı olan 39 yaşındaki Macron'a en büyük Fransa devlet nişanı olan, I. Napolyon'un taktığı Legion d'Honneur takdim edildi.

Törene Macron'un eşi Brigitte Macron, pek çok politikacı ve üstü düzey bürokrat da katıldı.

Macron'un öğleden sonra Champs Elysees Caddesi'ndeki meçhul asker anıtı olarak bilinen Arc de triomphe de l'Etoile'yi (Zafer Takı) ziyaret ederek oraya çiçek bırakması bekleniyor.

Emmanuel Macron akşam saatlerinde de Paris Belediyesine geçerek burada konuşma yapacak.

Yaklaşık bir yıl önce kurduğu En Marche (Yürüyüş Hareketi) ile cumhurbaşkanlığı yarışının ilk turunda merkez sağ ve merkez solu yarış dışı bırakan hareketinin merkezde politikalar izleyeceğini bildiren Macron, ikinci turda aşırı sağcı Marine Le Pen'i açık ara geçerek cumhurbaşkanı seçilmişti.

Haberin Devamı

Macron aynı zamanda şimdiye kadar milletvekili veya belediye başkanlığı görevi yapmadan cumhurbaşkanı seçilen ilk kişi oldu.

İŞTE İLK SÖZLERİ

Fransa'nın en genç cumhurbaşkanı olan 39 yaşındaki Macron, François Hollande'dan görevi devralmasının ardından kendisine en büyük Fransa devlet nişanı olan ve I. Napolyon'un taktığı Legion d'Honneur'un takdim edilmesi töreninde cumhurbaşkanı olarak ilk konuşmasını yaptı.
Elysee Sarayı'ndaki konuşmasında Macron, dünyanın ve Avrupa'nın Fransa'ya her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu ifade ederek AB'nin pek çok sorunla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Macron, "AB reformlarla yeniden canlandırılacak." dedi.
Fransa'nın cumhurbaşkanı seçiminde umudu tercih ettiğini bildiren Macron, kendi döneminde laikliğin savunulmaya devam edileceğini, istihbarat servislerinin ve güvenlik güçlerinin güçlendirileceğini kaydetti.
Geleneklere mahkum olmamaları gerektiğini dile getiren Macron, "Gençlerimizin hak ettiği bir dünya kuracağız." ifadesini kullandı.
Hiçbir zorluğun kendisini durduramayacağını vurgulayan Macron, bütün Fransızları bir araya getirmesi ve uzlaştırması gerektiğini belirtti.
Macron, "İlk yapılması gereken Fransa'da güveni yeniden tesis etmek." diye konuştu.
Emmanuel Macron, yaratıcılık ve yeniliğin çalışmalarının odağında olacağına işaret etti.
Macron, kendisinden önce görev yapan, 5. Cumhuriyet'in 7 cumhurbaşkanını da teker teker sayarak yaptıkları önemli işlerden örnekler verdi.
Macron'un cumhurbaşkanlığını devralması 21 pare top atışıyla da kutlandı.

Haberin Devamı

Macron kimdir?

Emmanuel Jean-Michel Frederic Macron, 21 Aralık 1977’de Fransa’nın kuzeydoğusunda bulunan ve "Kuzeyin Venedik’i" olarak adlandırılan Amiens kentinde doğdu. Doktor bir anne ve nörolog bir babanın oğlu olan Macron’un hayatında, çocukluğunun büyük bölümünü birlikte geçirdiği kolej müdiresi anneannesinin büyük etkisi oldu.

Haberin Devamı

Kendisinden iki yaş büyük erkek kardeşi ve beş yaş küçük kız kardeşi bulunan Macron, küçüklüğünde piyano dersi aldı. Piyanodaki ustalığı ona yıllar sonra profesyonel hayatında "Finansın Mozartı" lakabının takılmasına sebep oldu.

İlk eğitimini Cizvit ve Katolik kilisesinin kontrolündeki okullarda alan Macron, daha sonra erkek kardeşi ile Paris’te lise ve üniversiteyi okudu. Macron, Paris X-Nanterre üniversitesinden felsefe, Siyasi Etütler Enstitüsünden (IEP) siyaset bilimi diploması aldı.

Fransa’da son 60 yılın yöneticilerinin vazgeçilmez okulu olarak gösterilen Ulusal İdarecilik Okulundan (ENA) mezun olan Macron, 2002-2004 yılları arasında burada Fransa’yı ve Fransız yönetim sistemini öğrendi.

Fransa’da elitlerin okulu sayılması ve devlete yönetici yetiştirmesiyle öne çıkan ENA’dan mezun olmasının ardından 2004-2008 yıllarında maliye müfettişi olarak çalışan Macron’un yolları bu süreçte, 1980’den bu yana "Fransa siyasetinin gizli gücü" olarak görülen ekonomist ve yazar Jacques Attali ile kesişti.

Haberin Devamı

Dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye ekonomi alanında bir reform paketi raporu hazırlayan Attali, Macron’u yardımcısı olarak yanına aldı.

Aynı yıl Macron, 15 yaşındayken tanıştığı, kendisinden 24 yaş büyük tiyatro öğretmeni Brigitte Trogneux ile evlendi. İlk evliliğinden üç çocuğu olan 64 yaşındaki Trogneux'in 7 de torunu bulunuyor.

Finans dünyasına girişi

Fransa yönetiminin "akıl hocası" Attali ile tanışması sonrasında devlet memurluğundan istifa eden Macron, kariyerini özel sektörde devam ettirerek Rotschild Bankasında işe girdi.

Macron, yatırım ve finans pazarlıklarıyla geçen 4 yılda dünya çapındaki şirketlerle ilgili kararlar almayı ve finans sektörüne yön veren adımları atmayı öğrendi, aynı dönemde Cumhurbaşkanı François Hollande ile tanıştı ve birlikte çalışma teklifi aldı. 2012 cumhurbaşkanı seçimlerinin hemen öncesinde gerçekleşen bu tanışma, Macron’a önce Hollande’ın danışmanlığı, daha sonra da Elysee Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Genel Sekreter Yardımcısı olma yolunu açtı. Hollande’ın, 34 yaşındaki bu liberal danışmanına güveni tamdı ve 2014’te Macron'u Ekonomi Bakanı olarak görevlendirdi.

2016’nın nisan ayında isim ve soyisminin baş harfleriyle başlayan En Marche (Yürüyüş) hareketini kuran Macron, aynı yıl ağustos ayında da Ekonomi Bakanlığından istifa ederek cumhurbaşkanlığı seçimleri için bağımsız adaylığını ilan etti.

Macron, Sosyalist Partide geleceğini görmemesi ve bu partinin anketlerde tarihinin en düşük oy oranlarını almasının ardından yeni bir hareket başlatmayı tercih etti.

Emmanuel Macron’un cumhurbaşkanlığını devralmasıyla Fransa’nın daha liberal politikalar izlemesi bekleniyor. Aşırı sağ tehdidine karşı kendisine oy veren milyonları rahatlatıcı mesajlar veren Macron, Avrupa Birliği (AB) içerisinde daha etkili ve güçlü bir Fransa vadediyor.

Diğer taraftan Macron'un kurduğu Cumhuriyet Yürüyüşü (REM) partisinin Ulusal Meclis seçimlerinde hükümet kurmak için yeterli çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı Macron'un önündeki en önemli soru işareti olarak duruyor.