Gazete Vatan Logo

Macron’dan AB’ye uyarı

Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılan Emmanuel Macron, Avrupa Birliği’nin yapısal reforma gitmemesi halinde ülkesinin de İngiltere gibi birlikten ayrılabileceği uyarısı yaptı

Macron’dan AB’ye uyarı

Fransa’da önümüzdeki Pazar günü nihai turu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin favori adayı olan eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği’nin (AB) kendisini yenilemesi gerektiğini, aksi halde kısa sürede ‘Frexit’ ihtimaliyle yüz yüze gelebileceğini söyledi. İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye röportaj veren Macron, “Ben Avrupa yanlısıyım ve bu seçim kampanyasında Avrupa fikrini, Avrupa politikalarını savundum, çünkü bunun Fransız halkı ve ülkemizin küreselleşme içindeki yeri bakımından önemli olduğuna inanıyorum” dedi. Macron buna karşılık halkın AB’nin içinde bulunduğu işlevsizlik durumuna öfkeli olduğunu ve sabrını yitirdiğini vurguladı. Macron seçilmesi halinde AB’de kapsamlı bir reform için çaba sarfedeceğini belirtti, bu seçimlerin Fransa’nın AB içindeki yerini güvence almak için ‘son fırsat’ olduğunu kaydetti. AB yanlısı ‘En Marche’ (Yürüyüş) hareketinin lideri olan Macron cumhurbaşkanlığı seçiminde aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) lideri Marine Le Pen’e karşı yarışacak. Le Pen, AB’ye tepki duyan kitleleri kazanmaya yönelik bir kampanya yürütüyor ve tıpkı İngiltere gibi Fransa’nın da birlik üyeliğinin referanduma sunulacağını vaat ediyor.

Haberin Devamı

19 puan önde

39 yaşındaki Emmanuel Macron, seçimi kazanırsa Fransa’nın tarihindeki en genç cumhurbaşkanı olacak. Yapılan son kamuoyu araştırmaları Macron’u, Le Pen’in 19 puan önünde gösteriyor.

Baba Le Pen’den yeni gaf

Cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen’in babası Jean Marie Le Pen, dün başkent Paris’te düzenlediği mitingde yine Yahudi karşıtı bir gafa imza attı. Yahudi soykırımını inkar eden açıklamaları nedeniyle kızı tarafından, kurucusu olduğu Ulusal Cephe partisinden ihraç edilen baba Le Pen, kızının seçimlerdeki rakibi Emmanuel Macron’un ‘Yahudi Soykırımı’ anıtını ziyaret etmesini eleştirdi. Le Pen, “Macron mezarlıkları ziyaret ediyor, bu ona kötü şans getirecek” diye konuştu. Macron hafta sonunda Fransa’dan Nazi kamplarına gönderilen Yahudilerin isimlerinin yazılı olduğu soykırım anıtını ziyaret etmişti. Jean Marie Le Pen, Yahudi soykırımını ‘tarihte bir ayrıntı’ olarak nitelendirmesi kamuoyunda tartışmalara yol açmıştı.

Haberin Devamı