Gazete Vatan Logo

Maaşlar hangi aralıklarla ve hangi oranlarda artırılmalıdır?

Çalışanlar, emeklerinin karşılığını tam olarak alabilmek için ücretlerine zam yapılmasını istiyor. Maaşlarının erimemesi için işverenden zam bekleyen işçiler, bunun yasaya göre hangi aralıklarla ve hangi oranlarda olması gerektiği ile ilgili bir düzenleme olup olmadığını merak ediyor. İşte maaş zamları ile ilgili olarak merak edilen o sorunun cevabı!

Maaşlar hangi aralıklarla ve hangi oranlarda artırılmalıdır?

Yeni yıla girilmesiyle ücretlerine zam yapılmasını bekleyen çalışanlar, bunun ne kadar olması gerektiği ile ilgili olarak kanunda belirtilen bir alt sınır olup olmadığını merak ediyor. Peki ücretlere yapılan zamların hangi aralıklarla ve ne oranda olacağı ile ilgili olarak yasa ne diyor?

ÜCRETLERE HANGİ ORANDA, HANGİ SIKLIKTA ZAM YAPILMASI GEREKİYOR?

Yasal düzenleme gereği, işçi-işveren ilişkileri iş sözleşmeleri yolu ile düzenlenmektedir. İş sözleşmeleri yasaya aykırı olmamak şartıyla taraflarca serbestçe hazırlanabilmektedir. İşçiye ödenecek ücret konusundaki yasal düzenleme, asgari ücret uygulamasıyla sınırlıdır. Herhangi bir işçiye verilecek ücret, yürürlükte bulunan asgari ücretin altında olamaz. Asgari ücretin üzerinde bir tutarda olan ücretlerin belirlenmesi, artış zaman ve oranları konusunda herhangi bir yasal çerçeve mevcut değildir. Bu konu iş sözleşmesi ve toplu iş sözleşmesi hükümleri çerçevesinde belirlenmektedir.