Gazete Vatan Logo

Maaşı asgari ücretten gösterilen çalışanlar nereye başvurmalı?

Bazı işverenler çalışanlarının maaşını olduğundan düşük göstererek bankaya asgari ücret kadar olan kısmı yatırarak kalanını elden verme yoluna gidebiliyor. Bu durum çalışanın aleyhine olduğu gibi işveren açısından da suç teşkil ediyor. Peki hem çalışanın emeklilik haklarında kayıp yaratan hem de vergi kaçırmak anlamına gelen bu durumla karşılaşan çalışanlar ne yapmalı. Detaylar haberimizde…

Maaşı asgari ücretten gösterilen çalışanlar nereye başvurmalı?

Maaşların düşük gösterilerek asgari ücreti aşan kısmın elden ödenmesi işveren açısında birkaç farklı suçun bir arada işlenmesi anlamına geliyor. Bu duruma maruz kalan çalışanlar da ilerisi için pek çok hak kaybı yaşamı oluyor. Peki böyle bir durumla ne yapılmalı?

MAAŞI DÜŞÜK GÖSTERİLEN ÇALIŞANLAR NE YAPMALI?

İşverenin maaşları olduğundan düşük beyan etmesi sebebiyle hem ileride alacağı emekli maaşı azalan hem de kıdem ve ihbar tazminatı bakımından kayıp yaşayan çalışanların önünde bir kaç yol bulunuyor.

İşini kaybetmekten korkan çalışanlar ALO 170 ya da CİMER vasıtasıyla şikayette bulunabilirler. Bu şekilde yapılan teftişler sonucu işveren hem ceza alır hem de o andan itibaren gerçek maaşları göstermek zorunda kalır.

Çalışanlar noter vasıtasıyla dilekçe göndererek işverenden bu durumu düzeltmesini isteyebilirler. Bu durumdaki çalışanın kıdem ve ihbar tazminatlarını alarak haklı gerekçeyle feshi yapma hakkı bulunur. Ayrıca gerçek maaşını tespit ettiren çalışanlar bu tazminatlarını asgari ücret değil de gerçek maaşları üzerinden alabilirler. Bu durumda gerçek maaşı gösteren belgelerin çalışanın elinde olması önemlidir.

Haberin Devamı