Gazete Vatan Logo

Maaş protestosu

Vergi Dairesi Müdürleri, Gelir Uzmanlarından sonra şimdi de kamu avukatları eylem yapıyor

Yaklaşık bin kamu avukatından Maliye’ye cübbeli protesto. Vergi Dairesi Müdürleri, Gelir Uzmanlarından sonra şimdi de kamu avukatları eylem yapıyor. Türkiye genelinden gelen binlerce avukat, maaş ve emekli aylıklarını protesto ediyor.

Daha önce hakim ve savcılarla eşit pozisyonda maaş alan ancak aralarındaki makasın 3 kata varan oranda açıldığını ileri süren avukatlar, bu duruma neden olarak gördükleri Maliye’de eylem yapacaklar. Son olarak çıkarılan 666 sayılı Eşit İşe Eşit Ücret Kararnamesi ile mağdur olduklarını belirten avukatlar, ilk kez böyle bir eyleme imza atıyorlar. Bu haksızlığın düzeltilmesi için tüm kapıları çalan avukatlar, sonuç alamayınca bu eyleme karar verdiler.

81 ilden geldiler

Eylemlerini avukat cübbeleriyle gerçekleştiren avukatlar, toplu sözleşme masasından da hiçbir hak alamamanın sıkıntısını eylemle anlatacaklar. Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı, avukat ücretlerinin ¼ derecesindeki avukatların brüt maaşları olduğunu vurgulayan avukatlar, ellerine geçen ortalama maaşların 2 bin 200 lira olduğunu belirtiyorlar.

Maaşımız düşük

Kamu avukatları, halen 3 bin olan ek göstergelerinin eş değer memurlar gibi 3 bin 600'e yükseltilmesini ve emekli maaşlarının artması için 2 bin makam tazminatı verilmesini istiyorlar. Eşit işe eşit ücret yasasında unutulduklarını ifade eden kamu avukatları, yeni bir düzenlemeyle haklarının iade edilebileceğini belirttiler. Avukatlar, hakim ve savcıların maaşlarının asgari 5 bin 500 TL, kurum avukatlarının maaş ortalamasının ise 2 bin 200 TL olduğuna dikkat çektiler.

Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı ücret bilgi listesine göre ise 1/4'ü derecesinde maaşı şu anda 3 bin 457 lira olan bir avukatın zam sonrası maaşının 3 bin 592 lira, Temmuz'da ise 3 bin 731 lira olacağı belirtilmişti.


Bin 200 lira emekli aylığı

Kamu avukatları, aldıkları tazminat ve ücretlerin emekliliklerine yansımadığını, bu nedenle emekli aylıklarının diğer memurlara göre düşük kaldığını vurguladılar. Hakim ve savcılar emekli olduklarında 3 bin lira, mühendisler 2 bin lira kamu avukatlarının ise bin 200 lira aylık aldıklarını söylediler.

Avukatlar, sendikaları ya da sorunlarını ilgili makamlara iletecek üst bir örgütleri bulunmadığı için sorunlarının ortada kaldığını, bu nedenle bu eylemi yapmaya karar verdiklerini anlattılar.

Gerçek bordromuz bu

Memur maaşlarının tespiti süreci ile ilgili olarak medyada yayımlanan haberlerde kamuda çalışan avukatların maaşları hem kadro-derece olarak çok düşük pozisyonlarla(avukatlar için 1-4.kadro derece baz alınırken kaymakam için 7-1,polis memuru için 8-1,öğretmen için 9-3, doktor için 7-2 gibi) hem de brüt- net anlamında eşit olmayan pozisyonlarla karşılaştırılarak, gerçekte olduğundan çok fazla gösterilmesinden şikayet ettiler. Bu haberler sonucunda kamu avukatlarının ücretleri hakkında gerçek dışı ve haksız bir kanaat oluştuğuna dikkat çeken avukatlar, “Karşılaştırma tablolarında 25 yıl görev yapmış avukatla 1 yıl görev yapmış doktorun ücreti karşılaştırılmış, bununla yetinilmemiş avukatın maaşı brüt alınırken doktorun maaşı net alınmış ve ortaya doktorun iki katı maaş alan sanal bir avukat pozisyonu çıkmıştır” dediler.

Kamu avukatlarının aynı derece ve kademedeki doktor, eczacı, hakim, savcı, mühendis, müfettiş, polis, icra memuru gibi bir çok meslek grubundan daha az maaş aldığını vurguladılar.

Haberin Devamı