Gazete Vatan Logo

Maaş 4 bin liraya kadar çıkıyor ama eleman bulamıyorlar

Antalya'da, 2 bin 500 esnafı ve 15 bin çalışanı bulunan Akdeniz Sanayi Sitesi'ne, bin 600 ile 4 bin TL maaşla çalışacak bini çırak olmak üzere, bin 600 kalfa ve nitelikli usta aranıyor. Ancak eleman bulma konusunda sıkıntılar yaşanıyor

Maaş 4 bin liraya kadar çıkıyor ama eleman bulamıyorlar

Turizm ve tarım kenti Antalya'nın en önemli istihdam merkezleri arasında yer alan, Akdeniz Sanayi Sitesi esnafları, son yıllarda personel sıkıntısı yaşıyor. Ağırlıklı olarak otomotiv, makine, ahşap ve çeşitli işler alanında faaliyetlerin yürütüldüğü sitenin 2 bin 500 işletmesinde, 15 bin kişinin istihdamı sağlanıyor. Son yıllarda ailelerin çocuklarını sanayi sitesine göndermemesi, yetişkinlerin ise daha hafif işleri tercih etmesi nedeniyle çırak ve kalfa sıkıntısı baş gösterdi. Bugün ise sanayi sitesine bine yakın çırak, 600 usta ve kalfa aranıyor.

Akdeniz Sanayi Sitesi'ne günde yaklaşık 50 bin aracın giriş yaptığını söyleyen Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk, 2 bin 500 işyeri, 15 bine yakın çalışanı ile kentin en büyük toplu iş merkezlerinden biri olduğunu kaydetti.

Sanayide, otomotiv, makine ahşap ve çeşitli işlerde faaliyet yürütüldüğünü belirten Öztürk, günlük 50 bin civarında aracın sanayi sitesine giriş yaptığını ifade etti.

Antalya'nın turizm bölgesi olması nedeniyle bazı esnafların işlerinde dönemsel düşüşler yaşandığını aktaran Mehmet Öztürk, " Turizm ve tarım bölgesinde kullanılan ekipmanların ürün ihtiyaçlarını sanayimizden karşılıyoruz. Otomotiv alanında Türkiye'nin en başta gelen sanayi sitesindeniz" dedi.

"EN BÜYÜK İHTİYAÇ TEKNİK PERSONEL"

Haberin Devamı

Bugün Türkiye'de sanayi sitelerinin en büyük sorunlarından birinin personel olduğunun altını çizen Öztürk, "Son yıllarda sanayicilerimizin en önemli sıkıntılarının başında teknik eleman ihtiyacı geliyor. Bu sorunları çözmek için meslek liselerinin sayısı arttırıldı ama bir türlü bu sorun çözülemiyor. Meslek liselerinde istenilen verimlilik henüz elde edilemedi. İşletmelerle, liseler arasında işbirlikleri yapılıyor. Fabrikaların, küçük esnafların en büyük ihtiyacı bugün teknik personeldir."diye konuştu.