Gazete Vatan Logo

ÖSYM, LYS Tercih Tarihini Açıkladı!

LYS tercih tarihi ÖSYM tarafından adaylarına duyuruldu. Adayların merak içerisinde beklediği sorunun yanıtı ÖSYM'den geldi. LYS tercihlerinin sontarihi belli oldu. LYS tercihleri ne zaman yapılacak? İşte o açıklamalar...

ÖSYM, LYS Tercih Tarihini Açıkladı!

Her yıl yenisi gerçekleşen Lisans Yerleştirme Sınavı(LYS) tercih sırası uzatıldı. Üniversite çağına gelmiş genç bireylerin, seviyesini ölçen ve gelecekteki okul ve mesleğine yardımcı olan LYS sonuçları açıklandı. Ancak adayların kafasına takılan diğer bir soru, tercihlerin bitiş tarihiyle ilgiliydi. ÖSYM, LYS sınavına giren öğrencilere tercih tarihi hakkında açıklama da bulundu. İşte o açıklama:

İŞTE ÖSYM TARAFINDAN YAPILAN AÇIKLAMA

Daha önceden 26 Temmuz- 02 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacağı duyurulan 2016-ÖSYS tercihlerinin 29 Temmuz 03 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılması kararı alınmıştır.

Adaylara önemle duyurulur.

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Adaylar, 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişilebilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

Adaylar bu kılavuza göre tercihlerini belirleyeceklerdir. Adaylar tercihlerini yazmaları için bu kılavuzdaki boş Tercih Listesinden yararlanabilirler. Böyle bir hazırlık tercihlerin internete girilmesinde kolaylık sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Üzerinde çalışma yapılan liste ÖSYM’ye kesinlikle posta ile gönderilmemeli veya elden teslim etmek için girişimde bulunulmamalıdır. Böyle bir liste ÖSYM’de hiçbir şekilde işleme konulmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacaktır.

Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır.

Adaylar, tercihlerini internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.).

KİMLER TERCİH YAPABİLİR?

2016-ÖSYS merkezî yerleştirmede yükseköğretim programları arasından tercih yapma hakkı olan adaylar üç gruba ayrılabilir:

a) 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar,

b) 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar,

Haberin Devamı

c) Sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar.

LYS'YE DAİR AYRINTILAR

Lisans Yerleştirme Sınavı veya kısaca LYS, Türkiye'de yükseköğretime geçiş sisteminin ikinci aşaması olan sınavdır. Her yıl ÖSYM tarafından belirlenen tarihlerde 81 il merkezi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başkenti Lefkoşa'da yapılır. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda herhangi bir puan türünden 180 puan alan adaylar dilerlerse Lisans Yerleştirme Sınavları'na başvurabilirler.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda bu barajı geçen adayların Lisans Yerleştirme Sınavı'na başvurmaları zorunlu değildir fakat LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen aday öğrencilerin bu sınava girmeleri gerekmektedir. Lisans Yerleştirme Sınavı toplamda 5 ayrı oturumda gerçekleştirilmektedir. Lisans Yerleştirme Sınavları genellikle haziran ayında yapılmaktadır. Fakat sınav tarihleri girilen yıllara göre değişmektedir. Aday öğrenciler istedikleri kadar oturuma girme haklarına sahiplerdir. Genellikle LYS ile alan bir bölüme yerleşmek için en az 2 LYS oturumuna girmek gerekmektedir.

Haberin Devamı

Aday öğrenciden her bir oturum için ayrı ayrı ücret talep edilmektedir. Bu ücret 2016 yılında 35 Türk Lirası olarak açıklanmıştır. Öğrenciler ortaöğretimde eğitim gördükleri alan dışındaki bir oturuma girerlerse bu durumda adayın puanı kırılmaz. Puan kırılma olayı sadece üst üste iki yıl sınava giren adayların girdiği ikinci sınavda uygulanır ve adayın OBP'si yarı yarıya düşürülür. Aday öğrencinin puanının kırılmasının sebebi bir önceki yıl bir bölüme yerleşmesi ile alakalı olup alan dışı tercih ile bir alakası yoktur. Lisans Yerleştirme Sınavı'na dair başvurular ve sonuçlar ÖSYM AİS'ten duyurulmaktadır.