Gazete Vatan Logo

LYS tercihi nasıl yapılmalı- ÖSYM 2016 tercih klavuzu

Her yıl yenisi gerçekleşen Lisans Yerleştirme Sınavı(LYS) tercih sırası uzatıldı. Üniversite çağına gelmiş genç birLYS tercih tarihi ÖSYM tarafından adaylarına duyuruldu. Adayların merak içerisinde beklediği sorunun yanıtı ÖSYM'den geldi. LYS tercihlerinin sontarihi belli oldu. LYS tercihleri ne zaman yapılacak? İşte o açıklamalar...

LYS tercihi nasıl yapılmalı- ÖSYM 2016 tercih klavuzu

Her yıl yenisi gerçekleşen Lisans Yerleştirme Sınavı(LYS) tercih sırası uzatıldı. Üniversite çağına gelmiş genç bireylerin, seviyesini ölçen ve gelecekteki okul ve mesleğine yardımcı olan LYS sonuçları açıklandı. Ancak adayların kafasına takılan diğer bir soru, tercihlerin bitiş tarihiyle ilgiliydi. ÖSYM, LYS sınavına giren öğrencilere tercih tarihi hakkında açıklama da bulundu. İşte o açıklama:

İŞTE ÖSYM TARAFINDAN YAPILAN AÇIKLAMA

Daha önceden 26 Temmuz- 02 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacağı duyurulan 2016-ÖSYS tercihlerinin 29 Temmuz 03 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılması kararı alınmıştır.

Adaylara önemle duyurulur.

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?
Adaylar, 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişilebilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.
Adaylar bu kılavuza göre tercihlerini belirleyeceklerdir. Adaylar tercihlerini yazmaları için bu kılavuzdaki boş Tercih Listesinden yararlanabilirler. Böyle bir hazırlık tercihlerin internete girilmesinde kolaylık sağlayacaktır.
Üzerinde çalışma yapılan liste ÖSYM’ye kesinlikle posta ile gönderilmemeli veya elden teslim etmek için girişimde bulunulmamalıdır. Böyle bir liste ÖSYM’de hiçbir şekilde işleme konulmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacaktır.
Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır.
Adaylar, tercihlerini internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.).
KİMLER TERCİH YAPABİLİR?
2016-ÖSYS merkezî yerleştirmede yükseköğretim programları arasından tercih yapma hakkı olan adaylar üç gruba ayrılabilir:
a) 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar,
b) 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar,
c) Sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar.
Peki tercih aralıkları ne olmalı?
•Örneğin; başarı sıralaması 20 binde olan öğrencilerin ilk 4-5 binden birkaç tercih yapması, ama tercih yoğunlaşmasının 10-25 bin arasında olması, daha da somutlaştıracak olursak; kendi sırasının yarısı ve yarısı kadar fazlası aralığında liste oluşturulabilirler. Yani aday 20 binde ise 10 bin ile 30 bin aralığında tercih listesi oluşturabilir.
4. Bu ön belirlemelerden sonra, kazandığınızda gidip öğrenim görmeyeceğiniz fakülteleri, barınma sorunu oluşturabilecek, sadece puana göre yazılan, mezun olduğunuzda istihdam imkanları kısıtlı olanları, ileride daha büyük sorunla karşılaşmamak için listenize almayın. Gerçekten sevdiğiniz ve istediğiniz bölümlere yer verin.
5. Kazandığınızda okumayı asla düşünmediğiniz tereddüt ettiğiniz ve kazansanız dahi kayıt yaptırmayacağım diyeceğiniz düşük başarı sırasındaki okulları listeden çıkarın. Çünkü kazanıldığında kayıt yaptırılsın veya yaptırılmasın başarı katsayısı, bir sonraki yıl, yarı yarıya düşecektir.
6. Farklı puan türlerinden tercih yapacak adaylar tercih listelerini, her alandan en çok istedikleri bölümlere göre oluşturulmalı.
7. İstek sırasına göre bölümler arasında başarı sırası farkı olabilir. Bu fark, yanlış tercih yaptığınız anlamına gelmez. Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda oluşturacağınız listenizdeki bölümleri en çok istediğinizi en üste gelecek şekilde sıralamanız yeterli olacaktır.
8. Yeni açılan ve taban puanı belli olmayan bölümlerin başarı sıraları kılavuzda --- şeklinde görülecektir. Bu bölümler yakın puanlı, yakınındaki bir üniversite ile kıyas edilerek tahmini sıralaması bulunabilir.
9. Genel lise mezunu adaylar 2 yıllık programlardan tercihte bulunacaklarsa, bu bölümler için önceliğin meslek lisesi mezunlarına verildiğini, kontenjan kalırsa kendilerinin sınav sonuç belgesindeki Y-YGS puanlarına göre yerleştirileceklerini unutmamalıdır.
10. Tercih listenizde yer verdiğiniz bölüm ve programların devlet, vakıf, KKTC veya yurtdışı da olsa maddi şartlarına dikkat edilmelidir. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim yapan bölümlerin hariç miktarları normal öğretimlere göre çok yüksektir. Ayrıca devlet üniversitelerinde de yurtdışı üniversiteleriyle ortak yürütülen bölüm/programların ücretli olduğu göz önüne alınmalıdır. Bu bölümlerin belirli dönemleri Türkiye'de, belirli dönemleri de yurtdışında okutulur. Hem Türkiye'de hem de yurtdışında okunan yıllar için belirli bir ücret ödenmektedir.
11. Tercih listenizde sıralama yaparken öncelik vereceğiniz kriterler arasında, üniversitenin sunduğu kampüs olanakları, ulaşım imkanları, yurt, barınma ve yemek durumuna, yabancı dil eğitiminden eğitim programına, üniversitenin bulunduğu şehir, burs durumu, ek ücret uygulamasından hazırlık sınıfı şartına göre pek çok ölçüt yer alabilir.
12. Aile istiyor diye kesinlikle sevmediğiniz bölümü, alanı seçmeyin. Unutmayın; seçeceğiniz mesleği siz yapacaksınız aileniz değil. Sevmediğiniz istemediğiniz bir bölümü puanınız tutuyor diye listenize almayın.

Haberin Devamı