Gazete Vatan Logo

LYS tercih süresi hangi tarihe uzatıldı? İşte ÖSYM'nin açıklaması

LYS tercih süresi ÖSYM tarafından uzatıldı. Peki ÖSYM milyonlarca öğrencinin merakla beklediği LYS tercih süresini hangi tarihe uzattı? İşte ÖSYM tarafından yapılan LYS tercih süresine ilişkin açıklama...

LYS tercih süresi hangi tarihe uzatıldı? İşte ÖSYM'nin açıklaması

ÖSYM son yaptığı açıklama ile LYS tercih süresinin uzatıldığını açıkladı. Peki LYS tercih süresi ne zaman sona erecek? Öğrenciler tarafından büyük bir heyecanla beklenen ÖSYM açıklaması ve LYS tercih süresine dair tüm detaylar haberimizde yer alıyor...

29 Temmuz'da başlayan üniversite tercihleri dün itibariyle sona erecekti. Ancak ÖSYM sitesinden yapılan açıklamada tercihlerin 4 Ağustos'ta sona ereceği belirtildi.

ÖSYM LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından, adayların üniversite tercihlerini yaparken inceleyeceği ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM'nin "http://www.osym.gov.tr" internet adresinden yayınlandı.

Adaylar, kılavuzda yer alan kurallara göre tercihlerini, "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak yapacak.

Başvuru merkezlerinden tercih işlemi gerçekleştirilmeyecek. ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacak.

Haberin Devamı

Adayların, kişisel bilgi niteliğindeki T.C. kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle koruması ve kimseyle paylaşmaması gerekiyor.

LİSANS YERLEŞTİRME SINAVINA DAİR DETAYLAR

Lisans Yerleştirme Sınavı veya kısaca LYS, Türkiye'de yükseköğretime geçiş sisteminin ikinci aşaması olan sınavdır. Her yıl ÖSYM tarafından belirlenen tarihlerde 81 il merkezi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başkenti Lefkoşa'da yapılır. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda herhangi bir puan türünden 180 puan alan adaylar dilerlerse Lisans Yerleştirme Sınavları'na başvurabilirler. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda bu barajı geçen adayların Lisans Yerleştirme Sınavı'na başvurmaları zorunlu değildir fakat LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen aday öğrencilerin bu sınava girmeleri gerekmektedir. Lisans Yerleştirme Sınavı toplamda 5 ayrı oturumda gerçekleştirilmektedir.
Lisans Yerleştirme Sınavları genellikle haziran ayında yapılmaktadır. Fakat sınav tarihleri girilen yıllara göre değişmektedir. Aday öğrenciler istedikleri kadar oturuma girme haklarına sahiplerdir. Genellikle LYS ile alan bir bölüme yerleşmek için en az 2 LYS oturumuna girmek gerekmektedir. Aday öğrenciden her bir oturum için ayrı ayrı ücret talep edilmektedir. Bu ücret 2016 yılında 35 Türk Lirası olarak açıklanmıştır. Öğrenciler ortaöğretimde eğitim gördükleri alan dışındaki bir oturuma girerlerse bu durumda adayın puanı kırılmaz. Puan kırılma olayı sadece üst üste iki yıl sınava giren adayların girdiği ikinci sınavda uygulanır ve adayın OBP'si yarı yarıya düşürülür. Aday öğrencinin puanının kırılmasının sebebi bir önceki yıl bir bölüme yerleşmesi ile alakalı olup alan dışı tercih ile bir alakası yoktur. Lisans Yerleştirme Sınavı'na dair başvurular ve sonuçlar ÖSYM AİS'ten duyurulmaktadır.
Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı
Yükseköğretime Geçiş Sınavı Türkiye'de yükseköğretime geçiş sisteminin ilk sınavıdır. Yükseköğretim Kurulu tarafından 2010 yılından beri uygulanmaktadır. Adaylar yükseköğretime geçişin ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı'na girebilmek için bu sınavda herhangi bir puan türünden en az 180 ham puan almak zorundadır. YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç).
Başvuru ve ücretler
Lisans Yerleştirme Sınavları'na girmeye hak kazanan öğrenciler ÖSYM AİS'ten başvurularını yapabilmektedir. Sınav ücretleri yıllara göre değişmektedir, bu ücretler 2016 yılında her bir oturum için 35 Türk Lirası şeklinde belirlenmiştir. Adaylar ÖSYM'nin belirlediği ödeme merkezleri ve diğer kurumlar aracılığıyla başvuru ücretlerini ödeyebilmektedir. Adaylar isterlerse ÖSYM AİS'ten kredi kartları aracılığıyla da ödeme yapabilmektedir. Sınava başvurmuş olunsa bile ücretler ödenmeden sınavlara girilemez. Başvurular genellikle nisan ayı başlarında yapılmaktadır.
ÖSYM AİS nedir
ÖSYM AİS, aday öğrencilerin bilgilerinin yer aldığı sistemdir. Adaylar ÖSYM'nin hazırladığı tüm sınavlara buradan başvurabilmekte, sınav sonuçlarını görebilmekte ve tercihlerini yapabilmektedirler. Ayrıca sınav öğrencilerin girdikleri diğer ÖSYM sınavlarına dair arşivlerde bu sistemde bulunmaktadır. AİS şifresi ÖSYM merkezleri ile ortaöğretim kurumlarının müdür yardımcıları tarafından verilmektedir. Aday öğrenci sistemde bulunan fotoğrafını değiştirmek isterse ÖSYM merkezlerine başvurup belirli bir ücret karşılığında bu işlemi yaptırabilmektedir. Ayrıca AİS'te bulunan aday öğrenci fotoğrafı, öğrencilere üniversitelerde verilen öğrenci kimlik kartlarına da basılmaktadır.

Haberin Devamı