Gazete Vatan Logo

LYS Tercih Rehberi

Meslek yüksekokulu öğrencisi iş hayatına okulda eğitim görmeye başladığı andan itibaren atılıyor

İyi bir kurumda mesleki eğitim almış, sanayi ve hizmet sektörlerinin istihdam edeceği kişilerde aradığı bilgi ve becerilerle donatılmış bireyler daha öğrenim dönemleri içerisinde iş piyasası tarafından fark edilerek işe yerleştiriliyor

İşsizlik oranlarının ümitsizliğe yol açtığı bu günlerde yapılan istatistiki çalışmalar gösteriyor ki, Türkiye’deki en önemli sorun işsizlik değil mesleksizliktir. İyi bir kurumda mesleki eğitim almış, sanayi ve hizmet sektörlerinin, istihdam edeceği kişilerde aradığı bilgi ve becerilerle donatılmış bireyler, daha öğrenim dönemleri içerisinde iş piyasası tarafından fark edilerek işe yerleştiriliyor. Bahçeşehir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, METGEM Projesiyle “Haftada İki Gün İşyerinde Eğitim” programını uyguluyor.

Sektörle iç içe eğitim

Bu sistem sayesinde öğrenciler, danışmanlarıyla birlikte, belirlemiş oldukları kariyer hedefleri doğrultusunda, haftanın iki günü, anlaşmalı işyerlerinde eğitim alıyorlar. Kredili ders niteliğinde olan bu eğitimler, öğrenciler mezun olurken diplomalarıyla birlikte verilen transkriptde de yer alıyor. Akademik ingilizce’nin yanısıra her programa özel hazırlanmış Mesleki İngilizce programıyla öğrencilere uluslararası seviyede yeterlilik kazandırılıyor. İstanbul’un iş merkezlerinin içerisinde modern bir yerleşkede bulunan yüksekokul bünyesinde İş Ofisi, Kariyer Ofisi ve Mezun Ofisi de var. Öğrenciler bu birimlerden öğrenciyken staj yeri, mezun olduktan sonra iş bulma konusunda destek alıyorlar. Ayrıca öğrenciler okul bünyesinde yarı zamanlı “asistan öğrenci” olarak çalışıp para da kazanabiliyorlar.

Kariyer hedefi bankacılık sektöründe veya aracı kuruluşlarda çalışmak olan öğrencilere de bu sektörde yer almalarını kolaylaştıracak “Sermaye Piyasası Faaliyetleri Temel Düzey Müşteri Temsilciği Lisansı Sınavı Hazırlık Kursu” ücretsiz olarak veriliyor. İşyerlerinde verilen bu uygulamalı eğitim kampüste verilen derslerde devam ediyor. Yüksekokulda yürütülen eğitim programları sektöründe uzman katılımcılardan oluşan Sektör Danışma Kurulu tarafından rutin olarak inceleniyor. Böylece sektörden uzmanlar tavsiyeler ve eleştirilerle eğitim içeriğinin sektörle uyum içinde ve sektördeki yeni gelişmeleri karşılayabilir durumda olmasına katkı sağlıyor.

Sektörle olan ilişkiler sadece danışmanlıkla da sınırlı kalmıyor. Sektöründe lider konumundaki işletmelerin sahip veya yöneticilerin, Bahçeşehir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda verdiği dersler sayesinde meslek yüksekokulu öğrencilerinin sektörle henüz okurken buluşması ve bilgi edinmesi sağlanıyor.

Öğrencilerin tüm bu uygulamaya yönelik çalışmaları sırasında öğretim üyeleriyle birlikte geliştirdiği projelerden, proje finansmanı yapılmaya değer olanlar MYO tarafından da destekleniyor ve hayata geçirilmesi teşvik ediliyor.

Öğrenciler eğitimlerine devam ederlerken bir yandan da Mesleki Teknik Eğitimi Geliştirme Merkezi (METGEM) tarafından organize edilen ve Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin mesleki altyapılarını güçlendirilmesi ve iş hayatına uyum sağlama becerilerinin artırılmasına yönelik, sektöründe uzman kişiler tarafından verilen mesleki eğitim ve kariyer sertifika programlarına katılıyorlar.

AB’de geçerli sertifika

Aynı zamanda ECDL test merkezi olan Bahçeşehir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda bilgisayarla ilgili bölümlerde okuyan öğrencilere verilen ECDL eğitimleri ve sınavlar sonucunda verilen ECDL sertifikaları, Avrupa Birliği ülkelerinde gerçeliliği olan bir sertifika ve sadece ülkemizde değil yurt dışında da iş bulma imkanı sağlıyor.

Bahçeşehir’e bir ödül daha

BİLİŞİM devi Microsoft’un 7 yıldır dünya çapında düzenlediği Imagine Cup yarışmasında Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri Türkiye finalinde üçüncü oldu. Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri Onur Yazıcı (Matematik-Bilgisayar), Ünal Akyüz (Yazılım Müh.), Okan Kılıç (Bilgisayar Müh.), Gizem Aktürk’ten (Çevre Müh.) oluşan Yrd. Doç. Dr. Süreyya Akyüz’ün danışmanlığındaki ekip “Çevresel Sürdürülebilirlik” üzerine geliştirdikleri Clea(i)r projesiyle finalde üçüncü oldu.

Eğitim sevdası, Doğuş Üniversitesi ile taçlandı

DOĞU Gözaçan, hayatını ülkesinin eğitimine adamış eşsiz bir insandır. Doğuş Eğitim Kurumları’nı 1974’te lise olarak kurdu. Daha sonra anaokulları, ilköğretim okulu, fen lisesi ve IB World School’u açarak ilköğretim ve ortaöğretimin her kademesinde hizmet vermeye başladı. 1993 yılında “Atatürkçü Gençliğin Sesi” sloganıyla Türkiye’nin ilk “okul radyosu” olan “Doğuş FM”i (106.5 frekansıyla) yayın hayatına başlattı. 1995’ te Doğuş Eğitim Kurumları’na yeni bir halka eklendi, matematik ve fen bilimlerinde üstün yetenekli öğrencileri yetiştirmek amacıyla fen lisesini ardından da aynı yıl Doğuş Eğitim Vakfı’nı kurdu. 1997 yılında Doğuş Üniversitesi öğretim hayatına başladı. Doğuş Üniversitesi 2002 yılında misyonuna toplumsal hizmet boyutunu da ekledi. Kısa süreli eğitim programları, sertifika programları, halka açık seminerler ve kurumlara özel eğitimler düzenlemek amacıyla Doğuş

Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi

(DOĞUŞ-SEM) faaliyetlerine başladı. Doğu Gözaçan, İstanbul Acıbadem’de büyük bir kampüste bütün kurumlarını barındırıyor. Gözaçan’ın eğitim sevdası 1995’te Doğuş Üniversitesi ile taçlandı. O günden bugüne kadar bu sevda gelişerek büyüdü.


ECDL’nin test merkezi

DÜNYANIN önde gelen bilgisayar kullanım yetkinliği sertifikası olan Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası (ECDL European Computer Driving Licence) son kullanıcı bilgisayar yetkinlikleri için uluslararası alanda evrensel kriter olarak tanınıyor.

Hükümetler, kamu kurumları, uluslararası organizasyonlar ve benzer kuruluşlar tarafından önde gelen bir sertifikasyon olarak benimsenen ECDL dünya çapında 148’den fazla ülkede 7 milyondan fazla adaya farklı bir özellik katıyor. ECDL test merkezi olması sebebiyle Meslek Yüksekokulu’nda bulunan tüm bölümlere verilen “Bilgisayara Giriş” dersinin içeriği de ECDL müfredatına uygun olarak düzenlendi. Böylece tüm öğrenciler bu dersi aldıktan sonra sınavlara girip bu sertifikayı da alabilecek.

AB onaylı ikinci diploma

BAHÇEŞEHİR Üniversitesi ile MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) Eğitim Vakfı arasında 2009 yılı Eylül ayında imzalanan işbirliği protokolüyle Bahçeşehir Üniversitesi mühendislik ve işletme yüksek lisans programlarında REFA eğitimleri verilecek. İşletme organizasyonu ve iş düzenleme alanında mesleki geliştirme eğitimleri veren Avrupa’nın en büyük enstitülerinden biri olan REFA’nın eğitimini alan yüksek lisans öğrencileri Avrupa Birliği’nden onaylı “REFA Temel Düzey İş Organizasyonu Diploması” ile mezun oluyor.



Haberin Devamı