Gazete Vatan Logo

LYS tercih işlemleri yarın başlıyor... Peki LYS tercih işlemleri ne zaman sona erecek?..

Üniversite adayarının merakla beklenen 2017 LYS üniversite tercihleri 18 Temmuz´da (yarın) başlıyor. Adaylar tercih işlemlerini ´https://ais.osym.gov.tr´ üzerinden yapabilecekler. LYS tercih işlemleri 26 Temmuz´a kadar devam edecek...

MERKEZÎ YERLEŞTİRME İÇİN TERCİH İŞLEMİ NE ZAMAN VE NASIL YAPILACAK?

2017-ÖSYS tercih işlemleri,18 Temmuz 2017 tarihinde başlayacak ve 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecektir. Adaylar tercihlerini,18 -26 Temmuz 2017 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır.Tercih işlemleri, 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır. Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki TC kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir. TC kimlik numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisi sorumlu olacaktır.

Haberin Devamı

Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. “Tercih Süresi” tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik/düzeltme yapılamaz. Merkezimize gönderilen düzeltme/değişiklik taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz.

Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. ‘Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları Bölümü’ mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır.

LYS EK YERLEŞTİRME PUANLARI YENİDEN HESALANDI

ÖSYM tarafından, Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonrası yapılan kontrollerde, hiçbir adayın sınav puanlarında bir değişiklik olmamakla birlikte, LYS ve YGS yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan ek puan ve puan kesintisi kayıtlarının güncellenmesinde oluşan hata nedeniyle bazı adayların eğitim durumlarının, güncel haliyle hesaba katılmadığının tespit edildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Buna göre, 7 bin 84 üniversite adayının yerleştirme puanları yeniden hesaplandı, buna bağlı olarak tüm adayların başarı sıralamaları güncellendi ve yeni sonuçlar, adayların erişimine açıldı.

ÖSYM'nin internet sitesinden 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (2017-ÖSYS) adaylarına yönelik yapılan duyuruda, 2017 LYS sonuçlarının, sınav takviminde ilan edildiği gibi 11 Temmuz 2017'de ÖSYM'nin internet adresinden açıklandığı hatırlatıldı.

Sınav sonrası yapılan kontrollerde, hiçbir adayın sınav puanlarında bir değişiklik olmamakla birlikte, LYS ve YGS yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan ek puan ve puan kesintisi kayıtlarının güncellenmesinde oluşan hata nedeniyle bazı adayların eğitim durumlarının güncel haliyle hesaba katılmadığının tespit edildiği belirtilen duyuruda şunlar kaydedildi:

"Buna göre, 2017-ÖSYS Kontenjan Kılavuzu'nun 6A, 6B ve 6C tablolarında bulunan tür ve alan mezunlarından, 2016-ÖSYS yerleştirmelerinde YGS veya LYS puanı ile bir programa yerleştirilen toplam 75 bin 692 adaydan, LYS yerleştirme puanlarıyla ilgili olarak yapılması gereken OBP kesintisinin 2 bin 413 aday için yapılmamış olduğu, YGS yerleştirme puanları ile ilgili olarak 6 bin 751 adaydan yapılması gereken OBP kesintisinin yapılmamış olduğu, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunu 23 adaya ise ek puanlarının uygulanmamış olduğu anlaşılmıştır.

Haberin Devamı

Bu nedenle, yukarıda belirtilen rakamlardan çakışmalar hariç 7 bin 84 adayın yerleştirme puanları yeniden hesaplanmış, buna bağlı olarak tüm adayların başarı sıralamaları güncellenmiştir. Bu güncellemeler sonucunda, puan kesintisi yapılan adaylar hariç, adayların puanlarında bir değişiklik olmamasına rağmen başarı sıralamalarında genel olarak yukarı yönde bir değişiklik gerçekleşmiştir."

ÖSYM'nin duyurusunda, sonuçların erişime açıldığı, tüm adayların, puan ve sıralamalarını kontrol etmeleri ve son güncellenen sonuçları kullanmaları gerektiği uyarısı yapılarak, "Bu hatadan dolayı kamuoyundan özür diler, yeni sonuçları tüm ilgililerin dikkatine saygıyla sunarız." ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı