Gazete Vatan Logo

LYS sonuçları için ÖSYM tarih verdi! İşte açıklanacağı tarih...

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları için geri sayım sürüyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) LYS sonuçları için net tarih verdi. İşte LYS sonuçlarına dair merak edilen soruların yanıtları...

LYS sonuçları için ÖSYM tarih verdi! İşte açıklanacağı tarih...

LYS sonuçları için meraklı bekleyiş sürüyor. ÖSYM üniversite adaylarını rahatlatacak bir açıklama yaptı ve LYS sonuçlarının açıklanacağı tarihi duyurdu. İşte LYS sonuçlarına dair detaylar...

LYS SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

11 Temmuz Salı günü LYS sonuçları ilan edildikten sonra ÖSYM’nin sonuc.osym.gov.tr internet sitesi üzerinden sorgulanabilecek. Sonuçlar, T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile giriş yapılarak görülebilecek.

LYS puan türlerinin en az bir tanesi 180 puan ve üzerinde olan adaylar, ön lisans programlar için ve lisans programlar için tercih işlemi gerçekleştirebilecekler. Puan türlerinin en az bir tanesinden 180 puanı alamamış olan adaylar, ön lisans programları ve YGS puanları ile öğrenci kabul eden lisans programları için tercih işlemi yapabilecekler.

Baraj puanı olan 180 puanın altında olan adaylar, LYS puanı ile öğrenci kabul eden lisans programlarına başvuru yapamazlar.

LYS TERCİH İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

LYS tercih işlemleri, ÖSYM tarafından belirlenen başvuru süresi içinde yani 18 Temmuz Salı ve 26 Temmuz Çarşamba günleri arasında yapılabilecek. Tercihler, aday şifresi ve T.C. kimlik numarası ile ÖSYM aday işlemleri sistemine girilerek yapılacak. ÖSYM tarafından 24 tercih hakkı sunulan adaylar, tercih süreci içinde tercihleri için değişiklik yapabilecekler. Tercih süresi bittikten sonra ise tercihler için herhangi bir değişiklik işlemi yapılamayacaktır.

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Üniversite tercihleri için liste hazırlanırken ilk olarak dikkat edilmesi gereken nokta, başarı sıralamasıdır. Üniversite için tercih edilecek olan bölümler, başarı sıralaması dikkate alınarak seçilmelidir. ÖSYM, tercih yapan adayları başarı sıralamalarını dikkate alarak üniversitelere yerleştirir.

Tercihler, ÖSYM internet sitesinde yer alan Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar kılavuzu incelendikten sonra yapılmalıdır.

Tercih işlemleri aday puanı yettiği için değil, belirli bir hedef için yapılmalıdır.

Yeni açılan üniversite bölümleri için başarı sıralamaları kılavuzda yer almaz. Adaylar bu gibi bölümler için tercih yaparken yakın puana sahip başka bölümler ile benzer düzeydeki üniversitelerle kıyas yapmalıdırlar.

Haberin Devamı

Seçilecek olan meslek ömür boyu yapılacak olmasından dolayı, puan yettiği için değil severek yapılacağı için tercih işlemi gerçekleştirilmelidir.

ÖSYM tarafından bazı bölümler için son yıllarda baraj sıralaması uygulaması getirildi. Yani bir bölüm için adaylar tarafından tercih yapılabilmesi için o baraj sıralamasına girilmesi gerekiyor. Tercih işlemi yapılırken adayların bu noktayı da dikkate alması gerekiyor.