Gazete Vatan Logo

LYS sonuçları açıklandı

Puanınızı öğrenmek için tıklayın

Katsayı, etkilemedi sayısalcıların önüne bu yıl da kimse geçemedi


2010 LYS sonuçları açıklandı. ÖSYM tarafından bu yıl ilk kez uygulanan ve farklı gün oturumlarda uygulanan LYS sonuçlarını ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan açıkladı


SINAVLARA katılan öğrencilerle ilgili istatistikler ve tercih dönemi detayları Uğur Dershaneleri rehberlik uzmanlarınca yorumlandı. Dün LYS sonuçlarının açıklanması ile sınav sonuçları netliğe kavuştu. İşte sonuçlar ve yorumları


Adaylar puanlarını aşağıdaki alanda sorgulama yaparak öğrenebilirler





Geçen seneki test ortalamalarına baktığımızda son sınıf düzeyinde öğrencilerin yanıtları, geçen sene yapılan ortalamalarla değişiklik göstermiyor. Beklenenden 1-4 soru daha fazla ortalama çıktığı görülmüştür. Dolayısıyla geçen sene ile kıyaslandığında sınavın niteliğinin çok farklı olmadığı hemen hemen eş düzeyde sorular çıktığı görülmüştür.

* Yığınsal dağılım, bir puan türünde her puan aralığında bulunan toplam öğrenci sayısını vermektedir. Buna göre bu sene sınav sistemi değiştiğinden bize en sağlıklı veriyi yığınsal dağılımlar verecektir. Puan türlerinde başarı sıraları TS hariç birbirine çok yakın. Yani MF-2 puan türünde 400 puan almış bir öğrenci 32 bin başarı sırasına sahipken, MF-4’ te 400 almış bir öğrenci 33 bin başarı sırasına sahiptir.

Dolayısıyla 2009 ÖSS başarı sıralarında SAY-2’ nin karşılığı yaklaşık olarak 2010 LYS’ de MF puan türlerine denk gelmektedir. Aynı durum TM için de geçerliyken; TS’ de durum farklılaşmaktadır. Çünkü TS-1’ den 320 puan alan bir öğrencinin başarı sırası 67 binken, TS-2 ‘de aynı puanı alan bir öğrencinin başarı sırası 92 bindir. Dolayısıyla TS’ de yaklaşık bir 2009 ile kıyaslama yapmak için TS-1 ve TS-2 puan türlerinin ortalamasına bakmak gerekir. Ve TS’ de geniş aralıkta değerlendirmeler yapmakta fayda vardır.

Söz adayların tercihlerini yaparken unutmamaları gereken konu bu sene daha az öğrencinin olduğudur. Bu da bu sene sözelcilerin daha yukardan tercih yaparken korkmamaları anlamı gelmektedir. TS-1 ile TS-2 tercihlerinde sözel öğrenciler, ayrı stratejiler belirlemelidir.

TS-1’ de daha az öğrenci sayısı olduğundan daha rahat davranırken, TS-2’ de daha fazla öğrenci vardır. Bu sebeple Tarih, Tarih Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği gibi bölümleri tercih ederken biraz daha dikkatli davranmak gerekir.



Lisans barajını geçen öğrenci sayılarının karşılaştırması


Bilindiği gibi 2009’ da lisans baraj puanı 165 iken, 2010 lisans baraj puanı 180 olarak belirlenmiştir. 2009’ da 165 puanı geçen aday sayısı 713.682; 2010’ da 180 puanı geçen aday sayısı 784.564.

* MF ve TM puan türlerinin her ikisinden de barajı geçen aday sayısı 2009’ da 197.905; 2010’ da 181.868. Geçen sene ile kıyaslandığında bu sene daha az öğrenci olduğu görülmektedir. Önemli olan bu öğrencilerin hangi dilimlerde toplandığıdır. Çünkü TM öğrencisi kendi alanından tercih yaparken sayısal öğrencinin ona engel teşkil edip etmediğini merak ediyor.

* TM ve TS puan türlerini her ikisinden de barajı geçen aday sayısı 2009’ da 267.761; 2010’ da 313.217.

* Her üç puan türünden de barajı geçen öğrenci sayısı geçen sene 163.640 iken 2010’ da 225.014’ tür.

* Sayısal öğrencisi olup Fen testini çözen aday sayılarına bakıldığında geçen sene 222.836 rakamı varken; bu sene 230 bin civarındadır. Her sene olduğu gibi bu sene de Sayısal öğrencilerin önüne ne TM ne de TS öğrencisi girememiştir.

* En çok merak edilen konu da bu sene, alan dışı katsayılarının düşürülmesinden dolayı sayısal öğrencilerin TM puanı ile öğrenci alan bölümlerde şansını deneyip deneyemeyeceğiydi. Sayısalcıların her sene iyi Matematik yapmasından dolayı TM öğrencilerinin alanlarına girmeleri TM tercihlerini zorlaştıracaktı. Ancak rakamlara bakıldığında korkulacak bir durumun söz konusu olmadığı görülmüştür. Çünkü geçen sene EA-2 puanı hesaplanan 632 bin adaydan; Türkçe-Matematik olan aday sayısı 285 binken; bu sene bu rakam 700 bin kişi içinden 300 bin TM adayı olmuştur. Yani 2009’ da EA-2 puanı hesaplanan öğrencilerin %45’ i TM alanı mezunuymuş. Bu sene ise TM puanları hesaplanan adayların %42’ si TM alanı mezunudur. Bu sebeple sayısalcı öğrencilerin TM bölümlerine müdahalesi ile ilgili korkuların gerçekçi olmadığı ortaya çıkmaktadır. TM adayları her sene ne kadar sayısal öğrenci ile yarışıyorsa bu sene de o kadar öğrenci ile karşı karşıyadır. Çok tartışılan katsayı konusu sayısal öğrencileri düşünüldüğü kadar etkilememiştir.

* Bir başka merak konusu da TS alanlarından tercih yapacak TM öğrencilerinin sayısıydı. 2009 yılı Söz-2 puanı hesaplanan 498 bin adaydan Türkçe-Sosyal alanından olan aday sayısı 151 binken, bu sene bu rakam 550 bin kişi içinden 130 bin civarındadır. Yani 2009’ da SÖZ-2 puanı hesaplanan adayların %30’ u TS alanı mezunuymuş. Bu sene ise TS puanları hesaplanan adayların %24’ ü TS alanı mezunudur. Yine ortak alan tercihlerinde Türk dili edebiyatı ve edebiyat öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği gibi bölümlerde her seneki gibi temkinli olmakla beraber bu seneye özel sözelcileri zora sokacak bir durum söz konusu değildir.

* Okul Türlerine Göre Sınav Başarısı 2010 LYS’ de MF puan türünde Fen Liseleri her sene olduğu gibi birinci olmuştur. Devamında Özel Fen Liseleri ve Askeri liseler sıralamayı almıştır. MF puan türünde okul türleri arasından Yabancı Dil Ağırlıklı Liselerin sonuncu olduğu görülmektedir.

* 2010 LYS’ de TM puan türünde yine Fen Liseleri birinci olmuştur. 2009 ÖSS’ de birinci olan Sosyal Bilimler Liseleri ise bu sene ikinci sıraya düşmüştür. TM puan türünde Anadolu Liseleri’ nin 7. sırada yer alması ise düşündürücüdür. En sonda yer alan okul türü ise TM puan türünde Özel Liseler’ dir.

* 2010 LYS’ de TS puan türünde Sosyal Bilimler Liseleri birinci olurken, her puan türünde başarılı olan Fen Liseleri ikinci olmuştur.



Üniversite kontenjanlarının alanlara göre dağılımı


Kontenjanları en fazla olan üniversitelerden Selçuk Üniversitesi, yine 2010’ da da en fazla kontenjana sahip üniversitedir. Ancak bu sene Anadolu Üniversitesi’ nin kontenjan sayısı oldukça artmıştır. Adaylar yeni açılan ve kontenjanları artan bölümlere listelerinde yer verebilirler.



TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

* Adaylar “2010-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu” nu Başvuru Merkezlerinden (ortaöğretim okulları, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM Büroları) 3,00 TL karşılığında edinebilirler.

* Kılavuza 17 Temmuz 2010 Cumartesi gününden itibaren ÖSYM’nin internet sayfasından da erişilebilir.

* Kılavuzun basımı sürmektedir. Kılavuzun dağıtımına uzak illerden başlanacaktır. 22 Temmuz 2010 tarihine kadar dağıtım tamamlanmış olacaktır.

* Tercih işlemlerinin başlayacağı 26 Temmuz 2010 tarihinden birkaç gün önce Kılavuz tüm başvuru merkezlerine ulaşmış olacaktır.

* Tercih işlemleri 6 Ağustos 2010 tarihinde bitecektir.

* Yükseköğretim programlarının 2009-ÖSYS’deki en küçük puanları ile son yerleşen adayların başarı sıraları, bu yılın puan türlerine, puan aralıklarına ve katsayı değerlerine göre hesaplanarak Kılavuza konulmuştur.

* YGS ve LY S Sonuç Belgesi 19 Temmuz 2010 tarihinden itibaren adayların adreslerine postalanmaya başlanacaktır. Temmuz ayı sonuna kadar Sonuç Belgelerinin tüm adayların adresine ulaşması beklenmektedir.

* Adaylar bu yıl en çok 30 tercih yapabileceklerdir.

* Adaylar tercihlerini Başvuru Merkezleri aracılığıyla, ya da internet üzerinden ÖSYM’ye gönderebilir.

* Bankaya tercih için herhangi bir ücret yatırılmayacaktır.


Tercih gönderme süresi uzatılmayacaktır. Bu nedenle adaylar:

1. Sonuç Belgesinin gelmesini beklemeden puanlarını öğrenmeleri ve tercih edecekleri yükseköğretim programlarını belirlemeleri,

2. Eğer tercihlerini Başvuru Merkezi aracılığıyla göndereceklerse zamanında randevu almaları,

3. Tercihlerini internet üzerinden bireysel olarak göndereceklerin, “Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir” uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan Tercih Listesini almaları gerektiği konularında önemle uyarılmaktadır.

Haberin Devamı