Gazete Vatan Logo

LYS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

2016 LYS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? Binlerce Üniversite adayını yakından ilgilendiren 2016 LYS sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı belli oldu! Hafta sonu yapılacak olan sınavlar ile sona erecek olan 2016 LYS sınavı hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde...

LYS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

2016 LYS sınav maratonu hafta sonu yapılacak olan sınavlar ile sona erecek. 2016 LYS sınav sonuçlarının ÖSYM'nin belirttiği takvim olan 18 Temmuz 2016 tarihinde açıklanması bekleniyor. 2016 LYS hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde....

LYS hafta sonu maratonu ile devam ediyor!

Üniversiteye girişte ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) maratonu, yarın yapılacak LYS-2 ve LYS-5 ile devam edecek. Adayların 18-19 Haziran'da girdiği LYS-1 ve LYS-4'ün ardından, yarın sabah fen bilimleri sınavı LYS-2, öğleden sonra ise yabacı dil sınavı LYS-5, 26 Haziran Pazar günü ise edebiyat-coğrafya sınavı LYS-3 yapılacak.

İlk sınav saat 10.00'da

LYS-2, yarın sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve 135 dakika sürecek. Fizik, kimya ve biyoloji sorularının yer alacağı testlerde, 30'ar soru bulunacak ve adaylara 45'er dakika cevaplama süresi verilecek.

Yine aynı gün yapılacak LYS-5 yabancı dil sınavı ise saat 14.30'da başlayacak. Tek oturumda uygulanacak sınavda adaylara 120 dakika verilecek. 80 sorunun yer alacağı LYS-5, Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde gerçekleştirilecek. Yabancı dil sınavında her dil icin ayrı bir soru kitapcıgı bulunacak. Sınavda adaya, LYS basvurusunda bildirdig?i yabancı dile ait soru kitapcıgı verilecek.

Haberin Devamı

26 Haziran Pazar günü yapılacak LYS-3 ise sabah saat 10.00'da baslayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika surecek. LYS-3'te, Turk Dili ve Edebiyatı testi ile Cografya-1 testi yer alacak. Turk Dili ve Edebiyatı testinde 56 soru için 85 dakika, Cografya-1 testinde ise 24 soru için 35 dakika cevaplama suresi verilecek.

LYS için 1 milyon 73 bin başvuru

2016-LYS'ye girmek için toplam 1 milyon 73 bin 18 aday başvurdu.

LYS-1'e 863 bin 176, LYS-2'ye 460 bin 362, LYS-3'e 857 bin 32 ve LYS-4'e ise 517 bin 12 başvuru yapıldı.

Eğitim öğretim alanında birçok yenilik yapılmaktadır. Bu yenilikler ile birlikte eğitim seviyesinde ülke genelinde yükselme görülmüştür ve görülmeye de devam edilmektedir. Günden güne artan eğitim aktiviteleri sayesinde okuma yazma bilmeyen insan sayısı neredeyse yok denecek kadar az bir sayıya düşmüş durumdadır.

Haberin Devamı

Eğitim öğretim uygulamalarının geçişleri arasında sınavlar ile tespit edilme durumu vardır. Yani sınavda göstermiş olduğunuz başarıya göre bir üst seviyedeki eğitim basamağına gidersiniz. Bu sınavlardan bir tanesi de üniversite sınavının ikinci aşaması olan LYS yani Lisans Yerleştirme Sınavı’dır. Bu sınavda her öğrenci kendi bulunduğu alandaki diğer adaylar ile yarışma durumundadır. LYS alanlara göre 5 gruba ayrılıp, kendi aralarında ayrı ayrı değerlendirilmektedir. Alanlar şu şekilde gösterilmektedir:

LYS 1 – Matematik

LYS 2 – Fen Bilimleri grubu (Fizik, Kimya ve Biyoloji)

LYS 3 – Edebiyat ve Coğrafya

LYS 4 – Sosyal Bilimler grubu

LYS 5 – Yabancı Dil (İngilizce)

Yukarıda sizler için yazmış olduğumuz alanların sınavları her biri farklı günde yapılmaktadır. Yazımızın devamında bu alanların sınavlarının ne zaman olduğunu da sizler için yazmış bulunmaktayız.

Haberin Devamı

Ülkemizde bulunan üniversitelerden birçoğu LYS sınavı ile öğrenci almaktadır. Ancak ilk aşama sınavı olan YGS yani Yükseköğretime Geçiş Sınavı ile de öğrenci alan üniversiteler bulunmaktadır. bu üniversiteler genellikle meslek liselerinden ve güzel sanatlar, spor liseleri gibi liselerden mezun olmuş öğrencileri tercih etmektedirler. Ve bu bölümler 2 yıllık bölümlerdir.

İlk aşama sınavı olan YGS’de belirlenmiş olan bir puan vardır. Bu puana baraj puanı denilmektedir ve bu puanı geçemeyen öğrenciler LYS sınavına girme hakkı elde edemezler. Bu nedenle de YGS sınavı da oldukça önemli bir sınavdır. Ülke geneli bu sınavda aynı değerlendirilmeye tabi tutulmaktadır.

2016 LYS Sınav takvimi aşağıdaki gibidir :

LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi : 25 Haziran 2016 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika

LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı- 3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi : 26 Haziran 2016 (Pazar), 10.00, 120 dakika

LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi : 25 Haziran 2016 (Pazar), 14.30, 120 dakika

Haberin Devamı

YGS ve LYS sonuçlarını başvurunuzu yapmış olduğunuz ÖSYM AİS yani ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz. Sonuçların açıklandığı gün ÖSYM AİS sayfası ile birlikte ÖSYM sonuç sayfası da işleme girmektedir. Sisteme girdiğinizde T.C. kimlik numaranızı yazarak sorgulamanızı yapabilirsiniz. Veya aday işlemleri sistemi üzerinden sonucunuzu öğrenmek isterseniz sistem girişinizi yapmanız gerekecektir. Yani T.C. kimlik numaranız ve sisteme kayıtlı olduğunuz şifre ile birlikte sisteme giriş yapıp, öğrenci menüsünden LYS sonucunuza ulaşabilirsiniz.