Gazete Vatan Logo

LYS Ek Yerleştirme Ne Zaman Başlayacak?

LYS ek yerleştirme ile ilgili merak edilenler haberimizde...

ÖSYM Tarafından Ek Yerleştirme İşlemleri başladı. Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2014-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dahil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ve varsa yeni açılan yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak Ek Yerleştirme yapılacak.

Sınavsız geçiş dahil merkezi yerleştirmede açık öğretimin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak. (Merkezi Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabileceklerdir.) Ek yerleştirme tercih ücreti 10 TL olacak.

Üniversitelerin kontenjanı dolmayan, kontenjanı dolduğu halde kesin kayıt yapılmadığı için boş kalan ya da yeni kurulan bölümlere alınacak öğrenci sayısı “ek kontenjan”dır. Yapılan ikinci bir tercih dönemine “Ek Kontenjan dönemi” denir.

Haberin Devamı

2013-ÖSYS Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar (açık öğretimin kontenjansız programlarına yerleşenler hariç) ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir.

ÖSYM'nin yaptığı açıklamalara göre bu sene 1 milyon 239 bin 761 kişi üniversite tercihi yaptı. Tercih yapma hakkı olan 1 milyon 903 bin 242 kişiden 1 milyon 239 bin 761 tanesi tercih yaptılar.

2014 - 2015 akademik yılı ek yerleştirme başvuruları 15 - 19 Eylül 2014 tarihleri arasında ÖSYM'ye yapılacaktır.

ÖSYM LYS Ek Yerleştirme İçin Tıklayınız

ÖSYM LYS Ek Yerleştirme Kılavuzu İçin Tıklayınız

ÖSYM’nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, adaylar tercihlerini internet üzerinden bireysel olarak kendileri yapacaklar. Başvuru merkezlerinden, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden tercih işlemi yapılmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler işleme alınacak. Posta ile yapılan veya elden teslim edilen tercih formları işleme alınmayacak. 10 TL olarak açıklanan ek yerleştirme tercih ücreti, T.C. Ziraat Bankası ATM ve İnternet bankacılığı, T. Halk Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı, Akbank tüm şubeler ve İnternet bankacılığı Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı Türk Ekonomi Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı, DenizBank tüm şubeler ve İnternet bankacılığı veya Tüm PTT İş Yerleri aracılığıyla yatırılabilecek. Başvuru yapmadan önce ücretin yarıtılması gerekiyor. Ücret ayrıca, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan ‘Ödemeler’ alanındaki kredi kartı veya banka kartı ile de ödenebilecek.

Haberin Devamı

Adayların tercih yapmadan önce ÖSYM’nin internet sitesinde yayımlanan kılavuzu dikkatlice incelemesi gerekiyor. Kılavuz basılmayacak ve dağıtılmayacak.

İŞTE ÖSYM EK YERLEŞTİME AÇIKLAMASI

2014-ÖSYS Ek Yerleştirme : Başvurular

2014-2015 öğretim yılı için merkezi yerleştirmede boş kalan ve yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan yükseköğretim programlarının kontenjanlarına, 2014-ÖSYS sonuçlarına göre ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır.

Haberin Devamı

Adaylar, 2014-ÖSYS Ek Yerleştirme tercihlerini, 18-25 Eylül 2014 tarihleri arasında internet üzerinden bireysel olarak kendileri yapacaklardır. Başvuru merkezlerinden/ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler işleme alınacaktır. Posta ile Merkezimize gönderilen veya elden verilmek istenen Tercih Formları işleme alınmayacaktır.

Ek yerleştirme için tercih ücreti 10,00 TL olacaktır. Tercih işleminden önce bu ücretin yatırılmış olması gerekmektedir. Adaylar ek yerleştirme tercih ücretini, T.C. Ziraat Bankası ATM ve İnternet bankacılığı, T. Halk Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı, Akbank tüm şubeler ve İnternet bankacılığı Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı Türk Ekonomi Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı, DenizBank tüm şubeler ve İnternet bankacılığı veya Tüm PTT İş Yerleri aracılığıyla yatırabileceklerdir. Ek Yerleştirme tercih ücreti ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

Haberin Devamı

2014-ÖSYS Ek Yerleştirmeye ilişkin bilgiler, 2014-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzunda yer alacaktır. Adaylar, 2014-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzuna aşağıdaki bağlantıdan erişebileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Ek yerleştirme için başvuracak adayların bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir. Kılavuz basılı olarak dağıtılmayacağından adayların ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri yararlarına olacaktır.

Ek yerleştirme işlemleri, 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu, 2014-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile 2014-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzunda belirtilen esaslara göre yapılacaktır.