Gazete Vatan Logo

LYS başvuruları nasıl yapılıyor? Son başvuru tarihi ne zaman?

2017 LYS için başvuru işlemleri devam ediyor. Üniversiteye geçişin ikinci aşaması olan LYS başvuruları ne zaman sona erecek? Sınavlar ile ilgili tüm detaylar haberimizde!

LYS başvuruları nasıl yapılıyor? Son başvuru tarihi ne zaman?

ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan 2017 LYS için kamu spotu yayınlandı. Kamu spotunda sınav başvurusunun nasıl ve nereden yapılacağı, sınav ücretinin nasıl ödeneceğinin açıklaması yapıldı. Ayrıca kamu spotunda bu yıl ilk defa sorulacak olan kısa cevaplı sorular için adayların dikkat etmesi gerektiği belirtildi. Birçok ilin görüntüsüne yer verilen kamu spotunda, adayların başvuru işlemlerini son güne bırakmamaları gerektiği vurgulandı. Son olarak da tüm kuralların adayların emeklerinin güvenliği için olduğu belirtilerek, geleceğiniz geleceğimizdir vurgusu yapıldı.

LYS BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!


Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

LYS Başvuru İşlemleri Devam Ediyor!

Lisans Yerleştirme Sınavı(LYS) için 4 Nisan’da başlayan başvuru işlemleri 17 Nisan 2017 tarihinde sona erecektir. LYS için başvurular ÖSYM’nin aday işlemleri sisteminden bireysel olarak yapılabildiği gibi başvuru merkezleri aracılığı ile de yapılabilmektedir. Başvuru merkezlerinin adresleri ÖSYM’nin resmi internet sitesinde yer almaktadır.

2017 YGS’ye giren ve yeterli puanı alamayarak baraj puanını geçemeyen aday sayısı 700 bin olarak açıklandı. Baraj puanını geçemeyen adaylar LYS için başvuru işlemi yapamayacaktır. ÖSYM’nin belirlemiş olduğu 150 baraj puanını geçmiş adaylar ise üniversitelerin ön lisans programları için tercih işleminde bulunabilecektir.

Sınavlar için başvuru işlemleri adaylar tarafından bireysel olarak yapılabilir ya da başvuru merkezleri ile başvuru gerçekleştirilebilir. Adaylar bireysel olarak ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak işlemlerini yapabilirler. Sistem üzerinde güncel bir fotoğrafı olmayan yani ÖSYM başvuru merkezleri tarafından son 50 ay içerisinde fotoğrafı çekilmemiş olan adaylar ile eğitim bilgilerinde eksiklik olan adaylar, başvuru işlemlerini sadece başvuru merkezleri aracılığı ile yapabileceklerdir. Başvuru merkezlerinden yapılan başvurular için hizmet bedeli olarak 5 TL ücret talep edilmektedir. Başvuru dışında sınav koordinatörlüklerinden alınacak olan yeni şifre için de adayların 5 TL ücret ödemesi gereklidir.
LYS 2017 İçin Ne Kadar Ücret Ödenecek?

ÖSYM tarafından sınavlar için ödenmesi gereken ücretler aşağıdaki gibi belirlenmiştir;

LYS-1 Matematik sınavına girecek olanlar 40 TL
LYS-2 Fen Bilimleri sınavına girecek olanlar 40 TL
LYS-3 Edebiyat Coğrafya sınavına girecek olanlar 40 TL
LYS-4 Sosyal Bilimler sınavına girecek olanlar 40 TL
LYS-5 Yabancı Dil sınavına girecek olanlar 40 TL

Sınav ücretlerinin son ödeme tarihi, sınav başvuru tarihinin sona ereceği günden bir gün sonra yani 18 Nisan 2017 tarihinde sona erecektir. Sistem üzerinden başvuru işlemi gerçekleştiren adayların 18 Nisan 2017 tarihinde saat 23.59’a kadar gerekli başvuru ücretlerini yatırmaları gereklidir. Başvuru ücretini bankalar aracılığı ile ödeyecek olan adaylar ise 18 Nisan’da mesai saati bitimine kadar ödemelerini yapmalıdırlar.

LYS’de Bir İlk! Kısa Cevaplı Sorular Sorulacak

LYS 2017 sınavlarında bu yıl ilk defa kısa cevaplı sorular sorulacak. Yapılacak olan sınav oturumlarının her bir tanesinde adaylara kısa cevaplı sorular sorulacaktır. Kısa cevaplı sorular ÖSYM tarafından ilk defa sorulacağı için, sınava girecek olan adaylar soruların nasıl olacağını merak ediyorlar. Kısa cevaplı soruların nasıl olacağını görmek isteyen adaylar, ÖSYM tarafından resmi internet sitesinde yayınlanmış olan örnek kısa cevaplı soruları inceleyerek sorulacak olan sorular hakkında bilgi sahibi olabilirler. Sorulacak olan kısa cevaplı soruların cevapları bir sözcük, bir sayı ya da bir cümle ile adaylar tarafından cevaplandırılabilecek. Kısa cevaplı sorular cevap kağıdına kodlanacak sorulardan oluşacaktır.

Haberin Devamı